Papa Francisc l-a numit pe cardinalul Robert McElroy, un apărător vocal al imigranţilor şi un critic al primei administraţii a lui Donald Trump, ca viitor arhiepiscop de Washington, DC, relatează CNN.
Cardinalul McElroy, în vârstă de 70 de ani, este un susţinător puternic al priorităţilor lui Francisc privind refugiaţii, mediul şi acceptarea catolicilor LGBTQ. El îi va succeda cardinalului Wilton Gregory, în vârstă de 77 de ani, care a fost primul arhiepiscop afro-american la Washington DC.
De asemenea, Papa Francisc a numit luni şi prima femeie care conduce un departament al Vaticanului. Sora Simona Brambilla va deveni prefect al Biroului pentru viaţă religioasă al Sfântului Scaun, care are responsabilitatea călugăriţelor, călugărilor şi fraţilor, scrie CNN.
La începutul primului mandat al lui Trump, episcopul McElroy de atunci a ţinut un discurs în Modesto, California, făcând referire în mod specific la noul preşedinte şi îndemnându-i pe catolici să devină "perturbatori" ai agendei sale anti-imigranţi.
"Trebuie să îi perturbăm pe cei care vor să trimită trupe pe străzile noastre pentru a-i expulza pe cei fără documente, pentru a smulge mamele şi taţii din familiile lor. Trebuie să îi distrugem pe cei care îi prezintă pe refugiaţi mai degrabă ca pe nişte duşmani decât ca pe fraţii şi surorile noastre care sunt în mare nevoie", a spus el.
După prima victorie electorală a lui Trump, în 2016, McElroy a deplâns "o boală profundă în suflet în viaţa politică americană" şi a spus că ar fi "de neconceput" pentru catolici să "stea deoparte în timp ce mai mult de zece la sută din enoriaşi sunt smulşi din mijlocul comunităţii şi expulzaţi".
Numirea lui McElroy trimite un semnal cu privire la modul în care Papa Francisc şi Vaticanul intenţionează să navigheze într-o a doua administraţie Trump şi urmează deciziei lui Trump de a numi un critic al lui Francisc ca ambasador la Vatican, notează CNN. De asemenea, Papa urmează să aibă vineri o întâlnire de adio cu preşedintele Joe Biden, un catolic devotat care a avut o relaţie caldă cu Sfântul Părinte.
Massimo Faggioli, un istoric care predă la Universitatea Villanova din Pennsylvania şi urmăreşte îndeaproape papalitatea lui Francisc, a declarat pentru CNN că numirea este o "mişcare îndrăzneaţă" a papei şi că anunţarea acesteia la comemorarea atacului din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA şi cu două săptămâni înainte de învestirea lui Trump este o "declaraţie în sine".
Cardinalul McElroy, care deţine un doctorat în ştiinţe politice la Universitatea Stanford, împreună cu un doctorat în teologie la Universitatea din Roma, va articula învăţătura catolică în chestiuni precum migraţia şi protecţia celor mai vulnerabili din societate.
În ceea ce o priveşte pe sora Brambilla, care este originară din Monza, nordul Italiei, ea s-a calificat ca asistentă medicală înainte de a intra în comunitatea sa religioasă, are un doctorat în psihologie şi a lucrat ca misionară în Mozambic. Ea a fost până acum numărul doi la biroul de la Vatican pe care îl va conduce acum. Papa a numit, de asemenea, un cardinal, Ángel Fernandez Artime, ca "pro-prefect" al departamentului, care va lucra cu Brambilla.
În timpul pontificatului său, Papa Francisc a încercat să numească mai multe femei lider în cadrul administraţiei centrale a bisericii, deşi au existat apeluri pentru ca el să meargă şi mai departe, rolul femeilor în biserică devenind un subiect urgent de discuţie, mai scrie CNN. Potrivit Vaticanului, din 2013 până în 2023, procentul femeilor care lucrează pentru Sfântul Scaun şi Cetatea Vaticanului a crescut de la 19,2% la 23,4%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2025, 20:33)
Ce victorie ptr. democrati,
mai mult chiar nu pot ??