Dezvoltatorii chinezi construiesc un oraş de 100 de miliarde de dolari în Malaysia, în apropiere de Singapore, cu obiectivul să creeze un nou Shenzhen, dar ritmul şi amploarea ameţitoare a proiectelor provoacă temeri legate de impactul ofertei uriaşe de apartamente asupra preţurilor, relatează Bloomberg, citat de News.ro.
Companiile chineze au venit în Malaysia în condiţiile încetinirii creşterii în oraşele lor de origine, care i-a obligat pe unii dintre cei mai mari dezvoltatori din lume să meargă în străinătate pentru a construi în continuare complexurile rezidenţiale uriaşe de tipul celor ridicate în China în anii de boom imobiliar.
Acestea au găsit o destinaţie prime în această zona economică specială din Malaysia, de trei ori mai mare decât cea a Singapore.
Mărimea proiectelor de acolo este ameţitoare.
Proiectul Forest City, dezvoltat de compania Country Garden, ridicat pe patru insule artificiale, va găzdui 700.000 de oameni, pe o suprafaţă de mărimea Central Park din New York.
Ansamblul va include turnuri de birouri, mall-uri şi o şcoală internaţională, toate construite într-o zonă verde. Lucrările de construcţie au început în februarie şi au fost deja vândute circa 8.000 de apartamente.
"Aceşti jucători chinezi construiesc dintr-o dată mii de apartamente şi sperie pe toată lumea. Dumnezeu ştie cine le va cumpăra, când vor fi finalizate şi cine va sta în ele", a spus Siva Shanker, director pentru investiţii la firma Axis-REIT Managers şi fost preşedinte al Malaysian Institute of Estate Agents.
Ansamblul este cel mai mare dintre circa 60 de proiecte din zona Iskandar Malaysia, din jurul Johor Bahru, cunoscut şi sub numele JB, care vor reuni peste jumătate de milion de locuinţe.
Proiectele imobiliare au contribuit la scăderea cu aproape o treime a valorii vânzărilor rezidenţiale din Malaysia, anul trecut, unii dezvoltatori oferind discount-uri de minim 20%.
Preţurile medii de revânzare ale apartamentelor din JP au scăzut cu 10% în 2015, potrivit firmei de consultanţă CH Williams Talhar & Wong.
Country Garden, care s-a asociat cu divizia de investiţii a statului Johor, a lansat în 2013 un alt proiect de-a lungul coastei, numit Danga Bay, unde a vândut toate cele 9.539 de apartamente.
Compania chineză de stat Greenland Group dezvoltă turnuri de birouri, apartamente şi magazine în Tebrau, la circa 20 de minute de centrul oraşului.
O altă firmă, Guangzhou R&F Properties, a început construcţia primei faze a proiectului Princess Cove, cu circa 3.000 de apartamente.
Country Garden este optimistă în privinţa perspectivelor proiectului Forest City datorită economiei în creştere şi a apropierii de Singapore.
• Proiectul ar putea produce un dezastru ecologic
Apărătorii mediului au avertizat în legătură cu producerea unui dezastru pe plan ecologic: deversarea a circa 162 de milioane de metri cubi de nisip în mare ar putea să distruga viaţa marină şi să modifice mareele. Un studiu de impact asupra mediului, comandat de Country Garden Pacificview Sdn Bhd, arata că acest proiect va antrena "pierderea definitiva a unor zone de pescuit tradiţionale" şi va dăuna mangrovelor. Studiul mai semnalează beneficii aduse economiei prin crearea a circa 62.000 de locuri de muncă prevazută.
Directorul Country Pacificview, Mohamad Othman Yusof, afirma acum câteva luni că promotorii urmează cu scrupulozitate liniile directoare stabilite de guvernul malaysian pentru a reduce cât se poate de mult impactul asupra mediului.
• Malaysia ar vrea să egaleze succesul Singapore
Concurenţa companiilor chineze a afectat dezvoltatorii locali, astfel că profitul UEM Sunrise, cel mai mare proprietar de la JB, a scăzut cu 58% în primul semestru.
În urmă cu un deceniu, Malaysia a decis să egaleze succesul Singapore prin construcţia zonei Iskandar, care leagă cele două state. Modelul este Shenzhen, din apropierea Hong Kong, care în trei decenii s-a transformat dintr-un sat de pescari într-un oraş cu 10 milioane de locuitori. Dar JB nu este Shenzhen. Miliardele investite în regiunea economică din sudul regiunii Guangdong, în anii 1980 şi 1990, de către Hong Kong şi firme taiwaneze, au fost urmate în curând de sumele mult mai mari venite din China, pentru construcţia de fabrici de-a lungul coastei.
În Malaysia, creşterea investiţiilor încetineşte, potrivit datelor guvernamentale, în trimestrul al treilea, la 2%, de la peste 6% în cel de-al doilea.
Valoarea vânzărilor rezidenţiale din Malaysia a scăzut anul trecut cu aproape 11%, iar în Johor cu 32%.