Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel

G.D.
Internaţional / 23 septembrie 2022

Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel

Palestinienii au făcut cunoscut ieri că orice decizie a Marii Britanii de a "revedea amplasamentul actual" al ambasadei lor în Israel ar fi o "încălcare flagrantă a dreptului internaţional", transmite AFP, potrivit Agerpres.

Premierul britanic Liz Truss, care s-a aflat la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, i-a spus miercuri omologului său israelian, Yair Lapid, despre intenţia sa de a "revedea amplasamentul actual al ambasadei britanice în Israel", a declarat Downing Street într-un comunicat publicat la Londra.

O astfel de hotărâre ar merge pe urmele controversatei decizii luate în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump de a reloca ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.

Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, stârnind astfel furia palestinienilor care aspiră să facă din partea de est a oraşului capitala viitorului lor stat.

"Îi mulţumesc bunei mele prietene, premierul britanic Liz Truss, care a anunţat că priveşte favorabil mutarea ambasadei Marii Britanii la Ierusalim", a scris ieri Yair Lapid pe Twitter.

Această eventuală decizie a stârnit o puternică nemulţumire din partea palestiniană.

"Este extrem de regretabil că premierul Truss, în cursul primei sale apariţii la ONU, se angajează să încalce potenţial dreptul internaţional, promiţând o +revizuire+ a amplasamentului ambasadei britanice în Israel", a declarat ieri ambasadorul palestinian în Marea Britanie, Hossam Zomlot, pe Twitter.

"Orice mutare a ambasadei ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a subliniat diplomatul palestinian.

Hossam Zomlot a adăugat că acesta "ar submina soluţia cu două state şi ar inflama o situaţie deja volatilă la Ierusalim şi în restul teritoriilor ocupate(...) O astfel de promisiune este imorală, ilegală şi iresponsabilă!".

Marea majoritate a ţărilor se abţin de la relocarea ambasadele lor la Ierusalim, deoarece nu recunosc legitimitatea ocupaţiei israeliene a părţii sale de est din 1967.

Ierusalimul adăposteşte atât cel mai sfânt loc al iudaismului, cât şi al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

Preşedintele american Joe Biden a reînnoit apelul de lungă durată al Washingtonului în favoarea unei soluţii cu două state, dar nu a revenit asupra deciziei controversate a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb