Parafiscalitatea rămâne principala problemă a mediului de afaceri

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 noiembrie 2007

Parafiscalitatea rămâne principala problemă a mediului de afaceri

În topul celor 131 de state prezente în Raportul Competitivităţii Globale 2007-2008, ţara noastră a reuşit contraperformanţa de a coborî un loc faţă de anul 2006, fiind clasată pe locul 74

La nivelul competitivităţii globale nu se regăseşte creşterea economiei româneşti din ultimii opt ani, atrage atenţia Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA) comentând plasarea ţării noastre pe locul 74 în topul competitivităţii globale, realizat de Forumul Economic Mondial.

Ţara noastră înregistrează avantaje competitive în ceea ce priveşte datoria publică (locul 12), calitatea educaţiei tehnice (locul 12) şi în privinţa duratei procedurilor necesare pentru demararea unei afaceri (locul 13).

Minusurile semnalate de raport plasează ţara noastră pe locul 126 la capitolul transparenţa deciziilor guvernamentale, pe locul 123 la calitatea drumurilor şi pe locul 116 la risipa banilor publice.

Legislaţia fiscală şi nivelul fiscalităţii rămân în continuare principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri, potrivit raportului. "Firmele româneşti găsesc soluţii să supravieţuiască regimului fis­cal, apelând uneori la măsuri aflate la limita factorului legal", ne-a explicat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Nivelul fiscal din ţara noastră nu a înregistrat, potrivit domnului Pârvan, o evoluţie sinuoasă, principala problemă a oamenilor de afaceri fiind parafiscalitatea. "Firmele româneşti plătesc foarte multe taxe indiferent de domeniul de activitate. Ministerul Economiei şi Finanţelor ar trebui să corecteze acest handicap care creează numai instabilitate în mediul de afaceri", a subliniat Pârvan.

În topul celor 131 de state prezente în Raportul Competitivităţii Globale 2007-2008, dominat copios de SUA şi Elveţia, ţara noas­tră a reuşit contraperformanţa de a coborî un loc faţă de anul 2006, când a obţinut poziţia 73, devansând doar Bulgaria în clasamentul statelor membre UE.

"Eforturile ţării noastre de a recupera decalajele faţă de celelalte state membre UE s-ar putea concretiza în următorii 20 de ani. Competitivitatea, care are la bază multe laturi calitative, nu s-a întreţinut substanţial, iar locul obţinut de România nu denotă decât stagnare", ne-a explicat Liviu Voinea.

Indicatorii calitativi din raport arată că ţara noastră a înregistrat uşoare progrese în ceea ce priveşte eficienţa pieţei muncii, unde a obţinut un scor de 4,1 (n.r. pe o scară gradată de la 1 la 7) şi o creştere, de la 3,9 la 4,0, a gradului de sofis­ticare a pieţei financiare. Economia României rămâne în continuare, potrivit raportului, bazată pe investiţii, unde factorii determinanţi ai competitivităţii sunt generaţi de educaţie, de nivelul competiţiei interne, de piaţa muncii şi de cea financiară, precum şi de capacitatea de absorbţie a tehnologiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb