Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) poate plăti daune de 900 de milioane de euro din programul de reasigurare în cazul unui dezastru major comparabil cu cel din 1977, se arată într-un comunicat al PAID de ieri.
"'În anul 2010, compania şi-a început activitatea cu un program de reasigurare de 200 milioane euro şi, în 2016, a ajuns la un program de reasigurare de 800 milioane euro, urmând ca, începând cu iulie 2017, acest program să crească la 900 milioane euro. Astfel, în caz de dezastru major, comparabil cu acela din 1977, pentru locuinţele care au asigurare obligatorie, PAID este capabilă să plătească daune în valoare de 900 milioane euro din programul de reasigurare, reducând semnificativ expunerea statului român", se arată în document, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, în anul 2016 rata cheltuielilor totale a fost de 17,22%, cea mai redusă la nivelul industriei de asigurări.
PAID mai informează: "De menţionat că aceasta rată a cheltuielilor include şi comisionul de vânzare de 10%, stabilit conform legii şi plătit asiguratorilor cu care PAID are încheiate protocoale de colaborare. Un alt element cheie în activitatea Pool-ului îl reprezintă Programul de reasigurare. Managementul şi Consiliul de Administraţie PAID au reuşit, prin creşterea credibilităţii PAID la nivel internaţional, să încheie contracte de reasiguare cu cei mai mari reasigurători din lume (63 de companii partenere, cu rating-uri cuprinse între AA- şi A-, printre care se numără Munich Re, Swiss Re, Sirius, Scor, XL Catlin, Hanover Re, Transatlantic etc.), pentru a acoperi riscurile naturale din România".
• Participaţiile deţinute la PAID de Astra Asigurări şi Carpatica Asig vor fi vândute
Participaţiile deţinute la PAID de Astra Asigurări şi Carpatica Asig, care se află în proces de faliment, vor fi vândute de către lichidatorii judiciari, se arată în comunicat.
"Creşterea portofoliului se face, însă, în mod responsabil, în tot acest timp luând măsurile necesare pentru a-şi respecta obligaţiile asumate faţă de clienţii săi, respectiv posibilitatea de a plăti toate despăgubirile chiar şi în cazul unui seism major şi de a administra un număr mare de daune în caz de dezastru extins şi de a coordona acţiunile altor asigurători. Un plan major pentru a dezvolta acest sistem, Planul de Acţiune în Caz de Dezastru Extins, a fost lansat în 2016 şi se va încheia în 2018", se arată în document.
PAID apreciază că rolul brokerilor este extrem de important.
"Astfel, din informaţiile pe care le deţinem de la asigurători, volumul de poliţe intermediate în ultimele 6 luni prin brokeri este de 45% din volumul total al poliţelor vândute. În cazul acestui tip de asigurare, comisionul pe care PAID îl plăteşte societăţilor de asigurare partenere, în baza protocoalelor de colaborare încheiate, este limitat prin lege la 10%. În ultimii ani, PAID a acţionat în mod responsabil pentru a acumula fonduri şi a-şi creşte gradul de solvabilitate, în scopul protejării asiguraţilor săi. De la începutul activităţii companiei şi până în prezent, 100% din profitul PAID a rămas în România, acţionarii au decis să nu ia dividende şi profitul să fie reinvestit în totalitate şi utilizat pentru consolidarea companiei. Astfel, cumulând aceste profituri, compania a reuşit să crească capitalurile proprii de 5,5 ori comparativ cu 2010", menţionează sursa citată.