Palatul Primăverii, fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu, a fost deschis astăzi publicului, prilej cu care vicepremierul Vasile Dîncu a afirmat că este un prim experiment de succes de reconstrucţie a societăţii româneşti ca societate transparentă în privinţa prezentului şi trecutului.
"Felicit pe cei care au lucrat să avem deschiderea unui expoziţii permanente legate de familia Ceauşescu. Nu putem vorbi de muzeu în acest moment. Cred că, în spiritul transparenţei cu care v-a obişnuit deja Guvernul Cioloş, aceasta intră la transparenţa trecutului. Foarte multe dintre greşelile prezentului vin din trecut şi eu cred că, atunci când vorbim de perioada neagră a dictaturii ceauşiste, atunci când vorbim de o perioadă neagră pentru societatea democratică din România, trebuie în primul rând să cunoaştem ce s-a întâmplat atunci", a declarat Vasile Dîncu, la deschidere, relatează Agerpres.
Potrivit vicepremierului, nivelul de nostalgie faţă de perioada comunistă va putea să dispară cu timpul când oamenii vor începe să cunoască trecutul şi să-l înţeleagă.
"Cred că naţiunile trebuie să facă o gestiune socială a trecutului, prin programe educaţionale, de transparenţă, pentru că ascunzând numai, respingând emoţional ceea ce s-a întâmplat nu rezolvăm problema. Cred că nivelul de nostalgie, pe care îl observăm în sondajele noastre de opinie, mi se pare destul de mare. Va putea să dispară cu timpul pe măsură ce oamenii vor începe să cunoască, să înţeleagă. Aceasta este o dovadă că trebuie să ne asumăm istoria. Atât timp cât spunem că Ceauşescu a fost tătar, a fost ţigan sau altceva, de fapt nu se asumăm istoria noastră. Trebuie să ne asumăm istoria noastră cu bune şi rele", a adăugat Dîncu.
Vicepremierul a spus că deschiderea acestei case că "este un prim experiment de succes în privinţa reconstrucţiei societăţii ca o societate transparentă atât în ceea ce priveşte prezentul, cât şi în ceea ce înseamnă trecutul".
La rândul său, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, a subliniat că această casă trebuie să fie deschisă publicului larg care "trebuie să facă pace cu istoria".
"Anticipam că va fi o prezenţă numeroasă, dar este peste aşteptări. Este extraordinar. Mă bucur foarte mult să văd că nu am greşit când am estimat că această casă merită să fie deschisă publicului larg şi nu exclusiv colegilor din Guvern sau din partide. (...) În opinia noastră acest obiectiv trebuie cunoscut în primul rând de public, trebuie deschis poporului român care până în final trebuie să facă pace cu istoria şi să-şi cunoască trecutul cu toate părţile lui. Această iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică a venit în contexul în care începe săptămâna Sunshine Week, deschisă accesului la informaţii. Dăm un semnal internaţional de deschidere către public a unor obiective care ţin de cunoaşterea trecutului", a afirmat Alexandru.
Directorul RA APPS, Marius Grăjdan, a declarat că Palatul Primăverii este foarte greu de întreţinut.
"În ultimii ani, (...) am încercat să conservăm, să întreţinem acest imobil. Să ştiţi că nu este uşor, este foarte greu de întreţinut acest imobil. Este încărcat de o valoare istorică şi când am venit cu ideea de modifica statutul acestui imobil şi de a-l pune la dispoziţia cetăţenilor, noi am considerat că este o acţiune normală, firească şi care până la urmă ne pune faţă în faţă cu trecutul nostru, bun sau rău. Un alt obiectiv este să includem şi acest punct în circuitul muzeal al Bucureştiului", a spus Grăjdan.
Secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu, a spus că este normal ca, după 26 ani, acest imobil să fie redat societăţii civile şi redat circuitului muzeal.
După deschiderea oficială, miniştrii Vasile Dîncu, Violeta Alexandru, Raluca Prună, Costin Borc, Adrian Curaj şi alţi oficiali au vizitat Palatul Primăverii.
Acest eveniment se înscrie în campania "Dreptul tău de a cunoaşte", iniţiatorii acestei acţiuni fiind Vasile Dîncu, Sorin Chelmu, Violeta Alexandru, Marius Grăjdan.
Palatul Primăverii poate fi vizitat gratuit astăzi până la ora 17:00.
Construit în anii '60, Palatul Primăverii a fost reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a copiilor acestora, Valentin, Zoe şi Nicu.