PAPA FRANCISC, LA IAŞI: "Credinţa nu se vinde la bursă"

Teona Tomoiagă
Cultură / 1 iunie 2019

Papa Francisc

Papa Francisc


Actualizare Papa Francisc se îndreaptă, cu maşina, spre aeroport

---

Actualizare Papa Francisc a plecat, cu papa-mobilul, pe stradă auzindu-se "Viva Papa!"

----

Actualizare Papa Francisc a dat mâna cu premierul Viorca Dăncilă

---

Actualizare Toţi cei prezenţi rostesc, împreună, rugăciunea "Tatăl nostru"

---

Actualizare Papa Francisc povesteşte despre o femeie în vârsta care, în urmă cu puţin timp, îl ţinea pe nepotul ei în braţe şi care i-a zâmbit atunci când a trecut pe lângă ea, cu un "zâmbet de complicitate, ca şi cum mi-a spus < < Acum şi eu pot să visez! > >. Nu am avut curajul să o chem, aici, în faţă. Bunicii visează atunci când nepoţii merg înainte, iar nepoţii visează când au rădăcini."

Papa şi-a încheiat discursul spunând, în limba română, "Mulţumesc!"

----

Actualizare Papa Francisc: "Dragi fraţi şi surori, bună seara! Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari. Este uşor, văzându-vă şi auzindu-vă, să te simţi acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulţumesc pentru călduroasa voastră primire şi pentru mărturiile pe care mi le-aţi dăruit. Astăzi, pe aceste meleaguri, este ziua copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aş vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei: să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia sa. Iisus i-a pus în mijlocul apostolilor săi şi noi vrem să-i punem în mijloc şi să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeaşi iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor!"

Suveranul Pontif a menţionat că, pe măsură ce tinerii cresc, nu trebuie să uite lucrurile frumoase şi preţioase pe care le-au învăţat în familie.

"Este dificil să mergem împreună, nu-i aşa? Este un dar pe care trebuie să-l cerem, o lucrare artizanală pe care suntem chemaţi să o săvârşim şi un dar frumos, totodată, pe care trebuie să-l transmitem. Dar de unde să începem? Aş vrea să fur din nou cuvintele acestor bunici: Elisabeta şi Ioan. Este frumos să se vadă cum iubirea prinde rădăcini cu devotament şi angajare, muncă şi rugăciune. Iubirea a prins rădăcini în voi şi a dat roade. Aşa cum spune profetul Ioel, când tinerii şi bătrânii se întâlnesc, bunicilor nu le mai este teamă să viseze. (...) Pe măsură ce creşti - în toate privinţele: că devii puternic, mare, că îţi faci chiar un nume - să nu uiţi lucrurile frumoase şi preţioase pe care le-ai învăţat în familie. Aceasta este înţelepciunea pe care o dobândeşti cu trecerea anilor: odată ce creşti, să nu uiţi de mama ta şi de bunica ta şi de acea credinţă simplă şi robustă care le caracteriza şi le dădea putere şi perseverenţă pentru a merge mai departe, fără a se descuraja", a spus Papa.

Acesta a adăugat că, în mod sigur, credinţa "nu este cotată la bursă", nu se vinde şi poate părea că "nu foloseşte la nimic".

"Însă credinţa este un dar care menţine vie o certitudine profundă şi frumoasă: apartenenţa noastră în calitate de fii, şi de fii iubiţi de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubeşte cu iubire de Tată. Fiecare viaţă, fiecare dintre noi îi aparţine. Este o apartenenţă ca fii, dar şi ca nepoţi, ca soţi, ca bunici, ca prieteni, ca vecini; o apartenenţă în calitate de fraţi. Cel rău divizează, dispersează, separă şi creează discordie, seamănă neîncredere. Vrea să trăim 'distanţi' de ceilalţi şi de noi înşine. Duhul Sfânt, dimpotrivă, ne aminteşte că nu suntem fiinţe anonime, abstracte, fiinţe fără chip, fără istorie, fără identitate. Nu suntem fiinţe goale şi nici superficiale. Există o reţea spirituală foarte puternică care ne uneşte, ne 'conectează', ne susţine şi care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi", a afirmat Suveranul Pontif.

"< < Tinerii înfloresc când se simt iubiţi > >, spunea Eduard. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi. Pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: 'fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele' (...). Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti. Pentru a merge împreună acolo unde eşti, să nu uiţi de ceea ce ai învăţat în familie. Acest lucru mi-a amintit de profeţia unui sfânt eremit al acestor ţinuturi. Într-o zi călugărul Galaction Ilie de la Mânăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un eremit sfânt pe care-l cunoştea şi îl întrebă: 'Spune-mi, părinte, când va fi sfârşitul lumii?'. Şi venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: 'Părinte Galaction, ştii când va fi sfârşitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste şi înţelegere creştinească între fraţi, între rude, între creştini şi între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat, va fi sfârşitul lumii. Căci fără iubire şi fără Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!'", a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a adăugat că viaţa începe să se stingă, inima noastră încetează să mai bată şi se usucă atunci când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin, căci fără iubire şi fără Dumnezeu omul nu mai poate trăi pe pământ.

"Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună - în Evul Mediu - ca pelerini, pe Calea Transilvaniei, spre Santiago de Compostela. Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potenţialul pe care îl aveţi şi de marea misiune pe care o puteţi desfăşura: să deschideţi drumuri pentru a merge împreună şi pentru a duce mai departe acel vis care este profeţia: fără iubire şi fără Dumnezeu nici un om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească alte noi drumuri de viitor spre Europa şi spre multe alte locuri din lume. Pelerini ai secolului XXI, capabili de o nouă imaginaţie a legăturilor care ne unesc", a mai spus Papa Francisc.

---

Actualizare Pe scena amplasată în faţa Palatului Culturii, Papa Francisc şi-a început discursul spunând, în limba română, "Bună seara!"

---

Actualizare Episcopul Petru Gherghel, în cuvântul introductiv: "Sfinte părinte, copiii, chiar în ziua lor, 1 iunie, vă înconjoară, tinerii vă spun prin cântarea şi entuziasmul lor că vă iubesc şi vă sunt recunoscători pentru mărturia vie de iubire pe care le-o oferiţi. Bătrânii şi bolnavii care v-au întâmpinat în catedrală se simt şi ei mângâiaţi de prezenţa voastră şi se bucură când le amintiţi că fără ei tinerii noştri ar fi lipsiţi de rădăcini şi de speranţă pentru viitor. Şi familiile Diecezei noastre au dorit să vă întâlnească, multe dintre ele au văzut în această întâlnire o ocazie de a se întoarce din străinătate şi pentru a vă mulţumi de grija pe care o purtaţi celor aflaţi departe de casa lor. Bine aţi venit!".

El i-a oferit, apoi, Suveranului Pontif o replică a icoanei Sfintei Feciore Maria cu pruncul Iisus, precum cea de la Cacica.

----

Actualizare "Îmi doresc să mă pot realiza în ţara mea fără să-mi caut împlinirea în alte colţuri ale lumii", i-a spus Papei, pe scena de la Palatul Culturii, un tânăr student la Informatică.

---

Actualizare Papa Francisc a luat de mână patru copii îmbrăcaţi în port popular şi a urcat pe scena amplasată în centrul oraşului

---

Actualizare În timp ce Papa Francisc se plimbă cu papa-mobilul printre credincioşi, aceştia strigă la unison "Viva Papa!"

----

Actualizare Papa Francisc se îndreaptă spre ieşirea din Catedrală

----

Actualizare Papa Francisc trece printre oameni şi binecuvântează 800 de copii, bătrâni şi bolnavi

Sanctitatea Sa a spus tuturor celor prezenţi: "Să nu uitaţi să vă rugaţi şi pentru mine!"

---

Actualizare La eveniment urmează să participe şi prim-ministrul Viorica Dăncilă, împreună cu mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs, după care va intra în dialog cu tinerii şi familiile.

Papa Francisc va binecuvânta şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire a celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.

De asemenea, o statuie care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc, iar apoi va fi dăruită comunităţii ieşene, urmând a fi amplasată apoi într-un loc public.

Pe scena din centru se va afla Papa şi invitaţii săi, corul, tinerii şi bătrânii care vor face imaginea de ansamblu a sloganului "Să mergem împreună".

Pe scenă, în fundalul din dreapta, pe mijloc, va fi amplasată o hartă a României în interiorul căreia se văd mai multe simboluri sugestive despre vizita Papei Francisc la Iaşi.

Evenimentul se încheie cu un concert susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra Metropolitană Bucureşti.

----

Actualizare Suveranul Pontif a ajuns la Iaşi

Papa Francisc, însoţit de episcopul Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroport de Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, dar şi de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala "Sfânta Maria Regina".

Papa va primi de la Episcopia Iaşi o copie a icoanei de la Cacica, iar din partea Primăriei va primi un mozaic reprezentând Palatul Culturii.

------

Actualizare La Iaşi, peste 70.000 de pelerini îl aşteaptă în ploaie pe Suveranul Pontif

Pelerinii continuă să vină în faţa Palatului Culturii, mulţi dintre ei fiind din Republica Moldova.

Papa Francisc va ajunge, astăzi, mai devreme la Iaşi.

Aterizarea va fi în jur de ora 16:00.

La ora 17:00, este programată prima oprire a Papei, la Catedrala Romano-Catolică, unde va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi.

Ulterior, Sanctitatea Sa va merge cu papa-mobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.

Special pentru vizita Papei a fost adusă din Sanctuarul de la Cacica, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

----

Actualizare Trandafirul dăruit de Papa Francisc este din argint 925 placat cu aur de 24 k (tulpina şi frunzele), aşezat într-o vază de argint cu stema papală realizată în aur.

Cele două flori sunt din chihlimbar, iar suportul trandafirului este din marmură roz, conform descrierii Vatican News.

----

Actualizare Suveranul Pontif va face un popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, unde va lua masa şi se va odihni, după care îşi va continua drumul către Târgu Mureş, de unde va lua avionul până la Iaşi.

---

Actualizare Papa Francisc pleacă din Şumuleu Ciuc cu papa-mobilul, salutând pelerinii

--

Actualizare Liturghia oficiată de Papa Francisc s-a încheiat

---

Actualizare Papa Francisc a oferit sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc un trandafir de aur, aşa cum face de fiecare dată când merge la un loc cunoscut de pelerinaj dedicat Sfintei Fecioare Maria

----

Actualizare La slujba oficiată de Papa Francisc participă şi 60 de episcopi, patru diaconi, iar corul care interpretează, acum, cântece este format din 100 de persoane

---

Actualizare La Şumuleu Ciuc se află şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, venit într-o vizită privată împreună cu soţia sa

---

Actualizare Mesajul Papei este tradus, acum, şi în limba maghiară

---

Actualizare Papa Francisc: "Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini"

Pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, a transmis Papa Francisc, astăzi, în mesajul rostit la sanctuarul marian.

"Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi. Sanctuarele, locuri aproape sacramentale ale unei Biserici spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios care, în mijlocul necazurilor sale, nu oboseşte în a căuta izvorul de apă vie de unde să-şi împrospăteze speranţa. Sunt locuri de sărbătoare şi de celebrare, de lacrimi şi de implorare. Venim la picioarele Mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviţi de ea şi pentru ca ea, cu privirea ei, să ne conducă la Acela care este < < Calea, Adevărul şi Viaţa > >. Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini.", a afirmat Suveranul Pontif în mesajul de la Şumuleu Ciuc.

Sfântul Părinte a făcut referire la semnificaţiile pelerinajului, menţionând că "a peregrina" înseamnă "a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră".

"Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului", a transmis Suveranul Pontif.

Papa Francisc a vorbit în mesajul său şi despre faptul că nu trebuie ca "rănile din trecut" să constituie un obstacol pentru o "convieţuire fraternă".

"Dacă în Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte, nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune; înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta. A peregrina înseamnă a participa la acea maree puţin haotică ce se poate transforma într-o adevărată experienţă de fraternitate, o caravană mereu solidară pentru a construi istoria", a rostit Suveranul Pontif.

În mesajul de la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a făcut trimitere la "calea împăcării", dar şi la credinţa că Dumnezeu este "în mijlocul nostru".

"A peregrina este a privi nu atât la ceea ce ar fi putut fi (şi nu a fost), dar mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate. Este angajarea de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine, şi protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine. Pentru a face aceasta este nevoie de o muncă artizanală de a ţese împreună viitorul", a subliniat Sfântul Părinte.

Papa Francisc şi-a încheiat mesajul cu îndemnul de "a merge împreună" şi de a crede în "bucuria mântuirii".

"Iată de ce suntem aici pentru a spune împreună: Mamă, învaţă-ne să trasăm împreună viitorul! Faptul de a fi pelerini la acest sanctuar ne determină să ne îndreptăm privirea spre Maria şi spre misterul alegerii lui Dumnezeu. Ea, o fată din Nazaret, o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman precum şi la periferia Israelului, prin < < da > >-ul ei, a fost capabilă să dea început revoluţiei gingăşiei. Misterul alegerii din partea lui Dumnezeu, care îşi fixează privirea asupra celor slabi pentru a-i umili pe cei puternici, ne împinge şi ne încurajează şi pe noi să spunem < < da > >, ca şi ea, pentru a parcurge calea împăcării. Domnul nu-1 dezamăgeşte pe cel care riscă. Să mergem, şi să mergem împreună, lăsând ca Evanghelia să fie fermentul capabil să impregneze totul şi să dea popoarelor noastre bucuria mântuirii", a arătat Suveranul Pontif.

----

Actualizare Papa oficiază slujba la un altar în aer liber, ridicat în şaua muntelui Şumuleu, acelaşi de unde se ţine, în fiecare an, liturghia oficiată în cinstea Fecioarei Maria, în Sâmbăta Rusaliilor, cu ocazia marelui pelerinaj catolic.

Papa poartă veşminte liturgice realizate de designerul român de haine bisericeşti Sabău-Trifu Cristina

Pe cazula (veşmântul liturgic - n.r.) Papei se află Fecioara Maria de la Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi pe spate, logoul acestei vizite papale, "Să mergem împreună!".

În ceea ce priveşte veşmintele liturgice pe care le poartă episcopii şi preoţii cu ocazia acestui eveniment, acestea au fost realizate într-un mic atelier de croitorie din Leliceni, o localitate în apropierea municipiului Miercurea Ciuc.

----

Actualizare Liturghia este tradusă şi în limba maghiară

---

Actualizare Papa Francisc oficiază, acum, Liturghia Pontificală în limba latină

----

Actualizare Viorica Dăncilă este însoţită de miniştrii Sorina Pintea, Eugen Teodorovici şi de secretarul general al Guvernului Toni Greblă

----

Actualizare Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu imnul papal şi cu un vechi imn secuiesc

----

Actualizare Papa Francisc îi binecuvânteaza pe pelerini

---

Actualizare Potrivit ultimei evaluari a Comitetului Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019", la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Şumuleu Ciuc participa 85.000 de pelerini.

----

Actualizare Papa Francisc a ajuns la Şumuleu Ciuc cu papa-mobilul

----

Actualizare Pregătiri la Iaşi, în aşteptarea vizitei Papei Francisc

Centrul Iaşiului, unde Papa Francisc este aşteptat în această după-amiază, este blocat, iar în cursul nopţii încă se mai montau steaguri şi garduri pentru demarcarea spaţiilor destinate pelerinilor.

Întreg centrul oraşului este închis traficului, astăzi.

Totate gurile de canal din zona centrală au fost sigilate, aşa cum s-a întâmplat şi la Bucureşti.

De asemenea, au fost instalate puncte de prim-ajutor, iar zeci de voluntari direcţionează pelerinii catre zonele în care au bilete.

----

Actualizare Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Şumuleu Ciuc

----

Actualizare Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019" precizează că 40.000 de pelerini sunt prezenţi, astăzi, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Şumuleu Ciuc.

De asemenea, 67 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

----

Actualizare Oamenii prezenţi pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş, atât civili, cât şi autorităţi sau forţe de ordine, s-au arătat extrem de emoţionaţi de scurta vizită efectuată pe teritoriul judeţului Mureş de către Papa Francisc.

Prefectul judeţului, Mircea Duşa, a afirmat că este onorat de întâlnirea cu Papa Francisc, arătând că poartă în suflet mulţumirea că este a doua oară când se întâlneşte cu un Suveran Pontif.

"Port în suflet şi plăcerea de a-l fi întâlnit şi pe Papa Ioan Paul al II-lea, când am fost primit oficial la Vatican de Sfinţia Sa, atunci când România, în 2001, a donat pentru prima dată Bradul de Crăciun pentru Vatican", a declarat Mircea Duşa.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a arătat, la rândul său, că emoţiile transmise de privirea blândă şi atingerea caldă a unei personalităţi cum este Papa Francisc, sunt unice.

"Într-o viaţă poţi să ai parte de multe bucurii, dar emoţiile transmise de privirea blândă şi atingerea caldă a unei personalităţi cum este Suveranul Pontif Papa Francisc, sunt unice. Aceste trăiri doresc să le împărtăşesc cu toţi târgumureşenii care înţeleg, apreciază şi respectă întreaga activitate a Suveranului Pontif Papa Francisc", a arătat Dorin Florea.

Mureşenii veniţi în număr destul de mare la Aeroportul Transilvania Târgu Mureş susţin că au auzit de dimineaţă ştirile referitoare la sosirea Sanctităţii Sale, s-au îmbrăcat şi, în ciuda ploii, au parcurs şi câte 20-25 de kilometri pentru a-l zări, chiar şi pentru câteva clipe, pe Papa Francisc.

"Azi noapte am aflat că vine Papa Francisc la Târgu Mureş. Când am văzut azi dimineaţă la televizor că se îndreaptă spre Otopeni, l-am luat pe nepotul şi i-am spus că mergem să îl vedem pe Sfântul Părinte. Suntem din Târgu Mureş şi sunt ortodox. E un moment deosebit, l-am văzut doar la televizor, sper să l vedem şi în realitate', ne-a spus unul dintre cei prezenţi la aeroport.

Alţi oameni s-au arătat extrem de entuziasmaţi şi emoţionaţi şi au aşteptat cu nerăbdare să îl zărească pe Suveranul Pontif într-una din maşinile din coloana oficială care părăsea aeroportul.

"Am venit să îl întâmpinăm pe Papa Francisc şi sperăm să avem ocazia să îl şi salutăm de aproape, să îl vedem mai de aproape. Am aflat la ora 7 şi am venit, sunt din Târgu Mureş, sunt catolică şi chiar m-am bucurat foarte mult când am auzit că va veni la Târgu Mureş. Este foarte important, este ceva aparte ca un papă să vină să pună piciorul pe pământ românesc, este emoţionant, am trăiri foarte puternice", a spus Vera Lazăr.

Deşi ploua foarte tare, în momentul plecării de pe Aeroport, Suveranul Pontif a dat jos geamul de la portiera maşinii în care de afla şi i-a salutat pe oamenii veniţi să îl întâmpine.

-----

Mii de credincioşi din toată ţara, dar şi de peste hotare îl aşteaptă, astăzi, pe Papa Francisc la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi, unde Suveranul Pontif se va afla în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.

Vizita Papei a debutat ieri, la Bucureşti, şi se încheie mâine, la Blaj.

Suveranul Pontif a aterizat, ieri, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", el fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis.

A urmat primirea oficială de la Palatul Cotroceni, unde a avut o întâlnire cu autorităţi ale statului, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic.

Tot ieri, Papa Francisc a avut o întâlnire privată cu Patriarhul BOR, Daniel, şi cu Sinodul Permanent, la Palatul Patriarhiei. Ulterior, Suveranul Pontif a mers la Catedrala Naţională, unde a rostit în latină rugăciunea "Tatăl nostru", de unde a plecat cu papamobilul spre Catedrala "Sfântul Iosif pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Astăzi, la Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va fi întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc.

Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară.

La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa va purta veşminte liturgice realizate de un designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Cristina Sabău-Trifu.

În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc au fost implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, precum şi zeci de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi.

De asemenea, la slujbă vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar unele informaţii arată că ar urma să ia parte şi patru cardinali.

Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, va fi urcată pe munte şi va împodobi altarul de unde Suveranul Pontif va oficia sâmbătă slujba.

De la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va pleca la Iaşi, unde va ajunge după orele 17.00, şi va vizita Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă.

După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la "Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile".

Papa Francisc va susţine un discurs pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment.

În ultima zi a vizitei sale în România, Sfântul Părinte se va afla mâine, la Blaj, unde va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici.

Suveranul Pontif a autorizat. încă din martie, recunoaşterea martiriului a şapte episcopi români greco-catolici: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu - ucişi din ură faţă de credinţă între anii 1950 şi 1970.

Desfăşurată sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România are o puternică amprentă mariană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O mascaradă binevenită în evul mediu în care se află România!

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb