Păgubiţii de la Harinvest se gândesc să dea în judecată şi instituţiile pieţei de capital

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2014

Păgubiţii de la Harinvest se gândesc să dea în judecată şi instituţiile pieţei de capital

Harinvest a dat în judecată SSIF Broker

Mâhnirea clienţilor care acuză că au fost păgubiţi la "Harinvest" escaladează pe zi ce trece, în condiţiile în care nu primesc niciun răspuns de la instituţiile pieţei de capital la întrebarea care revine obsesiv: "Noi ce facem?"

La finalul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a închis "Harinvest" şi a acordat amenzi usturătoare reprezentanţilor societăţii, după ce clienţii au sesizat că au rămas fără bani şi acţiuni în conturi, pe care brokerul le-ar fi utilizat ca să acopere pierderi din tranzacţii cu produse structurate.

Dezamăgiţi de reacţiile instituţiilor pieţei de capital, reclamanţii se gândesc să dea în judecată, pe lângă Harinvest, şi ASF, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, pe care le consideră responsabile în solidar, potrivit unor surse. Clienţii "Harinvest" sunt nemulţumiţi de faptul că ASF le-a transmis să depună sesizări până pe 15 ianuarie, în condiţiile în care, spun ei, Autoritatea ar fi trebuit să aibă deja toate datele. În plus, nimeni nu crede că întreaga vină poate fi doar a unui singur broker.

Cu toate acestea, unii investitori păgubiţi se tem că au intrat într-o bătălie cu morile de vânt contra sistemului, mai ales că acţionarii "Harinvest" ar fi bine conectaţi politic, potrivit surselor noastre.

Tribunalul Vâlcea a suspendat un drept pe care SSIF Broker nu îl avea

Deşi clienţii care acuză că au fost păgubiţi de brokerul vâlcean "Harinvest" nu s-au adresat, încă, instanţelor de judecată, în plin scandal, un alt proces a ajuns la Tribunal, în care "Harinvest" are rol de reclamant.

Tribunalul Vâlcea a judecat pe repede înainte cererea "Harinvest" de suspendare a dreptului SSIF Broker de dispoziţie asupra a 113.000 de acţiuni BVB, depusă la finalul lunii decembrie, şi a dat câştig de cauză brokerului vâlcean, fără să ţină cont că, de fapt, SSIF Broker nu deţinea respectivele titluri, ci doar a intermediat un transfer al lor. Cu alte cuvinte, Tribunalul Vâlcea a suspendat un drept pe care SSIF Broker oricum nu îl avea.

SSIF Broker ne-a transmis: "Faţă de sentinţa civilă nr. 1713/2013 a Tribunalului Vâlcea, prin care s-a dispus suspendarea dreptului de dispoziţie asupra unui număr de 113.000 acţiuni ale emitentului Bursa de Valori Bucureşti, SSIF Broker SA precizează că societatea nu a fost şi nu este deţinătoarea acţiunilor emise de către BVB care fac obiectul acestei cauze, societatea acţionând ca simplu intermediar, respectând toate regulamentele şi prevederile în vigoare.

Societatea a depus apel în termenul legal prevăzut, urmând să ţină la curent investitorii şi acţionarii SSIF Broker prin rapoartele curente emise cu fiecare ocazie prevăzută legal".

Instanţa a respins argumentele depuse la dosar de SSIF Broker.

Reprezentanţii "Harinvest" nu ne-au transmis, până la închiderea ediţiei, poziţia lor referitoare la procesul cu SSIF Broker.

Se pare că pachetul de 113.000 de acţiuni BVB făcuse obiectul unei vânzări forţate iniţiate de "Harinvest", iar SSIF Broker a intermediat cumpărarea lui de către un client de-al său.

Reprezentanţii "Harinvest" au făcut referire la vânzarea pachetului de acţiuni BVB, într-un comunicat cu antetul societăţii, dar nesemnat, transmis în luna decembrie. Potrivit acestuia, vânzarea celor 113.000 acţiuni deţinute de Harinvest la Bursa de Valori Bucureşti, în valoare de aproximativ 3 milioane de lei, ar fi fost făcută prin intermediul SSIF Broker Cluj, fără contract de intermediere încheiat cu o persoană abilitată din cadrul Harinvest şi fără ordin de vânzare.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. o sa vedeti ce va iesi "de sub pres" in curind...

    1. chisea fura si cind doarme. ce sa iasa? furaciuni, gainarii, kkturi de-a lui

      da-ne niste indicii ...

    Pagubitii de la Harinest, trebuie sa dea in judecata pe toti cei de la Harinvest intai. Si pe urma toata Roamania.

    1. Zici ca pagubitii sa dea in judecata pe cei de la Harinvest si sa o lase mai moale cu Depozitarul si cu ASF -ul ? Te inseli prietene . In curand voi trimite ziarului documente care demonstreaza ca ASF-ul impreuna cu politicienii au pus la cale cum sa-i faca scapati pe cei ce fura banii investitorilor pe bursa ! Deocamdata astept sa vad propunerile ASF-ului cu privire la modificarea Legii 297/2004 ca sa nu mai existe nici un dubiu .

      Daca ai fi in locul lor,boule !

      Concret, despre ce este vorba ?

    Avem un intermediar flamand, mort dupa tranzactii cu profit dar incorecte !!!

    Broker Cluj n-a fost atent la ce face si a mijlocit fara acte in regula !

    E bun sa scoata banii cat de repede !!! 

    1. pentru o vinzare e nevoie de introducerea unui ordin in sistem. nu vinzi ca la piata, din neatentie. Tot din neatentie si d-na de la Harinvest vindut actiunile clientilor?

      nesimtit nesimtit

      Daca ati fi inteles situatia v-ati fi dat seama ca doar Harinvest a facut tranzactii incorecte si fara acte. Iar SSIF Broker a cumparat doar prin sistemul informatic al BVB.

      mars ba anonim fraier ca se vede ca te a pus ala de la cluj sa vb ca tampitul aici...va e frica la stia de la cluj ca pierdeti bvb -urile pe care le ati luat ilegal fara semnatura?? va cam facut rau de tot voinea si pe voi si pe bvb si pe dp central si pe aia de la harinvest...intr un fel aceasta perversa a aratat cate slabiciunin poate sa aiba aceasta piata de capital de rahat din romania ....

      BRK a facut boroboate in trecut!!

      Brk a cumpărat de la H sub prețurile pietii ! 

      Brk n-a fost atent la documente ! 

      Nu a intrebat de acordul clientilior? 

      Usturoi nu a mancat dar gura ii miroase de la o posta !!!!!!!!!!!!!! 

      Investitori de la BVB !

      Propun o ora de abtinere la tranzactionare pe BVB pana la repunerea in drepturi a investitorilor de la Harinvest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb