Actualizare 19:39 Hollande: "Franţa este în război cu jihadiştii"
Franţa este în război, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, la o şedinţa a camerelor reunite ale parlamentului francez, potrivit BBC.
Hollande a spus că Franţa este angajată "nu numai să limiteze, ci să distrugă" gruparea extremistă Statul Islamic, scrie BBC.
"Franţa este în război cu jihadiştii. Actele comise vineri seară la Paris au fost acte de război, acest lucru reprezintă un atac la adresa ţării noastre şi a modului nostru de viaţă. Aceste acte au fost lansate de Statul Islamic (...) Democraţia noastră a depăşit chiar şi adversari mai dificili decât aceşti laşi care au tras în nişte oameni neînarmaţi. Ţară nu poate fi doborâtă de astfel de oameni", a declarat Hollande.
Liderul de la Elysee a mai precizat că se va întâlni, zilele următoare, cu liderii SUA şi Rusiei pentru a discuta strategia anti-Statul Islamic. "Aceste acte de război au fost planificate în Siria, organizate în Belgia şi lansate în Franţa cu ajutorul unor complici francezi. Au avut un singur obiectiv - să provoace teamă. Ei vor să ne împiedice să intrăm pe teritoriul Siriei", a spus Hollande.
"Duşmanul nu este un duşman al Franţei, ci un duşman al Europei", a afirmat acesta, care consideră că "Europa trebuie să primească demn pe cei care au dreptul la azil şi să îi retrimită în ţările de origine pe cei care nu îl au".
(A.L.)
--------------
Actualizare 17:08 Operaţiunea poliţiei din Bruxelles s-a încheiat fără arestări
O vastă operaţiune întreprinsă astăzi de poliţia belgiană în cartierul Molenbeek din Bruxelles, ce viza prinderea unui suspect cheie în atentatele de la Paris, Salah Abdelsam, s-a încheiat fără arestări, a indicat Parchetul federal belgian, transmite AFP.
"Operaţiunea s-a terminat şi rezultatul este negativ. Nicio persoană nu a fost arestată", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Eric Van Der Sypt, pentru AFP.
"Operaţiunea, care a început la ora 10.00, s-a încheiat", a confirmat primarul din Molenbeek, Françoise Schepmans, la postul privat RTL-TVi.
Belgia a emis duminică un mandat de arestare internaţional pe numele lui Salah Abdeslam (26 de ani), unul din fraţii lui Ibrahim (sau Brahim) Abdeslam, un francez de 31 de ani, rezident în Molenbeek, identificat printre atentatorii de la Paris, potrivit Agerpres.
(A.C.)
------------------------
Actualizare 16:39 Franţa sugerează şi intensificarea controalelor la graniţe, inclusiv în spaţiul Schengen
În urma atacurilor teroriste de la Paris, mai mulţi miniştri de externe din statele Uniunii Europene au cerut astăzi, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, intensificarea schimbului de informaţii între ţările lor pentru a face faţă ameninţării teroriste, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
"Nu doar Franţa a fost atacată, ci întreaga Europă. Toţi am fost loviţi, vom răspunde împreună şi vom învinge împreună terorismul şi Daesh (gruparea Statul Islamic)", a declarat, potrivit agenţiei EFE, ministrul francez al Afacerilor Europene, Harlem Desir.
Oficialul francez a cerut să se ia decizii privind cooperarea poliţienească şi judiciară, cum ar fi deblocarea proiectului privind Registrul european cu numele pasagerilor (PNR), combaterea traficului cu arme şi a finanţării terorismului, dar şi examinarea "posibilităţii consolidării controalelor la frontiere, atât în interiorul spaţiului Schengen, cât şi la frontierele externe". El a vorbit şi despre intensificarea cooperării statelor europene cu cele care fac parte din coaliţia internaţională care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak, făcând referire atât la intensificarea operaţiunilor militare, cât şi la sprijinirea unei tranziţii politice în Siria.
Ideea intensificării schimburilor de informaţii între serviciile secrete europene a fost împărtăşită şi de alţi oficiali în declaraţiile de dinaintea Consiliului Afaceri Externe. Astfel, ministrul belgian de externe, Didier Reynders, a apreciat că "schimbul de informaţii este unicul mod de a identifice persoanele radicalizate", el amintind că la ora actuală în Siria şi Irak alături de grupările jihadiste luptă circa 30.000 de combatanţi proveniţi din circa o sută de state.
La rândul său, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că acum ne aflăm în faţa unei "dileme". "Toţi ştim că trebuie să continuăm lupta împotriva SI, dar în egală măsură ştim şi că lupta împotriva terorismului nu poate fi câştigată doar prin mijloace militare", a indicat şeful diplomaţiei germane. În continuare el a cerut statelor membre ale UE să se "controleze" şi să nu cedeze presiunii momentului luând "decizii eronate".
La această ultimă idee s-a referit şi comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, care a sugerat "să nu se confunde atentatele de la Paris cu refugiaţii care fug de război şi terorism".
(A.C.)
-------------------------
Actualizare 15:04 ISIS ameninţă cu atacuri toate statele care participă la campania aeriană din Siria
Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a avertizat într-o nouă înregistrare video difuzată luni că toate ţările care participă la loviturile aeriene din Siria împotriva ISIS vor avea aceeaşi soartă ca Franţa şi a ameninţat că va ataca Washingtonul, relatează Reuters.
"Le spunem statelor care iau parte la campania cruciată că, atunci când o vrea Dumnezeu, aşa cum am lovit Franţa, în centrul său, Parisul, jurăm că vom lovi America în centrul său, Washington", a afirmat un bărbat în înregistrarea video.
Pentru moment nu s-a putut verifica autenticitatea înregistrării video.
(I.D.)
-------
Actualizare 14:46 NATO a ţinut un moment de reculegere pentru victimele atentatelor din Paris
NATO a ţinut un moment de reculegere pentru victimele atentatelor din Paris, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice.
"Tocmai am ţinut un minut de reculegere la NATO în memoria victimelor atacurilor teroriste barbare din Paris. Aliaţii sunt solidari cu Franţa în durere şi tristeţe. Condamnăm aceste atacuri în termenii cei mai fermi. Au fost atacuri la valorile noastre fundamentale: ale libertăţii, ale democraţiei şi ale drepturilor omului", se arată în comunicat.
În documentul citat se mai precizează: "Suntem mai determinaţi ca niciodată să contracarăm şi să învingem ameninţarea teroristă".
NATO şi-a exprimat condoleanţele pentru familiile celor care au murit în atentatele teroriste din Paris şi a subliniat că, deşi aceste atacuri sunt menite să sperie, ele nu fac decât să consolideze determinarea alianţei de a combate terorismul şi extremismul.
(I.D.)
-------
Actualizare 12:33 Marea Britanie va creşte cu 15% personalul agenţiei de informaţii
Ca urmare a recentelor atacuri, între care cele din Paris şi Tunisia, Marea Britanie va creşte cu 15% personalul agenţiei de informaţii şi va dubla bugetul destinat securităţii aviaţiei pentru a se apăra împotriva militanţilor islamişti care plănuiesc atacuri din Siria, a declarat luni la Belek premierul David Cameron, relatează Reuters.
David Cameron a anunţat luni că Marea Britanie a dejucat şapte atacuri teroriste în ultimele şase luni.
"Ştiam de aceste celule care operează în Siria şi care radicalizează cetăţeni în ţările noastre, care intenţionează să trimită înapoi oameni pentru a comite atacuri", a declarat Cameron, din Belek, pentru postul de radio BBC.
Acesta a anunţat: "Serviciile noastre de securitate şi de informaţii au împiedicat în jur de şapte atacuri în ultimele şase luni deşi erau atacuri planificate la o scară mai mică. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne consolidăm serviciile de securitate şi de informaţii".
(I.D.)
---------
Actualizare 12:22 Cinci din şapte atacatori sinucigaşi au fost identificaţi
Cinci din şapte jihadişti sinucigaşi care au participat la atentatele de vineri seară de la Paris au fost identificaţi oficial, după ce procuratura a dat deja publicităţii numele a doi dintre ei, transmite luni EFE.
Primul dintre ultimii doi menţionaţi este unul dintre jihadiştii care a acţionat la Stade de France şi care avea asupra lui un paşaport pe numele lui Ahmad Al Mohammad, născut în Siria la 10 septembrie 1990, se menţionează într-un comunicat al procuraturii.
Al doilea este unul dintre cei care au participat la atacul de la sala de concerte Bataclan, Samy Amimour, născut la 15 octombrie 1987 la Paris, şi pentru care Franţa a emis un mandat internaţional de arestare.
---------
Actualizare 11:46 Peste 150 de percheziţii în mediile islamiste din Franţa
"Peste 150 de percheziţii" în mediile islamiste au avut loc în Franţa de la atentatele de vineri, a informat prim-ministrul francez, Manuel Valls, potrivit AFP.
La Lyon au fost confiscate arme, printre care un lansator de rachete, veste antiglonţ, mai multe pistoale şi o puşcă de asalt Kalaşnikov. Cinci persoane au fost reţinute, potrivit unei surse apropiate de dosar.
Starea de urgenţă decretată în Franţa sporeşte libertatea de acţiune a poliţiştilor, care au confirmat "zeci de percheziţii".
"Ne folosim de cadrul legal al stării de urgenţă pentru a interoga persoane care fac parte din mişcarea jihadistă radicală... şi pe cei care incită la ură împotriva republicii', a declarat Valls la postul de radio RTL.
Prim-ministrul a făcut apel la francezi să dea dovadă de "o foarte mare vigilenţă".
"Îi invit pe toţi să dea dovadă de stăpânire, prudenţă şi vigilenţă. Da, comportamentul fiecăruia se va modifica în raport cu această ameninţare teroristă", a afirmat el.
"Acest act de război, acest nou război, pentru că evident în Franţa nu este vorba de un război convenţional, ne obligă la o atitudine, la o mobilizare... la o foarte mare vigilenţă, la un foarte mare control, la sânge rece", a subliniat Valls.
"Daesh (acronimul arab al grupării Statul Islamic) nu poate câştiga acest război împotriva noastră, dar această organizaţie încearcă să ne slăbească, să ne divizeze, să facă în aşa fel ca francezi să se întoarcă unii împotriva altora", a adăugat Manuel Valls.
(A.L.)
-------------
Actualizare 8:48 Bilanţul victimelor a ajuns la 132 de morţi, după decesul a trei răniţi
Trei dintre zecile de persoane spitalizate în stare gravă după atentatele de vineri au decedat duminică după-amiază, transmite Reuters.
Astfel, bilanţul victimelor atentatelor a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică.
Bilanţul morţilor nu îi include pe cei şapte sau opt terorişti decedaţi în atentatele comise la Paris în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.
--------
Actualizare 7:52 Guvernul francez intenţionează să desfiinţeze moscheile radicale
Un proiect de hotărâre pentru disoluţia moscheilor radicale va fi studiată în consiliul miniştrilor, a anunţat duminică ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, la două zile după atentatele din Paris şi instituirea stării de urgenţă, potrivit AFP.
Ministrul a declarat pentru postul de televiziune France 2: "Starea de urgenţă este voinţa de a putea proceda într-un mod ferm şi hotărât la expulzarea celor care trebuie să fie expulzaţi pentru că predică ura în Franţa, fie că ei au fost angajaţi sau sunt suspectaţi de angajare în acţiuni cu caracter terorist".
Acesta a continuat: "Aceasta înseamnă, de asemenea, am angajat demersuri şi va exista o deliberare în acest sens în consiliul miniştrilor, dizolvarea moscheilor în care unii actori lansează apeluri şi proferează ura. Totul trebuie pus în aplicare cu cea mai mare fermitate".
Bernard Cazeneuve a amintit, de asemenea, "creşterea foarte semnificativă a mijloacelor" serviciilor de informaţii chiar înaintea atentatelor de vineri, cu "1.500 de posturi create", "aproape 233 de milioane de euro investite" şi "noi dispoziţii legislative".
"Întrebarea care se pune este dacă, în contextul războiului în care trăim, trebuie să mergem mai departe de aceasta. Răspunsul a fost dat de preşedinte şi de primul ministru: da, trebuie. Starea de urgenţă acordă mijloace: consemnarea la domiciliu, percheziţii. Toate aceste mijloace vor fi pe deplin utilizate", a adăugat el.
"Oricare ar fi precauţiile pe care le luăm în faţa barbarilor care au declarat război, riscul zero nu există", a amintit ministrul, asigurând că "acest război va fi câştigat de Republica Franceză, prin democraţie, prin valorile pe care le promovăm şi prin fermitatea pe care o acordăm acţiunii noastre".
El a cerut francezilor "să continue să trăiască", "pentru că ceea ce teroriştii vor să ne impună prin spaimă este refuzul de a trăi aşa cum am făcut-o până în prezent cu modelul nostru de civilizaţie, iubirea noastră de libertate, de cultură, de a trăi împreună".
--------
Cel puţin 129 de persoane au fost ucise şi alte peste 350 - rănite, în urma unor atacturi teroriste multiple care au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris.
O serie de explozii şi atacuri armate au avut loc în centrul Parisului, în zona Stade de France, unde avea loc un amical între echipele de fotbal ale Franţei şi Germaniei. Preşedintele Francois Hollande, prezent la meci, a fost evacuat.
Cel mai sângeros atentat care a avut loc vineri seară în Paris s-a petrecut la un concert susţinut de o trupă rock în sala de spectacole Bataclan. Unii spectatori au fost executaţi, iar alţii au fost ţinuţi la podea sub ameninţarea armelor de către terorişti.
Doi cetăţeni români au murit în atentatele care au avut loc la Paris în cursul nopţii, după cum a informat Ministerul Afacerilor Externe.
Preşedintele francez Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional după evenimentele de la Paris.
Şeful statului francez a spus că atacurile au fost comise de "barbari" din cadrul reţelei teroriste Stat Islamic şi a catalogat atentatele drept "un act de război".
"Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh" (acronimul arab al reţelei teroriste Statul Islamic, n.r.), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională.
Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atentatele de la Paris. Într-o declaraţie oficială, gruparea jihadistă a afirmat că opt luptători de-ai săi, înarmaţi cu centuri cu explozibil şi arme automate au dus la îndeplinire atacuri în diferite locuri din Paris, care au fost atent studiate. Potrivit declaraţiei citate, atacurile au avut ca scop să arate că Franţa va rămâne o ţintă a grupării jihadiste atât timp cât Parisul îşi continuă politicile actuale în Orientul Mijlociu.
"Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Statul Islamic.
Oficialii români şi-au exprimat, sâmbătă, compasiunea pentru victimele atacurilor din Paris, condamnând actele teroriste din Franţa. Vineri noaptea, la Ministerul Afacerilor Externe a fost convocată o celulă de criză care a lucrat împreună cu reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti şi ai Ambasadei României de la Paris.
Liviu Dragnea a spus că România "este încă o ţară sigură", motivul fiind şi faptul că "autorităţile române şi instituţiile specializate au ţinut lucrurile sub control în toată această perioadă, chiar dacă multe voci au criticat anumite iniţiative legislative sau acte normative care ar fi pus sub semnul întrebării anumite libertăţi individuale".
Premierul desemnat Dacian Cioloş a spus că atacurile din Paris reprezintă "încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura, ideologiile radicale", iar preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la unitate şi solidaritate.
Atacurile teroriste de la Paris au provocat consternare şi au fost condamnate în termeni fermi de întreaga comunitate internaţională.
Barack Obama a spus că atentatele din Franţa constituie un atac contra umanităţii şi a valorilor universale, în timp ce Rusia s-a declarat pregătită să "ajute în ancheta privind aceste crime teroriste".
Şeful guvernului german Angela Merkel s-a declarat "profund tulburată de ştirile şi imaginile venite de la Paris", iar premierul britanic David Cameron a subliniat că este şocat de evenimentele din Paris.
Premierul italian Matteo Renzi a notat pe Twitter că Italia este "alături de fraţii francezi după atacul atroce contra Parisului şi contra Europei".
Atacurile de vineri seară de la Paris, care au determinat decretarea stării de urgenţă în Franţa şi închiderea graniţelor ţării sunt ultimele dintr-un lung şir de atentate teroriste, cel mai sângeros fiind cel de la Charlie Hebdo, comis în ianuarie, când au murit 12 persoane.
Atentate teroriste în Franţa au mai avut loc în februarie, aprilie, iunie şi august.
După ce, în 22 august, un militant islamist, Ayoub El-Khazzani, a încercat să deschidă focul într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam - Paris, rănind trei persoane, în 26 august, preşedintele Francois Hollande avertiza că Franţa riscă să fie vizată de noi atacuri islamiste: "Încă suntem expuşi. Agresiunea care a avut loc vineri (22 august -n.r.) şi care putea degenera într-un carnagiu monstruos este o nouă dovadă că trebuie să ne pregătim de alte atacuri şi trebuie să ne apărăm".
În ianuarie, un membru al grupării Statul Islamic a revendicat atacul comis la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, din Paris: "Am început cu Franţa operaţiunea, pentru care ne asumăm responsabilitatea. Mâine vor avea loc (n.r. atacuri) în Marea Britanie, America şi alte ţări. Acesta este un mesaj adresat tuturor ţărilor care participă la coaliţia (n.r. condusă de către Statele Unite), care a ucis membri ai grupării Statul Islamic".
• Băsescu: "Ce s-a întâmplat la Paris ne confirmă că Europa nu poate fi casa oricui"
În contextul atacurilor din Paris, Polonia a decis să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor impuse de Uniunea Europeană.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului.
Ţările Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze emoţiilor primare de respingere a refugiaţilor, după valul de atentate de vineri seară din Paris, pentru că atacatorii din Franţa erau criminali, nu solicitanţi de azil, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Reuters.
În schimb, fostul preşedinte al Româniai Traian Băsescu a menţionat: "Europa nu poate fi casa oricui. Europa este în primul rând casa europenilor, casa creştinilor. Ce s-a întâmplat la Paris noaptea trecută (n.r. vineri noaptea) este proba că demagogia nu ţine loc de siguranţă, de securitate. Toţi eram convinşi că integrarea unei culturi, a unei credinţe atât de diferite de creştinism este imposibilă. Şi e recunoscut la nivel de lideri europeni cu ani în urmă, inclusiv doamna Merkel a recunoscut că integrarea culturală a fost un eşec în Germania şi Europa. Valul de migranţi din acest an a găsit Europa nepregătită şi, mai ales, i-a prăbuşit sisteme de securitate a frontierelor. (...) Ce s-a întâmplat la Paris ne confirmă că Europa nu poate fi casa oricui. Europa este în primul rând casa europenilor, casa creştinilor. (...) Nu este suficient să-i apărăm pe români dacă ne apărăm frontierele României. La Paris au murit doi români. Asta înseamnă că pentru a apăra românii trebuie să apărăm Europa".
Băsescu propune înfiinţarea unei agenţii europene pentru riscuri ca terorismul şi traficul de droguri şi de persoane.
1. băsescu, un rasist prost
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.11.2015, 10:15)
Afară din Europa, plecați toți cei care nu sunteți creștini: poate sunteți atei, poate musulmani sau de altă credință. Nu aveți ce căuta aici.
Iar agenția europeană pt riscuri. Idiotul de băsescu vinde o invenție (că este mare om de stat) pe care a plagiat-o. Europol are deja așa ceva.
"In June 2013, the Justice and Home Affairs Council agreed on a series of proposals for action. The Council also invited the Counter-Terrorism Coordinator to present a report on the implementation of these measures at its December 2013 meeting.
In this report the Counter-Terrorism Coordinator identified four areas where EU action in support of efforts by member states would be particularly important:
- prevention
- information exchange on identification and detection of travel
- criminal justice response
- cooperation with third countries
At the European Council meeting in August 2014, member states called for the accelerated implementation of measures in these four priority areas and the proposal of additional action."
Iar în raportul din dec 2014, se subliniază că serviciile naționale de securitate NU cooperează cu Europol la nivelul cerut de gravitatea situației. Oare SRI, condus de băsescu în CSAT, coopera în Europol, la nivelul cerut de gravitatea situației? Sau incompetentul băsescu nu dădea doi bani pe așa ceva?
"(1) Member States have increasingly provided information to Europol’s Focal Point “Travellers” but the number of cases reported to Europol continue to fall short of what could be expected on the basis of the estimated number of foreign fighters that Member States report are known to them;
Member States’ law enforcement agencies are therefore invited to be more systematic in providing Europol with relevant information; Member States are also invited to consider the added value of associating international partners such as the US Custom and Border Protection Service and INTERPOL, as well as Eurojust. In order to improve information transfer to Europol as well as enhance direct operational contacts between their respective counter-terrorism units, Member States are also invited to join the cooperation structures being set up at the initiative of the Presidency at Europol in order better respond to the phenomena of foreign fighters. Furthermore, as the lack of information at Europol is in part due to the fact that security services DO NOT routinely share their information with Europol, the different Member States should explore together with Europol, which is currently carrying out a feasibility study, the possibilities to use the ma3tch techniques currently used by FIU.net5 for counter-terrorism as a way to ensure a distributed and integrated data analysis and collaboration that virtually connects local classified information sources through a decentralised computer system; this would allow the identification of ‘need-to-know’ information in real time without information being transmitted to Europol;"
1.1. Traducerea (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.11.2015, 10:24)
În iunie 2013, Consiliul Acasă Justiție și Afaceri Interne a convenit asupra unei serii de propuneri de acțiuni. De asemenea, Consiliul a invitat Coordonatorul luptei împotriva terorismului să prezinte un raport cu privire la punerea în aplicare a acestor măsuri în cadrul reuniunii sale decembrie 2013.
În acest raport, coordonatorul luptei împotriva terorismului a identificat patru domenii în care acțiunea UE în sprijinul eforturilor de către statele membre ar fi deosebit de importantă:
- Prevenirea
- Schimbul de informații privind identificarea și detectarea de călătorie
- Răspuns de justiție penală
- Cooperarea cu țările terțe
La reuniunea Consiliului European din luna august 2014, statele membre solicitat punerea în aplicare accelerată a măsurilor în aceste patru domenii prioritare și propunerea de acțiuni suplimentare. "
În dec 2014, "(1) Statele membre au furnizat din ce în ce mai multe informații către Punct Europol Focal" Travellers ", dar numărul de cazuri raportate la Europol continuă să fie sub nivelul așteptat pe baza numărului estimat de luptători străini care este raportat de statele membre ca fiind cunoscut lor;
Prin urmare, agențiile de aplicare a legii din statele membre sunt invitate să fie mai sistematice în furnizarea către Europol a informațiil or relevante; Statele membre sunt, de asemenea, invitate să ia în considerare valoarea adăugată de a asocia cu parteneri internaționali, cum ar fi SUA personalizat și de protecție a frontierelor și Interpol, precum și Eurojust. În scopul de a îmbunătăți transferul de informații către Europol, precum și a spori contactele operaționale directe între unitățile lor de combatere a terorismului respective, statele membre sunt, de asemenea, invitate să se alăture structurilor de cooperare în curs de înființare la inițiativa președinției în cadrul Europol, în scopul de a răspunde mai bine la fenomenul luptătorilor străini. În plus, lipsa de informații la Europol este în parte datorită faptului că serviciile de securitate nu împărtășesc în mod curent informațiile lor cu Europol, diferitele state membre ar trebui să exploreze, împreună cu Europol, care este în prezent efectuarea unui studiu de fezabilitate, posibilitățile de utiliza tehnicile ma3tch utilizate în prezent de FIU.net pentru combaterea terorismului ca o modalitate de a asigura o analiză a datelor distribuite și integrată și colaborare care se conectează practic surse locale informațiilor clasificate prin un sistem informatic descentralizat; acest lucru ar permite identificarea de informații "critice", în timp real, fără ca acestea să fie transmise la Europol; "
2. Cei mai mulți atacatori nu sunt imigranț
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.11.2015, 14:58)
Din cei 5 identificați până acum, doar unul pare a fi imigrant. Alți doi sunt născuți în Paris iar alți doi în Bruxelles. Iar capul organizator este căutat și este născut tot în Belgia dintr-o familie de marocani.
Acesta (capul) era știut/bănuit ca find parte din ISIS încă din 2013. Cum era cu semnalul de alarmă pe care Europol l-a tras încă de acum un an, cum că serviciile nu fac suficient de mult pentru depistarea și urmărirea luptătorilor europeni din ISIS?