Actele de violenţă comise de bărbaţi împotriva femeilor sunt "aproape satanice", a declarat papa Francisc, care a remarcat că numărul femeilor agresate şi abuzate de soţi în propriile case este foarte mare, relatează Reuters, citată de Digi24.
Papa Francisc a făcut comentariul, unul dintre cele mai dure la adresa acestei forme de violenţă, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică seara pe reţeaua TG5 din Italia, în care a vorbit cu trei femei şi un bărbat, cu toţii provenind din medii defavorizate.
"Numărul de femei care sunt bătute şi abuzate în casele lor, chiar de soţii lor, este foarte, foarte mare", a spus papa Francisc răspunzând unei întrebări adresate de o femeie, pe nume Giovanna, victimă a violenţei domestice.
"Problema este că, din punctul meu de vedere, este aproape satanic pentru că se profită de o persoană care nu se poate apăra, care nu poate decât să (încerce) să blocheze loviturile", a declarat suveranul pontif. "Este umilitor. Foarte umilitor", a adăugat el, scrie Agerpres.
Giovanna a spus că a rămas cu patru copii în grijă după ce au scăpat de violenţa de acasă.
De când a început pandemia de COVID-19, în urmă cu aproape doi ani, papa Francisc a transmis de mai multe ori mesaje împotriva violenţei domestice, care s-a accentuat în multe ţări după ce numeroase femei au rămas blocate în case împreună cu agresorii lor în perioadele de carantină. Potrivit cifrelor publicate luna trecută de poliţia italiană, aproximativ 90 de episoade de violenţă împotriva femeilor sunt comise în Italia în fiecare zi, iar 62% dintre acestea sunt cazuri de violenţă domestică.
Papa Francisc a precizat că femeile bătute şi abuzate nu şi-au pierdut demnitatea. "Văd demnitate în tine pentru că dacă nu ai avea demnitate nu ai fi aici"', i-a spus el Giovannei.
Liderul de la Vatican a ascultat, de asemenea, relatările unei femei fără adăpost despre viaţa de pe străzi şi povestea unui bărbat care încearcă să se pună din nou pe picioare după 25 de ani de închisoare
Papa Francisc a înfiinţat servicii în zona din jurul Vaticanului pentru a le oferi persoanelor fără adăpost din Roma îngrijire medicală şi posibilitatea de a se spăla şi de a se tunde.
În 2020, când un "palazzo" situat chiar lângă Piaţa Sf. Petru din Roma, care a găzduit odată o mănăstire, a devenit vacant, papa Francisc a dispus ca acesta să fie transformat într-un centru pentru persoane fără adăpost, respingând sugestiile conform cărora clădirea putea deveni un hotel de lux.