PARIUL PE SĂLILE DE SPORT Premierul ne uşurează buzunarele cu 50 milioane euro, din ambiţie!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2004

Ion Ţiriac (foto), preşedintele COR, a prezentat, ieri, proiectul Complexului Olimpic Izvorani. Sala polivalentă din cadrul acestui complex va fi realizată din fondurile alocate proiectului guvernamental "Săli de sport". Premierul Adrian Năstase a făcut prinsoare cu Ion Ţiriac că va finaliza, în acest an, construcţia celor 400 de săli de sport, prevăzute în programul de guvernare.

Adrian Năstase este un om ambiţios. Ca să demonstreze că duce la capăt ce-şi propune,

a ajuns să parieze pe un "Mercedes" că va îndeplini un proiect guvernamental de anvergură. Miza pariului: un autoturism "Mercedes" (cel mai ieftin costă cam 25-30.000 de euro, dar

Ţiriac circulă cu unul de 150.000 de euro,

sumă echivalentă cu salariul premierului pe vreo opt ani!). Cam aventurist, nu-i aşa?!

Din cauză că a istovit bugetul cu scutirile fiscale acordate clienţilor politici, Cabinetul Năstase împrumută 125 de milioane de euro, ca să satisfacă programul de guvernare

Dobînzile se ridică la circa 50 milioane euro

Banii vor apăsa pe contribuabili, în anii de după alegeri

În această "afacere", Adrian Năstase are şi un interes personal: a pariat pe un "Mercedes" că va construi sălile de sport, pînă la sfîrşitul anului acesta

Afacerea sălilor de sport ne va costa, în plus, aproximativ 50 de milioane de euro. Banii reprezintă dobînzile pe care va trebui să le suportăm în anii următori pentru creditele de aproximativ 125 de milioane de euro pe care Guvernul le-a contractat (sau urmează să le contracteze) de la bănci ca să finalizeze construc-ţia celor 400 de săli de sport din programul de guvernare.

Fiindcă a istovit bugetul cu eşalonările şi scutirile la plată acordate clienţilor politici, Guvernul s-a trezit că nu mai are bani pentru acest proiect. În programul de guvernare, Cabinetul Năstase nu a menţionat şi de unde va lua banii necesari proiectului estimat la aproape 130 de milioane de euro. Cum, de paisprezece ani, guvernanţii se chinuie, fără succes, să încropească un buget pe proiecte, transparent, abia săptămîna trecută s-a dezvăluit sursa de bani pentru sălile de sport: nu doar bugetul (unde nu plătim dobînzi), ci, în principal, împrumuturile bancare. În numai o săptămînă, Guvernul a emis două ordonanţe de urgenţă ca să facă rost de bani. Executivul a promis că le termină pe toate 400 în acest an, dar pînă în prezent a găsit mărunţiş doar pentru vreo 47. Astfel că, după ce anul trecut a împrumutat 40 de milioane de dolari de la "Credit Suisse Firste Boston", săptămîna trecută a mai aprobat de urgenţă două acorduri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi cu CEC, în valoare de 54,5 milioane de euro şi, respectiv, 37,5 milioane de euro. Un calcul simplu arată că pentru cele trei împrumuturi va trebui să plătim dobînzi de aproape 50 de milioane de euro în următorii ani. Aceşti bani în plus, pentru dobînzi, vor fi luaţi din bugetele viitoare, suplimentate din buzunarele noastre.

Poate că România are nevoie nu de 400 de săli de sport, ci de 5000, căci sportul înseamnă mai multă sănătate. Dar, cînd spitalele stau să cadă, cînd nu sînt bani de medicamente, iar zeci de mii de şomeri de abia găsesc bani de pîine, tot acest proiect ambiţios se transformă într-un moft. Cînd te mai şi împrumuţi pentru el devine o tichie de mărgăritar.

Pentru liniştea premierului, pro-punem să facem chetă publică şi să-i plătim 150.000 de euro lui Ion Ţiriac. Ne-ar costa mult mai puţin decît ambiţiosul proiect. Am rămîne doar cu o nedumerire: cît de serios este premierul nostru, de vreme ce pariază, în joacă, pe proiecte hazardate?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb