Parlamentul European semnalează o degradare a statului de drept în Turcia

F.D.
Internaţional / 7 iunie 2022

Parlamentul European semnalează o degradare a statului de drept în Turcia

Parlamentul European (PE) avertizează, astăzi, asupra unei degradări a drepturilor omului în Turcia, cere Ankarei să facă eforturi reale în acest sens şi subliniază că altfel nu este posibilă o perspectivă a unei reluări a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, potrivit News.ro.

Eurodeputaţii au adoptat - cu 448 de voturi la 67 şi 107 abţineri - un raport fără caracter constrângător în care deplâng "un recul al libertăţilor fundamentale, democraţiei şi statului de drept" în Turcia şi insistă asupra unei "lipse a voinţei politice de a realiza reforme necesare" în domeniu.

Parlamentul şi instituţiile europene "nu trebuie să rămână tăcute în faţa actualei spirale autoritariste în care se afundă ţara", a cerut într-o dezbatere, luni seara, eurodeputatul socialist spaniol Nacho Sanchez Amor, autorul raportului.

Parlamentul European consideră "esenţială" o cooperare UE-Turcia şi recunoaşte o îmbunătăţire recentă a relaţiilor cu Ankara - un mediator important în Războiul rus din Ucraina -, însă insistă asupra problemelor frecvente cu statele membre UE limitrofe Cipru şi Grecia.

Legislatvul european deplânge, de asemenea, obiecţiile Turciei faţă de aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei şi îndeamnă ca cererile de aderare ale Stockholmului şi Helsinki să fie examinate "cu bună credinţă".

Ankara blochează intrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, acuzând cele două ţări scandinave de faptul că găszduiesc "terorişti" din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţi ai acestora.

Parlamentul European a adoptat, la începutul lui mai, un text cu caracter necosntrângător în care estima că Turcia şi-a închis uşa UE prin faptul că l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe mecena turc Osman Kavala.

Negocieri în vederea unei eventuale aderări a Turciei la UE - lansate în 2005 - s-au împotmolit în ultimii ani, din cauza unor tensiuni puternice între Ankara şi Bruxelles pe multiple fronturi.

Ele s-au înrăutăţit după lovitura de stat militară eşuată din iulie 2016 şi reprimarea care i-a urmat şi se află, din 2018, într-un punct mort.

"Eu nu cred că procesul de aderare poate supravieţui alţi cinci ani, în pofida faptului că este cea mai bună pârghie de care dispunem pentru a apăra societatea civilă", îşi exprimă regretul Sanchez Amor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb