Panourile solare din Germania îmbătrânesc şi mor prematur, chiar şi cele din noile generaţii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 13 septembrie 2023

Panourile solare din Germania îmbătrânesc şi mor prematur, chiar şi cele din noile generaţii

English Version

Călin Rechea

Circa 15% din capacitatea solară instalată în Germania, respectiv 10 GW, pare să fie afectată de uzura prematură a panourilor solare şi de rata mare a defecţiunilor înregistrate la nivelul invertoarelor.

Costurile de înlocuire sunt estimate la circa 2 miliarde de euro, în condiţiile în care doar o mică parte a cazurilor de "îmbătrânire" prematură sunt detectate, conform unui articol recent din revista de specialitate PV Magazine (pv-magazine.com).

Publicaţia, care urmăreşte tendinţele şi dezvoltarea sectorului fotovoltaic la nivel global şi regional de la înfiinţarea sa în 2008, subliniază că "se ştie de mult timp că foliile de protecţie fabricate din poliamidă cu trei straturi şi utilizate pe scară largă din 2010 până în 2013 pot deveni fragile şi se pot rupe", iar fenomenul se manifestă atât pentru sistemele instalate pe acoperişuri cât şi pentru cele instalate la sol.

Mai mult, "modulele din generaţii mai noi şi alte tipuri de folii prezintă un comportament similar", conform unor declaraţii ale directorului general al companiei HaWe Engineering GmbH, care este specialiază în testarea eficienţei energetice a sistemelor fotovoltaice.

Degradarea accelerată a panourilor solare, care ar trebui să funcţioneze cel puţin 20 de ani, conform promisiunilor vehiculate în spaţiul public pentru atragerea "prosumatorilor", mai prezintă şi riscuri semnificative de electrocutare sau de incendiu, în special în condiţii de umiditate ridicată.

PV Magazine a prezentat şi un caz concret al unui "prosumator" din Germania, care a crezut că instalarea unui sistem fotovoltaic îi va asigura o pensionare liniştită.

Din păcate pentru Holger Schultheiss, inspectarea panourilor solare pe care le-a instalat în urmă cu 11 ani a scos la iveală numeroase crăpături şi alte defecţiuni în centrala sa de 200 kW. Pe lângă preţul ridicat al reparaţiilor, prosumatorul german se confruntă cu o problemă şi mai mare: nu găseşte instalatori specializaţi, în condiţiile în care toate eforturile autorităţilor centrale şi regionale se îndreaptă către instalarea noilor capacităţi solare.

"Am cumpărat centrala solară ca investiţie pentru pensie", a declarat Schultheiss. Profitul nu a venit decât după zece ani, iar acum germanul care a crezut în promisiunile guvernamentale trebui să accepte cheltuielile suplimentare pentru înlocuirea modulelor afectate.

Iar cheltuielile de instalare sunt tot mai mari, pe fondul creşterii accelerate a costurilor de producţie pentru panourile solare, deşi tot promisiunile oficiale arătau că instalarea acestora va fi tot mai ieftină.

Mai multe firme şi institute de cercetare din Germania colaborează acum pentru a determina cele mai bune metode de evaluare şi soluţionare a problemelor, în condiţiile în care s-a observat că "izolarea sistemelor prezintă o degradare care se amplifică după fiecare iarnă".

Pentru sistemele de dimensiuni reduse, cum sunt cele instalate pe acoperişuri, există riscuri suplimentare, precum "degradarea accelerată ca urmare a temperaturilor mai ridicate, chiar dacă expunerea la radiaţiile ultraviolete este redusă".

Cu alte cuvinte, prognozele oficiale referitoare la producţie de energie solară în Germania par să fie complet nerealiste, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere al capacităţii de verificare a integrităţii structurale şi eficienţei centralelor solare.

Şi nici asta nu este tot. Cablurile utilizate în instalaţiile solare au fost, de multe ori, insuficient izolate, iar observarea crăpăturilor deosebit de fine între celulele fotovoltaice este foarte dificilă. În aceste condiţii, apa infiltrată se evaporă foarte greu.

O altă problemă o reprezintă valabilitatea garanţiilor oferite de producători şi firmele care instalează centralele solare. Dacă acestea mai sunt prezente pe piaţă, este nevoie de numeroase expertize costisitoare pentru a fi acceptate cererile de reparare sau înlocuire a panourilor solare degradate.

"În cazul anumitor producători, nu a ieşit la iveală niciun caz de garanţie soluţionat cu succes", a declarat un avocat pentru PV Magazine, deoarece "termenii de garanţie sunt concepuţi în aşa fel încât este practic imposibil pentru un operator să facă o reclamaţie".

Trebuie subliniat, din nou, că este vorba despre Germania, etalon al "dreptăţii" şi "drepturilor" de tot felul în Uniunea Europeană şi ţara unde "tranziţia verde" este religie de stat, în numele căreia sunt încălcate cu impunitate toate drepturile individuale ale cetăţenilor.

Oare când vor realiza plătitorii de taxe din UE că drumul către frig şi întuneric este mai scurt decât au crezut?

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. ...

    1. Ajungem se avem restricții impuse de la bruxel asemănătoare cu cele impuse de Ceaușescu. Asta califica bruxelul si acolitii săi la o soarta similara?

      ...

      Restrictii ca pe vremea lui Ceausecu?Cred ca esti tanar si nu stii ce era atunci...Acum e lux fata de atunci...Nu era apa calda decat 2 ore de 2 ori pe saptamana,iarna se lua curentul de la 18 la 20 zilnic,caldura se faceacu calorifere abia dezmortite cateva ore pe zi incat era frig in casa si dormeam toti intr-o camera incalzita cu resouri ,mancare cu ratie la oua,lapte,unt ulei,carne..si nici nu se gateau...magazinele alimentare erau pur si simplu goale,nu gaseai nimic de mancare de cumparat...cand se baga marfa era coada de stateau cu orele si poate nici nu mai prindeau ceva de cumparat,paine pe cartela cate o jumatate pe zi de persoana...Era o adevarata lupta sa ai ceva de mancare...fara pile si relatii pe la vanzatoare de alimentara sa te informeze cand se baga ceva sa stai din timp la coada sau fara rude la tara o duceai rau ,faceai foamea..Si altele si altele..

      Acum e lux fata de atunci... 

      Ai uitat sa spui ce frumos era programul la tv. si faptul ca nu gaseai carti in librarii. decat tampenii.

      Biblioteca mea este de atunci si in ea a strans tata Dostoievski opere complete, Shakespeare, Cehov, Eminescu....este o camera intreaga.

      Inteleg ca pentru tine sunt tampenii.

      Democratie de analfabeti.... 

      Ai rabdare, nu te grabi cu concluziile, pentru ca piesa inca nu s-a terminat!

      Uitam primi ani. Eram copil cind concediul la mare avea minim 12 zile, cind tata maistru în uzina ne scotea la terasa săptămânal. Au venit împrumutul de la FMI , după un timp au crescut dobânzile. Ca sa nu rămânem fără casa , adică fără tara, s-a strâns cureaua. Exact ca la criza din 2008 cind băncile pe mulți ia dat afara prin creșterea dobânzilor din pix. În 1989 am terminat de plătit, cind sa ne bucurăm s-a ales praful. Acum am făcut datorii ca nici nepoții noștri nu o sa le poată plăti. O sa avem soarta tarilor din Africa. Sa dam resurse pe nimic și nu putem ieși niciodată din statutul de sclav.

      Acum se trăiește pe datorie.

      "VA SCOTEA LA TERASA SAPTAMANAL" PT CA ERA FRIGIDERUL GOL. Ia incearca sa nu-ti cheltuiesti ultimul leu in supermarket si o sa vezi ca terasa e posibila.

      valeu ca v-as returna in timp pe toti astia nostalgicii. doar asa cam un an. ca sa nu ziceti ca-s chiar rau. 

      am avut 14 ani la revolutie, deci am prins vreo 7 ani in care am evoluat de la basme la jules verne si apoi ce spui mai sus. carti erau f putine si in mare parte naspa, cam ca alea ce le primeam la premiul 1 la scoala . tampenii maxime. pacat ca nu mai am nimic sa-ti dau exemplu. eu as fi citit si 2 pe saptamana dar nici o sansa.  

      si noi aveam biblioteca dar facuta mai demult, probabil inainte de a ma fi nascut eu, cand inca banii furati de comunisti nu s-au terminat, si mai era chiar si mancare. 

      deci nu mai vorbiti dc n-ati trait pe vremurile alea. ca nu va puteti imagina cum a fost. traiai intr-o minciuna continua. ce buni suntem noi si ce agricultura grozava avem, dar n-aveau marfa in magazine. vestul e naspa, dar era interzis sa pleci. pai dc e naspa de ce nu putem merge in vizita? iti zic eu de ce . nu mai venea nici d...qu inapoi. nimeni. poate doar securistii si nomenclaturistii si turnaorii, aia o duceau bine. 

      oamenii isi riscau viata pe vremea aia sa scape din tara. viata si-o riscau sa scape. ca sa ntelegi ce bine a fost. coreea de nord azi seamana f bine cu ce am trait noi.

      Acum sunt carti. Câte carti citesti pe an?

      Toti aveam biblioteci pe atunci pentru ca se citea mult,altceva nici nu aveai ce face,dar vremurile au fost nenorocite,nicio carte indiferent cat de buna era nu ti tinea de foame,de frig,nu suplinea lipsa apei calde,a energiei electrice.Democratia din Romania este a analfabetilor,acolo unde institutiile statului sunt responsabile si nu sunt corupte ea,democratia este pentru toti.

      Subiectul dioscutiei este daca in comunism erau carti bune sau tampenii.

      Este o minciuna ca erau tampenii si alta minciuna ca erau carti bune putine. Toata beletristica fundamentala cultural a fost pusa pe piata in comunism, cred ca doar George Orwell a fost interzis. 

      tatal meu se ducea cu un scaunel la 6 dimineata ca sa prinda lapte pentru fetita mea

      Nu era ce ma interesa pe mine. nu toata lumea e fan doamna bovary si crima si pedeapsa.

      acum ai absolut orice la dispozitie. iti vine si din america orice nu gasesti aici.

      de fapt hai sa incheiem subiectul. fata tot ce era in comunism acum ai de cel putin 10 ori mai mult.  

      o da, pai si pe mine m-a trimis maica-mea sa stau la coada la oua, cred ca aveam vreo 10 ani si eram cate 3 persoane pe un rand, dupa vreo 3 ore am ajuns in fata dar oamenii se imbulzeau ma tot impingeau si nu reuseam nicicum sa ma apropii de gemulet. apoi s-au terminat ouale si am plecat acasa cu mana goala.

      amintiri din comunism. ce frumos era. 

      Ne întoarcem cu DRAG !!!!!

    rata de depreciere fizica accelerata… dar sa nu ii plangem ca au depreciere xontabila mult mai abrupta si tax credit cat sa stea pe profit!

    s c c r e t 

    Fiind o tehnologie noua, e normal sa dea rateuri." Mai multe firme şi institute de cercetare din Germania colaborează acum pentru a determina cele mai bune metode de evaluare şi soluţionare a problemelor".

    Vor rezolva nemtii problemele. Si vor merge mai departe. Alte probleme vor aparea . Le vom rezolva si vom merge mai departe. Cazi in genunchi, te ridici mergi mai departe. Cazi pe burata te ridici mergi mai departe. Cei de pe margine rad si iti spun ca nu se poate. Dar tu mergi mai departe. Si intr-o zi ajungi unde trebuie.  

    Numai cine n-a facut vreodata ceva nou si dificil crede ca nu vor aparea probleme. E un lucru nou si dificil a renunta la dependenta de petrol si gaz(treptat). Probleme vor mai aparea. Multi vor fi cei ce vor spune ca "nu se poate". [...] Vor mai fi. Intre timp , altii vor lucra la rezolvarea problemelor, si vor merge mai departe.

    1. cam asa a fot pe vremea cautatorilor de aur. cei ce faceau bani garantat erau cei cu magazinele de lopeti, galeti , site etc. :)).

      cat despre profituri, nu-ti fa griji, ca industria de panouri solare din europa e in pragul falimentului din cauza importurilor din china.

      nu e usor sa fii nici "corporatie" in ziua de azi 

      ce vorbe de om implicat in businessul cu panouri solare...

      Asa era și pe vremea epoci de piatra...am găsit roata și am mers mai departe..acuma avem IA..si asta în 10ani o sa ne înlocuiască.. si cine o sa meargă mai departe..?

    O sa iesim iar din case doar dupa ce completam o declaratie

    1. Cum era pe vremea lu’ Ceausescu pardon usere

      ...

    Drumul spre saracie al UE e mai scurt decit isi inchipuie Parlamentul Europ.

    1. eu zic sa plecati cat mei repede in ruzia. lasati-ne pe noi aici in saracie la europeni.

    Tehnologia se va imbunatati, cu siguranta, ca in orice domeniu.

    Cum arata si cat de performant era cum 10 ani un smartphone? Dar un laptop? Dar un ecran LCD? Dar un smartTV? Dar o masina hybrid sau una electrica?

    Sa reluam discutia mai incolo, cam peste zece ani sau poate nici macar. 

    1. Cum ? Nemții au platit in avans pe 10 ani curentul prin așa zisa investiție,iar acum daca se strica panourile, ei plâtesc curantul ?

      Doar boieru', fudulu' si prostu' platesc, mai ales in avans pe 10 ani, asa cum zici.

      Daca tehnologia nu a ajuns inca la maturitate, cam astea-s riscurile: rata mai mare de defectare, costuri mai mari de intretinere...si astfel planul initial de afaceri, optimist sau prea optimist, incepe sa intre usor, usor la apa. 

    Mulțumesc autorului!

    Se pare ca majoritatea comentariilor sunt pe langa subiect.

    Personal am extras cateva informații valoroase pentru sistemul ce vreau sa îl realizez! 

    1. Deci tu ai extras "informatii valoroase" dintr-un articol la care nu i-ai inteles nici macar mesajul:-)...rechea incerca sa te/ne convinga sa nu ne instalam sisteme PV ca nu mai gaseste el "gheata din Groenlanda":-)...numai cu hidrocarburi din mujicia rezolva dilema:-)

      Asta am înțeles și eu.

      Fotovoltaicele sunt câh. 

      Celelalte soluții (hidrocarburi) sunt mai bune. 

      Oare ar trebui sa luăm hidrocarburi de la la măreața maică războinică? Dar asta numai dacă suntem cuminți?

      poate dc stam pe coate si genunchi in fata lui putin ne da ceva petrol. dar cred ca curand va spune : mai jos! ok hai pe burta. mai jos! pai sefu...

      sapa ba sapa ca o rama ce esti!!

      poate dc ne facem rame o sa primi cv petrol pe bani binenteles. 

      pe piata instalarilor e crima, 99% din instalatori sunt pe din afara, zugravi transformati in electricieni. clientii iau de buna ce cabluri, conexiuni , configuratii recomanda zugravii de mai sus.

      Urmarea e instalari de 10Kw cu productie de 3, incendii dupa cativa ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb