Moneda britanică, lira sterlină, s-a apreciat ieri, pe piaţa externă, ajungând la cel mai ridicat curs al ultimului an, raportat la dolar, după publicarea datelor privind inflaţia din ţară, care arată că avansul preţurilor de consum a accelerat peste aşteptări, determinând unii investitori să anticipeze o majorare a dobânzii de către Banca Angliei, anul viitor.
Rata inflaţiei din Marea Britanie a ajuns, în august, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, pe fondul deprecierii lirei şi al creşterii preţurilor îmbrăcămintei şi combustibililor. Oficiul Naţional de Statistică (ONS) de la Londra a anunţat, ieri, că preţurile de consum din Marea Britanie au crescut cu 2,9% luna trecută, după un avans de 2,6% în iulie. Creşterea din august a fost cea mai mare din iunie 2013 până acum. Economiştii aşteptau menţinerea ratei inflaţiei la 2,7%.
Banca Angliei şi-a majorat recent estimările de inflaţie pentru 2017 la 2,7%, de la 2,4%, depăşind astfel ţinta de 2%.
Lira a crescut cu 0,7% ieri, la ora 15.35 (ora Londrei), ajungând la 1,3248 dolari. Mai devreme, cursul a fost de 1,3282 dolari - cel mai ridicat atins după 15 septembrie 2016.
Lira s-a apreciat, ieri, faţă de toate monedele ţărilor din G10 (grupul celor mai dezvoltate state ale lumii), după ce Camera inferioară a Parlamentului a votat pentru proiectul de lege privind retragerea ţării din UE (Brexit). Proiectul de lege abrogă legislaţia din tratatul din 1972 prin care Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană.
Premierul Theresa May a declarat că acest vot sprijină dorinţa poporului britanic şi oferă "certitudine şi claritate", permiţând ca negocierile cu UE să avanseze "pe baze solide".
De la momentul la care britanicii au decis, în 23 iunie 2016, să părăsească UE, lira sterlină s-a depreciat cu 11% faţă de dolar.