PÂNĂ LA SFÂRŞITUL PRIMULUI TRIMESTRU DIN 2020 MFE va finaliza propunerile pentru Programele Operaţionale din bugetul european 2021-2027

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2019

Marcel Boloş

Marcel Boloş

Ministerul Fondurilor Europene va finaliza, până la sfârşitul primului trimestru din 2020, propunerile privind viitoarele Programe Operaţionale din exerciţiul financiar 2021-2027, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.

Ministerul Fondurilor Europene a găzduit cea de-a 5-a reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat (CCMAP). Principalele teme abordate în cadrul reuniunii au fost legate de stadiul actual de implementare şi de evaluările Acordului de Parteneriat şi a Programelor Operaţionale 2014-2020.

S-a discutat, de asemenea, despre viitorul Politicii de Coeziune, respectiv despre perspectivele 2021-2027.

"Obiectivul nostru pentru perioada de programare 2021 - 2027 este să asigurăm un sistem al managementului fondurilor europene cât mai suplu, cât mai simplu şi cât mai predictibil, pentru a răspunde dezideratului beneficiarului de fonduri europene. Trebuie să avem în vedere, totodată, o schimbare de paradigmă în privinţa alocării resursei financiare viitoare şi să o chibzuim cât putem de bine", a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, citat în comunicat.

Oficialul MFE a punctat importanţa deosebită a resursei umane pentru viitor, în contextul nevoii reducerii sărăciei şi riscului de abandon şcolar.

"Îi asigur pe partenerii noştri de la Comisia Europeană că suntem perfect conştienţi că resursa umană înseamnă viitorul UE şi, implicit, al României. Avem în vedere cel puţin două direcţii în acest sens - găsirea unei modalităţi de a continua ciclul educaţional şi integrarea acestuia în cel de business, de antreprenoriat, precum şi integrarea socială a beneficiarilor. Dincolo de îndeplinirea unor indicatori, trebuie să privim mai mult la impactul concret al măsurilor de finanţare propuse", a continuat el, conform Agerpres.

Un alt obiectiv anunţat de ministrul Marcel Boloş este finalizarea, până la sfârşitul primului trimestru din 2020, a propunerii privind următoarele Programe Operaţionale.

"Astfel vom putea ca, imediat după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei Europene, să avem deja conturată o primă propunere privind Programele viitoare şi să creăm premisele unui start pozitiv, cu sprijinul Comisiei Europene", a susţinut ministrul.

Echipa tehnică a MFE şi reprezentanţii Comisiei au prezentat, la rândul lor, câte o retrospectivă în ceea ce priveşte implementarea actualei perioade de programare.

Comisia Europeană a apreciat rezultatele României în ceea ce priveşte rata de contractare, care, pentru anumite Programe Operaţionale depăşeşte 100%. Reprezentanţii CE au semnalat importanţa transmiterii de către autorităţile române, până la finalul acestui an, a tuturor cheltuielilor realizate. Au atras atenţia asupra nevoii intensificării eforturilor în privinţa anumitor axe prioritare cu ţinte atinse la un nivel mai redus.

Reprezentanţii MFE au arătat, în continuarea intervenţiei ministrului Marcel Boloş, că în ceea ce priveşte viitoarea perioadă de programare, România urmăreşte să construiască proiecte predefinite pentru reducerea discrepanţelor de dezvoltare, printr-un dialog îmbunătăţit cu autorităţile locale, care trebuie sprijinite mai mult în creionarea proiectelor.

Oficialii ministerului au prezentat stadiul negocierilor cu Comisia Europeană privind viitoarea perioadă de programare, punctând cele 5 runde informale desfăşurate până în prezent (15 mai, 2-3 iulie, 10 iulie, 17-19 septembrie şi 2-4 decembrie 2019), dar şi planul pentru definirea viitoarelor Programe Operaţionale.

Au mai informat că au fost create cinci grupuri de lucru pentru fiecare obiectiv tematic viitor (O Europă mai inteligentă, O Europă mai conectată, O Europă mai verde, O Europă mai apropiată de cetăţenii săi şi O Europă mai socială) şi că a fost demarat inclusiv procesul de consultare şi colaborare cu ministerele de linie.

La rândul lor, reprezentanţii Comisiei Europene şi-au arătat disponibilitatea pentru întâlnirile tehnice din procesul de negociere, apreciind prezentarea de către România a unui plan ambiţios, dar realist.

În cadrul Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat, au fost prezentate şi progresele realizate în ultimul an în domeniul fondurilor europene din pers-pectiva comunicării Programelor Operaţionale şi instituţionale.

Concluzia generală a reuniunii a fost aceea că România se menţine în media europeană în ceea ce priveşte stadiul implementării şi că anul 2020 va fi unul important, îndeosebi pentru sprijinirea beneficiarilor.

Pentru ţara noastră, alocarea financiară aferentă perioadei 2021 - 2027 va fi cu 8% mai mare faţă de actuala perioadă de programare. România va avea, astfel, la dispoziţie 30,6 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb