Problemele economiei româ-neşti constau în lipsa proiectelor de infrastructură, politica fiscală mult prea expansionistă sau lipsa eficienţei în domeniul administraţiei publice, au apreciat, ieri, reprezentanţii Parlamentului European, cu ocazia unui seminar cu tema < Absorbţia Fondurilor Europene - Lecţii de la Irlanda şi Spania >.
Coeficientul redus al asorbţiei fondurilor europene din ţara noas-tră se datorează handicapului din dezvoltarea infrastructurii, dar şi unei slabe capacităţi de implementare din partea sectorului administrativ, consideră europarlamentarul român Daniel Dăianu.
Importanţa îmbunătăţirii capacităţii administrative a fost subliniată şi de Danuta Hubner, comisarul european pentru dezvoltare regională. Domnia sa a pus accentul pe nivelul slab al capacităţii administrative din noile state membre UE. Totodată, comisarul european a atras atenţia asupra faptului că proiectele finanţate prin fonduri de coeziune sunt monitorizate cu atenţie de Comisia Europeană şi că acestea trebuie orientate spre domenii care asigură o creştere economică de durată. Europarlamentarul Daniel Dăianu consideră că problema capacităţii administraţiei publice trebuie înţeleasă în sens restrâns şi în sens larg. În primul caz, aceasta se referă la absorbţia fondurilor europene, a adăugat europarlamentarul citat. Domnia sa a spus că, în sens larg, capacitatea administraţiei publice înseamnă administrarea bugetului public, definirea implementării fondurilor europene sau găsirea altor surse de finanţare. Ţinând cont de aceste aspecte, rolul administraţiei publice este foarte important pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, a menţionat, pentru ziarul Bursa, Daniel Dăianu.
Totodată, ţara noastră trebuie să urmărească cu atenţie problema costurilor, întrucât în proiectele anterioare s-a constatat o depăşire a acestora, ne-a declarat Daniel Dăianu. Domnia sa a adăugat:
Comisarul european Danuta Huebner a pus accentul pe importanţa unui sistem de monitorizare a proiectelor, care este necesară noilor ţări membre pentru a şti în ce stadiu al dezvoltării proiectului se află.
Un alt aspect pe care noile ţări membre trebuie să îl cunoască este faptul că pentru primirea unei finanţări trebuie respectate în totalitate regulile impuse de Comisie. Astfel, chiar şi un proiect aprobat poate să fie anulat în cazul în care comisia constată, în cadrul inspecţiilor derulate după aprobarea proiectului, că a apărut o neregulă în domeniul achiziţiilor publice sau în cazul unei lipse de comunicare cu statul respectiv.
La rândul său Luis Costa, consultant independent care a oferit asistenţă tehnică pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a resurselor umane din România, consideră că cele mai mari deficienţe ale ţării noastre sunt lipsa unor proiecte de infrastructură, dar şi slaba pregătire în domeniul resurselor umane. "Deşi posturile în domeniul administraţiei publice sunt ocupate în întregime, există o lipsă în calificarea pentru utilizarea noilor tehnologii>, a subliniat Luis Costa. Un alt oficial european care se ocupă de ţară noastră, Anastassions Bougas, director al departamentului pentru România din cadrul Direcţiei de politică regională a Comisiei Europene, apreciază că nivelul mic al salariilor din domeniul public determină creşterea ineficienţei şi facilitează corupţia din sector.
1. Vin controale peste controale
(mesaj trimis de NeluBelu în data de 11.06.2008, 16:55)
si preferi sa nu mai ai de-a face cu asemenea finantari. Controalele au reguli de acum 30 de ani. Te termina psihic. Cine se mai pricepe la cite ceva pleaca.