Palestina a devenit stat observator nemembru la ONU

Internaţional / 30 noiembrie 2012

Palestina a devenit stat observator nemembru la ONU

Palestina a devenit ieri, în urma unui vot al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), stat observator la acesteia, relatează sursele de presă. Rezolutia care transformă "entitatea" palestiniana într-un "stat observator nemembru" a fost adoptată cu o majoritate suficientă, de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri, informează AFP.

Palestina devine, astfel similar Vaticanului, stat observator la ONU ceea ce ii va permite pe viitor să dea în judecată alte state la Curtea Penală Internaţională. Elveţia a fost de asemenea un stat observator nemembru pentru mai bine de 50 de ani, până în 2002.

Decizia luată de Adunarea Generala ONU este favorabilă şi pentru gruparea moderată Fatah, care îşi dispută supremaţia în zonele palestiniene cu politicienii mai radicali de la Hamas.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a invitat ieri Adunarea Generală a ONU să semneze "actul de naştere" a unui stat palestinian, acordându-i statutul de stat observator la ONU.

"Adunarea generală a ONU este invitată astăzi (n.r. - ieri) să producă un act de naştere al statului Palestina în realitatea sa", a declarat Abbas în faţa reprezentanţilor celor 193 de ţări înainte de vot.

Acesta a declarat că acest vot va constitui "ultima şansă a soluţiei cu două state" şi a promis să "încerce să reanime negocierile de pace" cu Israelul.

Preşedintele palestinian a menţionat că ziua de 29 noiembrie marchează a 65-a aniversare a adoptării de către ONU a unei rezoluţii, în 1947, privind împărţirea Palestinei între un stat evreu şi unul arab, care a devenit "actul de naştere a statului Israel".

Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a declarat că rezoluţia referitoare la acordarea unui statut Palestinei "nu contribuie la avansarea păcii, ci o îndepărtează". Prosor a calificat rezoluţia ca "dezechilibrată" şi a declarat că ea "nu va schimba situaţia pe teren".

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev, a catalogat rezoluţia ca fiind un "teatru politic". Iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că "Israel e pregătit să convieţuiască în pace cu statul palestinian", dar, pentru a fi pace, securitatea ţării sale trebuie protejată, iar Palestina trebuie "să recunoască statul evreu şi să fie pregătită să înceteze conflictul odată şi pentru totdeauna".

Susan Rice, ambasador al SUA la ONU a declarat că liderii americani nu pot susţine o măsură care contravine negocierilor directe şi a avertizat că decizia de joi "nu recunoaşte Palestina ca stat"

Ţara noastră s-a abţinut, alături state precum Germania, Polonia sau Marea Britanie. Împotrivă au votat Statele Unite, Canada sau Israel. Printre ţările europene importante care au susţinut cauza palestiniană sunt Franţa, Spania sau Rusia.

Poziţia ţării noastre nu este una decisiv împotrivă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizând într-un comunicat că "demersurile unilaterale nu sunt de natură să contribuie la instaurarea unei păci durabile - obiectivul fundamental al întregii comunităţi internaţionale".

"[..]această decizie are la bază poziţia de principiu pe care România o promovează consecvent, bazată pe dialog şi negocieri directe între părţi, în cadrul formatelor de reglementare recunoscute la nivel internaţional şi al acordurilor existente. În baza aceleiaşi concepţii, România nu favorizează iniţiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea iniţiatoare, întrucât acestea pot avea efecte contrare reluării negocierilor din procesul de pace", se precizează în comunicatul MAE.

MAE subliniază că rezoluţia adoptată nu facilitează "recunoaşterea Palestinei ca stat şi nici accederea sa la organizaţii internaţionale sau tratate". "Deşi recunoaşte aceste deziderate ca fiind obiective legitime ale poporului palestinian, România crede cu tărie că singura cale de a materializa viziunea soluţiei celor două state este reluarea negocierilor directe între israelieni şi palestinieni. Solicităm celor două părţi să se angajeze în acest proces fără precondiţii. România va sprijini orice iniţiativă care va servi acestui scop",

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb