Parlamentul din Rusia i-a acordat lui Putin dreptul de a folosi forţa armată în Siria

Ioana Dogaru
Internaţional / 30 septembrie 2015

Parlamentul din Rusia i-a acordat lui Putin dreptul de a folosi forţa armată în Siria

Actualizare 20:43 John Kerry: "SUA nu se opun raidurilor aeriene ruseşti în Siria dacă acestea vizează jihadiştii"

Statele Unite nu se vor opune raidurilor aeriene ruseşti în Siria dacă acestea chiar vizează gruparea Statul Islamic (ISIS) şi ramurile al-Qaida, a declarat secretarul american de stat John Kerry, după ce un alt responsabil de la Washington a acuzat Rusia că primele sale lovituri aeriene au avut ca ţintă opoziţia moderată siriană, nu jihadiştii, afirmaţii contrazise de Moscova şi Damasc, transmite AFP.

"Am spus clar că vom avea îngrijorări serioase dacă Rusia va lovi zonele unde nu se desfăşoară operaţiuni ale ISIS şi ale grupărilor afiliate al-Qaida", a indicat şeful diplomaţiei americane la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prezidată de omologul său rus Serghei Lavrov. Reuniunea s-a desfăşurat la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat că forţele aeriene ruseşti au început raidurile asupra poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

"Dacă ultimele acţiuni ale Rusiei şi cele aflate în desfăşurare reflectă un angajament autentic în direcţia înfrângerii organizaţiei ISIS, atunci suntem dispuşi să primim favorabil aceste eforturi", a insistat Kerry. Totuşi, el a apreciat că jihadiştii din ISIS nu vor putea fi învinşi în Siria atât timp cât preşedintele Bashar al-Assad rămâne la putere. "Nu trebuie să amestecăm lucrurile şi nu vom amesteca lupta împotriva Statului Islamic cu sprijinul pentru al-Assad", a explicat secretarul american de stat.

Dacă Rusia va ataca alte poziţii decât cele ale teroriştilor, atunci "raiduri de acest fel ar ridică semne de întrebare asupra intenţiilor reale ale Rusiei: lupta împotriva ISIS ori susţinerea regimului al-Assad", a completat Kerry, susţinând totodată că operaţiunile aviaţiei militare ruse nu le vor influenţa pe cele ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Înaintea declaraţiei sale, un responsabil de la Pentagon a declarat, sub protecţia anonimatului, că avioanele ruseşti au atacat forţele opoziţiei moderate, nu cele ale Statului Islamic, iar un lider al acestei opoziţii a acuzat Rusia că raidurile au provocat zeci de victime în rândul civililor.

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia EFE, a declarat că aviaţia rusă a atacat opt obiective aparţinând ISIS în zonele muntoase din Siria, fără să fi produs victime colaterale în rândul populaţiei şi nici pagube în infrastructurile civile.

Casa Albă a admis că deocamdată este prea devreme să se pronunţe asupra obiectivelor lovite de aviaţia rusă în Siria.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:00 Ministrul Apărării: "Aviaţia Rusiei a început bombardarea poziţiilor Statului Islamic în Siria"

Avioane ale Forţelor Aeriene şi Spaţiale ale Federaţiei Ruse au început atacurile ţintite asupra poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic de pe teritoriul Siriei, a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor de presă TASS şi RIA Novosti.

"În conformitate cu decizia Comandantului Suprem al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, avioane ale Forţelor Aeriene şi Spaţiale ale Federaţiei Ruse au început operaţiunea aeriană prin atacuri ţintite asupra obiectivelor de la sol ale grupării Statul Islamic în Republica Arabă Siria", a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, general-maiorul Igor Konaşenkov.

Konaşenkov a precizat, de asemenea, că ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, i-a anunţat pe colegii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) în legătură cu faptul că în timpul operaţiunii avioane ruse întreprind lovituri aeriene asupra tehnicii militare, mijloacelor de transport, depozitelor de arme, muniţii şi combustibil care aparţin teroriştilor grupării Statul Islamic în Siria.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:29 Surse: SUA suspectează că Rusia a început bombardamentele în Siria

Rusia a început să execute lovituri aeriene în Siria în apropiere de Homs, a declarat astăzi un oficial american pentru Reuters, adăugând că Moscova a anunţat Washingtonul cu o oră înainte de începerea operaţiunii.

Informaţia este confirmată şi de AFP, care citează un responsabil american.

Oficialul citat de Reuters, care a făcut această declaraţie sub protecţia anonimatului, a spus că informaţia privind loviturile aeriene ale Rusiei în Siria este preliminară şi a refuzat să furnizeze detalii privind numărul loviturilor aeriene şi avioanele utilizate.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:10 Oficial: "Rusia cere SUA să-şi retragă imediat avioanele de război din spaţiul aerian sirian"

Pentagon: SUA şi Rusia încep să discute despre activităţile lor militare în Siria

Oficiali ruşi au cerut ca avioanele americane de război să părăsească imediat spaţiul aerian sirian, a declarat astăzi un oficial american de rang înalt, citat de Fox News.

Oficialul american a declarat pentru Fox News că diplomaţii ruşi au transmis un demers oficial în care cer ca aeronavele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de război ruse survolează în prezent teritoriul sirian.

Surse militare americane au precizat însă pentru Fox News că avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de ruşi.

"Nu există nimic care să indice că ne schimbăm operaţiunile deasupra Siriei", a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

"Am avut toate indiciile în ultimele săptămâni că (ruşii) vor face ceva, ţinând cont de consolidarea" prezenţei militare ruse în Siria.

Tot astăzi, Pentagonul a anunţat că militarii americani şi ruşi încep să discute despre activităţile lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Siria, după ce secretarul american al Apărării Ashton Carter a ordonat deschiderea unor linii de comunicaţii în acest sens, conform DPA.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a ordonat personalului său să "deschidă linii de comunicaţii cu Rusia în vederea evitării unor incidente sau accidente armate", a anunţat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Ordinul lui Carter arată în mod clar că între cele două ţări există un numitor comun atunci când vine vorba despre lupta împotriva SI şi că obiectivul ar trebui să fie lupta anti-SI şi nu apărarea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a subliniat el.

Alt obiectiv al discuţiilor este să asigure că activităţile militarilor ruşi în Siria nu perturbă operaţiunile coaliţiei anti-SI conduse de căttre Statele Unite, a mai declarat Cook.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:00 Kerry: "Implicarea Rusiei în Siria ar putea fi o oportunitate pentru SUA"

Secretarul de stat american, John Kerry, a apreciat că implicarea preşedintelui rus Vladimir Putin în Siria ar putea fi o "oportunitate" pentru SUA, într-un interviu acordat ieri postului de televiziune CNN.

Moscova s-ar putea trezi într-o situaţie "complicată", care i-ar putea afecta politica faţă de Siria, ţară sfâşiată de patru ani şi jumătate de război, şi faţă de liderul sirian Bashar al-Assad, a apreciat Kerry.

"Dacă se situează de partea lui Al-Assad, Iranului şi Hezbollah, el (Putin) va avea o problemă foarte gravă cu ţările sunnite din regiune", a spus secretarul de stat american. "Aceasta ar putea însemna că el (preşedintele rus) ar putea deveni foarte bine o ţintă pentru jihadiştii sunniţi", a avertizat Kerry, adăugând că, pentru Washington, aceasta ar putea fi o "oportunitate" pentru că "ar forţa întrebarea cum se poate rezolva de fapt problema siriană".

Potrivit şefului diplomaţiei americane, criza siriană nu va putea fi rezolvată "fără includerea sunniţilor într-o soluţie politică, într-un acord politic, iar aceasta înseamnă că va fi nevoie de o perioadă de tranziţie politică, de o anumită perioadă de timp". "Atât timp cât Al-Assad este la putere, pur şi simplu nu se poate ajunge la pace", a adăugat el.

Kerry a mai spus că preşedintele sirian trebuie să plece, dar mai degrabă ca parte a unei "tranziţii ordonate" decât în urma înlăturării imediate, nuanţă ce marchează o schimbare în poziţia SUA.

(A.C.)

-------------

Parlamentul din Rusia a aprobat în unanimitate cererea preşedintelui Vladimir Putin de a folosi raiduri aeriene în Siria, informează Reuters şi Sputnik.

Şeful administraţiei de la Kremlin Sergei Ivanov a declarat că "Preşedintele sirian a cerut conducerii ţării noastre să îi ofere asistenţă militară", precizează sursa citată.

Votul de azi din parlamentul Rusiei nu se referă la utilizarea forţelor armate terestre, ci mai degrabă la cele aeriene, a mai precizat Sergei Ivanov.

Armata rusă vine în sprijinul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în lupta acestuia împotriva militanţilor islamici şi a rebelilor susţinuţi de Occident, informează Reuters.

Expertul militar rus Ivan Konovalov a declarat pentru Reuters: "Dacă va exista o coaliţie unită, lucru de care mă îndoiesc, America şi Rusia vor trebui să îşi coordoneze acţiunile".

Ultima dată când parlamentul i-a acordat lui Vladimir Putin dreptul să folosească trupele armatei rusesşti în alte teritorii, Moscova a anexat Crimeea anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb