Parlamentul elen a adoptat bugetul pentru 2017

Adi Iacob
Internaţional / 11 decembrie 2016

Alexis Tsipras (sursa foto: Facebook)

Alexis Tsipras (sursa foto: Facebook)

Premierul este încrezător că Grecia este pe punctul de a ieşi din criză

Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat că ţara sa este pe punctul de a ieşi din criza economică, după ce Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri de austeritate, incluse în bugetul pentru anul 2017, relatează AFP.

"Anul viitor va fi o etapă importantă pentru a scoate ţara din criză şi este primul buget al optimismului, creşterii economice şi relansării" din ultimii ani, a spus Tsipras în Parlament, transmite News.ro.

Premierul s-a declarat încrezător în privinţa unui acord cu creditorii ţării - UE şi FMI - privind actualele reforme impuse în ţară, în schimbul unui plan de ajutor încheiat în 2015, în pofida câtorva cereri pe care le-a calificat drept "absurde".

Tsipras şi-a exprimat speranţa privind o întoarcere a Greciei pe pieţe la începutul anului viitor. Ultima sa incursiune a fost în toamna lui 2014.

Tsipras a rostit un discurs în faţa Parlamentului, care a adoptat bugetul pentru anul viitor cu 152 de voturi pentru din totalul de 298 de deputaţi prezenţi.

Acest buget prevede prelevarea a circa un miliard de euro în taxe suplimentare impuse pentru maşini, telefoane fixe, televiziune, carburant, tutun, cafea, bere şi alte articole.

În paralel, cheltuielile publice vor fi reduse cu 5,7 miliarde de euro anul viitor.

Premierul speră să încheie la începutul anului viitor auditul reformelor.

Grecia îşi doreşte ca un acord să convingă Banca Centrală Europeană (BCE) să includă datoria suverană elenă în programul său de cumpărare de active, QE. Fără acces la QE, ţara nu va putea să se întoarcă pe piaţa creditelor în 2018, aşa cum intenţionează, a explicat Ministerul grec al Finanţelor.

Liderul prinicipalul partid de opoziţie din ţară, Noua Democraţie (dreapta), a acuzat Guvernul că este "coşmarul grecilor", pentru că "singurul lucru pe care ştie să îl facă este să încaseze impozite".

"Cu cât plecaţi mai repede, cu atât mai bine va fi pentru ţară", a adăugat el, în condiţiile în care formaţiunea sa este creditată cu 10% avans în sondaje în faţa partidului de stânga Syriza, al lui Tsipras.

În replică, premierul a dat asigurări că nu pleacă nicăieri. "Avem un mandat de patru ani pe care îl vom duce până la capăt", adică până în 2019, a dat asigurări liderul de 42 de ani.

Săptămâna trecută, creditorii şi-au exprimat o oarecare satisfacţie în privinţa măsurilor pe termen scurt menite să ajute Grecia să îşi ramburseze enorma datorie publică, ce va atinge 315 miliarde de euro anul acesta, adică 180% din PIB, potrivit celor mai recente date UE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb