Panica din 2008 vs panica din 2016 - lipseşte (încă) ingredientul Lehman

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 ianuarie 2016

Panica din 2008 vs panica din 2016 - lipseşte (încă) ingredientul Lehman

Începutul de an a adus aminte, multora, prin amploarea corecţiilor bursiere, de panica de la începutul crizei. Sunt, totuşi câteva deosebiri fundamentale, printre altele avem încă încrederea în contraparte.

După falimentul Lehman Brothers, pe final de an 2008, corecţiile bursiere s-au amplificat, totul culminând cu acel 666 fatidic pentru indicele S&P 500 din martie 2009 (nivel minim înregistrat de indice). După care, pe fondul intervenţiilor Fed, a liniilor nelimitate de creditare şi a dobânzilor scăzute progresiv, trendul s-a inversat.

În acest moment, avem corecţii ample la burse, dar nu s-a instalat încă panica. Dacă în 2008 elementul declanşator a fost teama de contraparte - după falimentul Lehman, nimeni nu mai tranzacţiona cu nimeni de teamă ca cealaltă instituţie să nu fie deja insolventă -, acum, avem doar începutul unei schimbări radicale de politică monetară şi preocuparea pentru menţinerea randamentelor. Deci, avem ingredientele unei corecţii mai mult ciclice şi nu teama că sistemul va face implozie, ca pe final de 2008-început de 2009.

Poate fi reeditat momentul Lehman? Aparent, e greu de crezut, având în vedere că băncile centrale şi autorităţile publice (din banii cetăţenilor) au salvat cam pe oricine după acel incident. Să nu uităm însă de legislaţia europeană, care prevede ca băncile cu probleme să fie salvate din banii deponenţilor. Deja încep să apară tensiuni prin Italia, singurul lucru care desparte Europa de America fiind inexistenţa (deocamdată) a unei bănci de dimensiuni sistemice, care să fie închisă pe fondul problemelor de lichiditate. Mi-e greu însă să cred că vom mai vedea bănci mari închise, fie şi din simplul motiv că, dacă s-ar ajunge iar într-un scenariu tip Lehman, toate artificiile monetare care au urmat acestui episod celebru de faliment din Statele Unite s-ar dovedi inutile, iar bancherii centrali ţin încă (sau, cel puţin, aşa sper) la imaginea lor. Aşa încât nu mă aştept să văd iar panică în pieţe, dar corecţiile usturătoare se pot prelungi, având în vedere nivelul atins mai peste tot în lume de bursele stimulate cu banii gratis pompaţi de băncile centrale, fonduri utilizate în bună măsură pentru speculaţii şi credite de retehnologizare (firmele care s-au împrumutat ieftin pot avea profituri în scădere dacă costurile cu dobânzile cresc, deci cotaţii mai mici pentru acţiuni).

Vestea bună pentru Bursa de Valori Bucureşti este că, de această dată, corecţiile cu care începe anul nu mai foarfecă banii investitorilor de retail, cum s-a întâmplat în 2009. Asta nu pentru că s-ar suporta mai uşor pierderile, ci pur şi simplu pentru că acest segment este în moarte clinică la bursa autohtonă. Mulţi n-au mai vrut să audă de bursă, după căderile mari de la începutul crizei, multe acţiuni nerecuperând nici acum integral declinul, iar cei rămaşi în piaţă au mult mai mult profilul investitorilor pe termen lung, negrăbindu-se să tranzacţioneze des în căutarea celor mai bune momente de intrare sau marcare a profiturilor. Vestea proastă este că, în lipsa acestor mici speculatori, cei mai mulţi în total contratimp cu ciclurile pieţei, bursa autohtonă devine mai puţin interesantă pentru marii investitori externi, care se văd lipsiţi de cei care asigură de regulă exiturile banilor "inteligenţi".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Numai titlul de articol, fiindca continutul e zero.

    Si ar fost de spus foarte multe. 

    Un pic de stire cum a miscat bursele din Asia si in lume, multinationalele auto 20% controlat.

    Atata vreme cat exista banca cu 1% Marco der Pichi inseamna ca e CANCER neextirpat intre aceste firme. 

    Prea multe multinationale cu lobby puternic fata de imm. 

    Peugeot trebuia sa se inchida, Gm.... 

    Credit NU produce bunastare, dezvoltare.

    Cand o sa se termina cu monopolul bancilor (GEN FMI) calcam pe un teren bun de construit, nu mlastinos, nisip miscator, sarat etc. 

    Dar daca este GAUNOS si "stralucitor" cel mai mare datornic din lume? Daca cel mai mare MANIPULATOR al petrolului si implicit al energiei pe bursa s-a impiedicat in itele lui si .... ? Rusia, China se contracta, altii "tusesc" prin Europa si America de Sud ... noi unde ar trebui sa ne uitam? Cred ca nu la banci este acum buba, e mai sus ... si sta sa se rostogolesca ca o avalansa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb