Parlamentul European cere un mecanism eficient şi obligatoriu pentru a proteja valorile Uniunii

G.U.
Internaţional / 7 octombrie 2020

Parlamentul European cere un mecanism eficient şi obligatoriu pentru a proteja valorile Uniunii

Parlamentul European şi-a prezentat astăzi propunerea de mecanism al Uniunii de protejare şi consolidare a democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale, într-o rezoluţie adoptată cu 521 de voturi pentru, 152 împotrivă şi 21 abţineri, conform HotNews.ro.

Potrivit acestei rezoluţii, este nevoie de recomandări anuale adaptate fiecărei ţări care să poată declanşa mecanismul de protejare, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi condiţionalitatea bugetară.

Textul reafirmă preocupările eurodeputaţilor legate de "ascensiunea şi încetăţenirea tendinţelor autocratice şi neliberale", exacerbate de pandemia de Covid-19, precum şi de "corupţie, dezinformare şi acapararea statului" în mai multe state membre ale Uniunii, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

În text se subliniază că Uniunea nu dispune de instrumentele necesare pentru a face faţă unei crize fără precedent a valorilor sale fondatoare, care se agravează, şi se menţionează inabilitatea Consiliului de a face progrese în legătură cu procedurile în curs declanşate în temeiul articolului 7 din TUE, care "permite ca abaterile să continue".

Pentru a proteja în mod eficace ordinea juridică a Uniunii Europene, drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi şi credibilitatea sa internaţională de deteriorarea valorilor prevăzute la articolul 2 din TUE, eurodeputaţii propun un instrument bazat pe dovezi care să se aplice în mod egal, obiectiv şi echitabil tuturor statelor membre, respectând, totodată, principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

Un acord interinstituţional pentru un "Ciclu anual de monitorizare a valorilor Uniunii"

Noul "Ciclu anual de monitorizare" va trebui să includă aspecte de prevenire şi corectare, care să plece de la recomandări adaptate fiecărei ţări, cu termene şi obiective de implementare legate de măsuri concrete. Acestea includ proceduri legate de articolul 7 din TUE, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi instrumente de condiţionalitate bugetară (când vor intra în vigoare). Propunerea Parlamentului ar urma să consolideze şi să înlocuiască unele mecanisme existente, cum ar fi recentul Raport al Comisiei privind statul de drept.

"Propunerea noastră înlocuieşte şi completează diverse instrumente care s-au dovedit a fi ineficiente, prevăzând un singur Ciclu anual de monitorizare. Dacă nu se corectează problemele grave identificate în acest context, se va putea recurge la măsuri de corectare specifice, mai eficiente decât cadrul nostru confuz actual, în special dacă sunt asociate unui buget condiţionat. Încheierea unui acord interinstituţional ar trimite un semnal fără echivoc că Uniunea doreşte cu adevărat să protejeze fundamentul pe care a fost construită", a spus raportorul Michal ©imeèka (Renew, Slovacia).

Etapele următoare

Eurodeputaţii aşteaptă Comisia să facă o propunere în temeiul rezoluţiei.

Context

Încă din 2016, Parlamentul a cerut un mecanism permanent de protejare a democraţiei şi a statului de drept. El a insistat încă din 2018 ca acest nou instrument să protejeze bugetul Uniunii Europene atunci când un stat membru încalcă în mod sistematic statul de drept. Eurodeputaţii consideră că semestrul european este o resursă folositoare şi disponibilă în acest sens.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb