Plenul reunit al Parlamentului a luat act, ieri, de demisia lui Sorin Grindeanu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi a adoptat, cu 326 de voturi pentru, zero voturi împotrivă, zero abţineri şi 26 de senatori şi deputaţi care nu au votat, hotărârea de vacantare a funcţiei respective. Procedura se desfăşoară în regim de urgenţă, după ce luni, 5 octombrie, Birourile Permanente Reunite au luat act de demisia înaintată de actualul prim-vicepreşedinte al PSD.
Candidaturile pentru funcţia vacantă de preşedinte al ANCOM trebuie depuse până astăzi, la ora 12:00. Conform unor surse citate de mass-media, favoritul PSD pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ANCOM ar fi avocatul Vlad Stoica, fostul şef al Cancelariei lui Victor Ponta. Acesta ar fi practic susţinut atât de PSD cât şi de Pro România, şi ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament.
Alte nume vehiculate pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ANCOM ar fi Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Manuela Catrina, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.
Demisia lui Grindeanu a iscat controverse după ce iniţial preşedintele ANCOM a decis să plece din funcţie începând cu 16 octombrie, pentru ca ulterior să modifice documentul solicitând încetarea raporturilor de muncă începând cu 8 octombrie, în condiţiile în care astăzi, 9 octombrie, Parlamentul fixase data limită pentru depunerea candidaturilor pentru şefia respectivei instituţii.
Situaţia a fost semnalată de deputatul USR, Cătălin Drulă, printr-o postare pe Facebook, care a mai spus:
"Şi-au dat seama pesediştii că era ilegal procesul. Bătaia de joc asupra procesului rămâne. PSD se grăbeşte ca trenul, deşi nu e nicio grabă. Doar până mâine (vineri) la ora 12 se mai pot depune candidaturile pentru preşedinţia ANCOM. Nu vor audieri ale candidaţilor, vor să facă repede plen reunit şi să voteze alesul cu majoritatea pe care încă o au".
În privinţa plenului reunit de ieri al Parlamentului, deputatul Cristina Prună, vicepreşedinte USR, a arătat: "Şedinţa extraordinară nu era în niciun fel necesară, însă PSD grăbeşte calendarul alegerilor unei noi persoane pentru a ocupa postul călduţ plătit cu suma exorbitantă de peste 9000 euro pe lună, vacantat de Grindeanu. Dacă vă întrebaţi care este sursa acestei dorinţe de a numi un nou preşedinte cât mai repede, răspunsul este cât se poate de simplu: funcţia de preşedinte al ANCOM se validează prin vot în plenul reunit de către majoritatea parlamentară, majoritate pe care PSD ştie că o va pierde după alegerile din decembrie. Vă daţi seama că cei de la PSD nu pot risca ca oricine altcineva decât unul dintre oamenii lor să ocupe funcţia de conducere a autorităţii care va organiza licitaţia 5G şi care monitorizează piaţa de peste 3,5 miliarde euro a comunicaţiilor".
Vicepreşedintele USR mai susţine că nu este pentru prima oară când acest PSD ia măsuri pentru aservirea politică a ANCOM, social-democraţii fiind cei care au schimbat în Parlament procedura de desemnare a noului preşedinte, astfel încât decizia să-i revină Legislativului şi nu Guvernului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zoro în data de 11.10.2020, 23:14)
Grindeanuare agățată in coada tinicheaua cu OG 13/2017. Nu a uitat nimeni ce a facut sa-l scape pe Dragnea. La ANCOM nu a facut nimic, pardon a luat 10.000 euro/luna si a angajat 100 de oameni, clientele politice, multe sugative.