Parlamentul European a respins, miercuri, un important pachet de reformă a sectorului telecomunicaţiilor din Uniunea Europeană, din cauza temerilor referitoare la drepturile utilizatorilor de Internet, transmite Reuters.
Statele UE, care alături de legislativul comunitar au şi ele un cuvânt de spus, şi-au dat deja acordul pentru pachetul de reformă însă modificarea de către Parlament a uneia din cele trei propuneri legislative înseamnă că întregul pachet trebuie să revină pe masa negocierilor. "Atunci când o singura parte este respinsă, întregul pachet merge la conciliere", a declarat raportoarea parlamentară Catherine Trautmann.
Pachetul de reformă este compus din trei propuneri legislative. Toate cele trei propuneri au fost adoptate de eurodeputaţi, însă în urma adoptării cu succes a unui amendament la una din cele trei propuneri, acordul cu statele membre a fost redeschis. Parlamentul European a votat cu 407 de voturi pentru, 57 contra şi 171 de abţineri un amendament destinat extinderii drepturilor utilizatorilor de Internet. Prin acest amendament eurodeputaţii vor să facă mai dificil pentru autorităţi să taie accesul la Internet pentru un utilizator suspectat de acţiuni ilegale, de genul descărcări ilegale de materiale protejate prin copyright. Amendamentul prevede că trebuie să existe o decizie a unui tribunal înainte ca o conexiune la Internet să poată fi tăiată.
În urma deciziei Parlamentului de a retrimite la masa negocierilor întregul pachet, guvernele UE şi eurodeputaţii au la dispoziţie aproximativ două luni penru a ajunge la un nou acord, altfel pachetul de reformă eşuează. O posibilă soluţie ar fi ca miniştrii europeni ai Telecomunicaţiilor să accepte, la reuniunea lor din data de 12 iunie, amendamentul adoptat miercuri de Parlemtnul European şi să evite astfel procedura de conciliere.
Pachetul de reformă vrea să modernizeze actualele prevederi legislative care guvernează sectorul european al telecomunicaţiilor, prevederi concepute înainte de creşterea explozivă a Internetului broadband, Wifi şi telefoniei mobile în rândul celor 495 de milioane de cetăţeni ai UE.