Panfora Oil & Gas, filiala grupului MOL dedicată activităţilor de explorare şi producţie în România, a contractat compania Prospecţiuni să efectueze operaţiuni de măsurare de suprafaţă în perimetrul EX-6 Curtici din vestul României, pentru a identifica resurse convenţionale de hidrocarburi.
Filiala Grupului MOL este unic deţinător al drepturilor de concesiune asupra perimetrului EX-6 Curtici şi va începe explorarea doar pentru resurse convenţionale,se arată într-un comunicat de presă.
"Suntem pregătiţi să începem explorări de suprafaţă în perimetrul EX-6 Curtici împreună cu partenerul nostru, Prospecţiuni, companie românească cu o tradiţie de 65 de ani şi o experienţă solidă. Ne concentrăm exclusiv pe resursele convenţionale, respectiv ţiţei şi gaze naturale în formaţiuni de roci convenţionale. În acest stadiu al fazei de explorare, vom colecta date care ulterior vor fi interpretate pentru a identifica resursele convenţionale de hidrocarburi existente. Toate acestea sunt incluse în acordul de concesiune şi în programul de lucrări semnate cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), care se referă doar la potenţialul convenţional de ţiţei şi gaze", a declarat Gabor Zelei, Director general al Panfora Oil & Gas.
Conform sursei citate, primul pas este contactarea şi informarea deţinătorilor de terenuri şi a autorităţilor locale, pentru a anunţa operaţiunile planificate. Astfel, părţile interesate vor fi informate că datele geofizice vor fi colectate prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, care sunt sigure atât pentru populaţie cât şi pentru mediul înconjurător şi se află în deplină concordanţă cu "Ghidul privitor la mediul înconjurător în cadrul operaţiunilor geofizice la nivel mondial" (Environmental Guidelines For Worldwide Geophysical Operations) publicat de Asociaţia Internaţională a Contractorilor de Servicii Geofizice (International Association of Geophysical Contractors), respectând în totalitate prevederile legislaţiei române în vigoare, referitoare la protecţia mediului ambiant.
Operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafaţă de 561 kilometri pătraţi, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului. Aceste operaţiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) şi cabluri pe teren, precum şi folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. "Nu vor fi folosiţi explozivi şi nu vor fi efectuate foraje. Potenţialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor şi echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurărilor", se mai arată în comunicat.
După ce datele de explorare sunt colectate şi analizate, Panfora Oil & Gas precizează că le va pune la dispoziţia ANRM, pentru a deveni proprietatea statului român.