PARITATEA NU MAI ESTE LUATĂ ÎN CALCUL DE ANALIŞTI Euro, aşteptat să revină la un curs de peste 1,10 dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 decembrie 2015

Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat puternic săptămâna trecută, pe pieţele externe, după ce, la data de 3 decembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a adoptat măsuri de stimulare care i-au dezamăgit pe unii investitori.

Joi, BCE a decis să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni (relaxare cantitativă) prin prelungirea duratei acestuia şi lărgirea gamei de titluri pe care le cumpără. Totodată, consiliul guvernatorilor instituţiei a redus dobânda la depozite, de la minus 0,20% la minus 0,30%, însă unii analişti estimau o tăiere a dobânzii cu 20 de puncte de bază, nu cu 10. BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, la care se află din septembrie 2014.

În aceste condiţii, euro a urcat cu 3,1% joi, la 1,0940 dolari, avansul fiind cel mai important înregistrat după data de 18 martie 2009, când moneda europeană câştigase 3,5% după ce Federal Reserve din SUA a anuţat că va cumpăra titluri de trezorerie pe termen lung de 300 miliarde de dolari, ca să susţină economia.

Vineri, euro a mai pierdut teren, însă a încheiat în creştere semnificativă întreaga săptămână trecută. În ultima zi a săptămânii, euro scăzut cu 0,5% pe piaţa din New York, la 1,0881 dolari, iar în intervalul 30 noiembrie - 4 decembrie a urcat cu 2,7%.

Dată fiind această evoluţie, analiştii nu mai pariază pe paritatea euro dolar către finele anului curent, aşa cum anticipau nu cu mult timp în urmă. Potrivit specialiştilor "Commerzbank", euro şi-ar putea menţine avansul recent, iar spre sfârşitul anului să atingă un curs 1,10 dolari sau chiar să depăşească acest prag.

Totodată, specialiştii Canadian Imperial Bank of Commerce preconizează că euro va continua să se consolideze în intervalul 1,08-1,12 dolari, iar dacă BCE nu va recurge la o reducere adiţională a dobânzilor la depozite, "discuţiile pe marginea parităţii nu mai sunt de actualitate".

De menţionat că banca britanică "HSBC Holdings" Plc anticipa, în urmă cu ceva vreme, că euro va încheia anul cu un curs de 1,10 dolari. Dacă previziunea se va adeveri, atunci euro va consemna o depreciere de circa 10% faţă de moneda SUA, pe întreg anul curent.

Luna trecută, banca americană "Goldman Sachs Group" Inc. estima că euro va ajunge la paritate cu dolarul până la finele anului. În schimb, un sondaj realizat de Bloomberg anticipa că euro va avea un curs de 1,09 dolari la data de 31 decembrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb