OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: România are şase surse de creştere economică

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iunie 2012

Ţara noastră are şase surse din care poate să îşi asigure creşterea economică, respectiv investitiţiile autohtone, investiţiile străine, fondurile europene, remiterile, cererea internă şi exporturile, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Pentru a putea utiliza aceste surse, este nevoie de îmbunătăţirea mediului investiţional autohton, iar CNIPMMR a propus o serie măsuri în acest sens, potrivit domniei sale. Măsurile pot fi încadrate în două categorii: cu, respectiv fără impact bugetar, a explicat Ovidiu Nicolescu.

Măsurile cu impact bugetar presupun îmbunătăţirea reglementărilor privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), inclusiv reducerea acesteia de la 24% la 18%, menţinerea cotei unice de impozitare la nivelul de 16% sau reducerea acesteia la 10%, potrivit modelului din Bulgaria, şi reducerea cu cinci puncte procentuale a fiscalităţii aplicate forţei de muncă.

Cel de al doilea set de măsuri include reglementarea plăţii TVA la încasarea facturilor, asemeni Marii Britanii, Suediei, Estoniei şi Sloveniei. CNIPMMR propune aplicarea plăţii TVA-ului la data încasării contravalorii facturii în trei etape, respectiv al doilea semestru al aces­tui an pentru microîntreprinderi şi în contractele de achiziţie publică, primul semestru al anului viitor pentru întreprinderile mici şi al doilea semestru al lui 2013 pentru întreprinderile mijlocii.

Alte măsuri vizează eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, recalcularea redevenţelor pentru concesionarea resurselor naturale, prin creşterea impozitului aplicat profiturilor obţinute din aceste activităţi, simplificarea birocraţiei fis­cale şi îmbunătăţirea reglementărilor privind deducerile. Aceasta din urmă presupune declararea şi plata trimestrială a impozitului pe salarii şi a contribuţiilor sociale de către organizaţiile non-guvernamentale, patronate şi sindicate, revenirea la deducerea integrală a cheltuielilor cu combustibilul pentru vehiculele utilizate pentru deplasări în interes de serviciu, reducerea celor 244 de declaraţii fiscale şi nefiscale din prezent la sub 150, comasarea declaraţiilor pe termen mediu, precum şi asigurarea opţiunii de transmitere electronică a tuturor declaraţiilor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

CNIPMMR propune introducerea bunelor practici din Uniunea Europeană în privinţa activităţilor de cercetare-dezvoltare, prin creşterea plafonului deducerii suplimentare la calculul impozitului pe profit pentru cheltuielile aferente acestui domeniu, de la 20%, cât este în prezent, la 50% pentru întreprinderile mari, respectiv 75% pentru IMM-uri, deducerea suplimentară din baza impozabilă a 50% din totalul veniturilor obţinute din valorificarea brevetelor de invenţie rezultate din activităţile proprii sau subcontractate de cercetare-dezvoltare, precum şi prin deductibilitatea totală a cheltuielilor cu investiţii la momentul achiziţiei acestora, cu condiţia ca aceste achiziţii să fie efectuate pentru desfăşurarea acestor activităţi. De asemenea, consiliul susţine şi înregistrarea şi calcularea penalităţilor aferente pentru contribuţiile obligatorii corespunzătoare drepturilor salariale în cadrul proiectelor cu finanţare din fonduri structurale, doar în cazul în care plătitorul este în culpă şi cu exceptarea cazurilor de întârziere a plăţilor din partea autorităţilor de implementare.

Alte măsuri include adoptarea unui set de bune practici la nivel european în domeniul cercetării şi dezvoltării şi dezvoltarea microcreditării, a mai declarat Ovidiu Nicolescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb