PARLAMENTUL A DECIS:  Alocare dublă pentru IMM Invest

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 mai 2020

Alocare dublă pentru IMM Invest

Programul IMM Invest a trecut de Parlamant. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, cu amendamente ordonanţa de urgenţă 42/2020 privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest. Au fost înregistrate 308 voturi pentru şi 2 abţineri, iar legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, deoarece Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la acest act normativ, care a trecut iniţial, în 28 aprilie, şi de plenul Senatului.

Conform actului normativ, pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului a fost mărit de la 15 miliarde lei, la 30 miliarde de lei. Textul iniţial al OUG spunea că, pentru anul acesta, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 15 miliarde de lei.

"Caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Programul este multianual, transparent şi nediscriminatoriu, de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie", se arata in actul adoptat de Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, beneficiarele programului sunt acele întreprinderi care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, la data solicitării garanţiei de stat, sau, dacă înregistrează restanţe, "acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C în baza de date a Centralei Riscului de Credit".

În noul act normativ se arată mai arată: "Solicitantului trebuie să i se aducă la cunoştinţă decizia de acordare a creditului pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru ca ajutor de stat sub formă de garanţii pentru împrumuturi sau sub formă de grant, în termen de 14 zile calendaristice de la depunerea solicitării de acordare a facilităţilor de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii. (...) Eligibilitatea beneficiarului programului IMM Invest România nu este afectată în cazul în care acesta înregistrează incidente bancare cu privire la bilete la ordin şi/sau cecuri executate începând cu data de 16 martie 2020, pe perioada stării de urgenţă, stării de alertă şi o lună după incetarea acestora".

Dezbaterile cu privire la acest act normativ au dat naştere la dispute între reprezentanţii USR şi cei ai PNL, în plenul Camerei Deputaţilor.

Lucian Stanciu-Viziteu, deputat din partea USR, a arătat că excesul de birocraţie a blocat accesul la finanţare, prin IMM Invest, pentru multe companii şi că este nevoie ca actualii "liberali asimptomatici"

să ia decizii liberale cum ar fi scăderea taxelor pe muncă şi reducerea unor taxe şi impozite pentru firmele din ţara noastră.

În replică, liberalul Pavel Popescu a spus că în ultimii trei ani cei de la USR s-au lăudat cu miile de oameni competenţi aflaţi în spatele lui Dan Barna, dar au refuzat constant să intre la guvernare.

Reprezentanţii USR au spus că nu au fost invitaţi de PNL să guverneze împreună şi că, dacă s-ar fi aflat la guvernare, în domeniile justiţie, mediu şi educaţie lucrurile ar fi mers mult mai bine.

Rămaşi fără argumente, liberalii i-au acuzat pe cei de la USR de o înţelegere cu PSD şi de specializare în "gargară politică".

În legătură cu programul IMM Invest s-a mai pronunţat şi social-democratul Sorin Lazăr, preşedintele comisiei buget, finanţe-bănci din Camera Deputaţilor, care a spus că potrivit noului act normativ pot accesa creditările garantate de stat şi borkerii de asigurări, firmele de protecţie şi pază şi companiile care se ocupă cu instalarea sistemelor de supraveghere.

Reprezentantul UDMR, Bende Sandor a afirmat că IMM Invest reprezintă o reîncălyire a unei scheme existente, al cărei mecanism nu funcţionează la parametri doriţi.

"Statul român vine cu banii, dar nu vine cu criteriile necesare aprobării solicitărilor. Băncile au criterii draconice şi abuzive privind sprijinirea IMM-urilor. De exemplu, conform ordonanţei adoptată de guvern, sectorul HoReCa nu poate beneficia de acest program, deoarece băncile nu acordă credite pentru firmele cu activitatea suspendată sau care înregistrează scăderi drastice a cifrei de afaceri. (...) Conform deciziei Guvernului, cererile vor fi analizate de bănci, iar statul va plăti pentru fiecare analiză de dosar o sumă considerabilă, deşi IMM-urile sprijinite vor fi foarte puţine. Singurii câştigători vor fi băncile", a arătat deputatul Bende Sandor.

Marius Paşcan, liderul de grup al deputaţilor PMP a spus că mediul de afaceri se plânge de dobânzile şi comisioanele mari aplicate de bănci, iar statul ar trebui să intervină pe lângă BNR pentru luarea măsurilor necesare. El a precizat că ar trebui redus urgent preţul creditării, în urma unui dialog cu băncile şi cu BNR, pentru că în actualele condiţii companiile româneşti nu sunt competitive în faţa celor străine care au un cost al creditării şi al finanţării de zece ori mai mic comparativ cu cel existent în ţara noastră.

Multe dintre aceste probleme au fost reglementate de actul normativ adoptat ieri de Camera Deputaţilor şi care urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb