Parlamentul European (PE) a adoptat astăzi o rezoluţie prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia, din cauza reacţiei "disproporţionate" a puterii de la Ankara după tentativa de lovitură de stat eşuată din iulie, însă cel mai probabil guvernele statelor membre nu vor fi în favoarea unei astfel de decizii, relatează Reuters.
Membrii Parlamentului European au votat cu o mare majoritate de 479 la 37 în favoarea rezoluţiei, care nu are caracter obligatoriu şi prin care solicită şi îndeamnă Comisia Europeană şi guvernele naţionale să "îngheţe temporar" procesul de aderare al Turciei, a negocierilor care au început în urmă cu 11 ani, în 2005. Decizia privind o eventuală suspendare este însă de competenţa Comisiei Europene, instituţia care conduce negocierile cu Ankara.
"Parlamentul European condamnă cu fermitate măsurile represive disproporţionate adoptate în Turcia după tentativa de lovitură de stat militară din iulie", se arată în rezoluţie, care adaugă totuşi că legislativul comunitar rămâne angajat în a menţine Turcia "ancorată" la UE.
Deşi fără impact juridic, votul Parlamentului European riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia şi Uniunea Europeană.
Austria s-a aflat în fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franţa şi majoritatea celorlalte state membre sprijină pentru moment continuarea negocierilor şi se tem că actuala colaborare cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în privinţa migraţiei ar putea fi pusă în pericol.
Liderii UE urmează să discute din nou despre Turcia la summitul de la Bruxelles din 15-16 decembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 24.11.2016, 22:03)
Si Erdogan va avea o durere undeva....prin spate.