Parlamentul European suspendă parţial tranzacţiile cu permise pentru CO2

F.A.
Internaţional / 10 decembrie 2013

Parlamentul European (PE) a aprobat astăzi planurile de suspendare a tranzacţiilor unei părţi din permisele pentru dioxid de carbon, pentru a creşte preţurile acestora şi a încuraja firmele să investească în inovaţii bazate pe emisii reduse de CO2, anunţă un comunicat trimis redacţiei.

Măsurile, modificate de PE în iulie, pentru a stabili condiţii mai stricte pentru suspendare, au ca scop restabilirea efectului de mobilizare pe care l-a avut iniţial Sistemul de tranzacţionare a emisiilor (ETS), creat pentru diminuarea emisiilor de dioxid de carbon.

Proiectul de lege, înaintat de eurodeputatul german Matthias Groote , a primit 385 de voturi "pentru", 284 "împotrivă" şi 24 de abţineri.

Domnia sa a declarat: "ETS nu a fost creat pentru a afecta industria, ci, dimpotrivă, recompensează inovaţia şi eficienţa, prin punerea unui preţ pe carbon. Dar trebuie să dea un semnal clar privind preţurile. Discuţiile de luna trecută de la conferinţa privind mediul de la Varşovia au subliniat că schemele pieţei de carbon sunt acum la un moment de cotitură. De aceea, este extrem de important să lăsăm ETS să ajungă la maturitate".

Conform amendamentelor Parlamentului, deja agreate cu statele membre, Comisia Europeană poate, în situaţii excepţionale, să adapteze calendarul tranzacţiilor, cu condiţia ca un studiu de impact să arate că sectoarele respective nu se vor confrunta cu o avalanşă de companii care să dorească părăsirea UE. Comisia va putea face o asemenea ajustare doar până în 2020 şi pentru un maximum de 900 de permise.

De la crearea sa în 2005, ETS a stabilit un prag general de emisii care trebuie redus gradual pe termen lung. Până în 2020, emisiile din sectoarele industriale acoperite de ETS vor fi cu 21% mai scăzute decât în 2005.

Dincolo de aceste praguri, companiile primesc sau cumpără credite tranzacţionate de statele membre. Un credit corespunde unei tone de emisii de CO2. Companiile pot vinde creditele neutilizate. Limitarea numărului de credite le asigură păstrarea valorii, astfel încât schema recompensează companiile care investesc în limitarea emisiilor.

Surplusul tot mai mare de permise de emisii a fost cauzat de inflaţia de certificate şi de încetinirea economic. Situaţia a dus la scăderea preţului carbonului sub limitele estimate, când a fost creat ETS. Ca urmare, Comisia Europeană a propus măsuri care să îi permită să "amâne" calendarul pentru o parte din creditele care trebuie tranzacţionate.

Consiliul de miniştri va vota legislaţia în cadrul reuniunii din 16-17 decembrie. Măsurile de corectare a pieţei de carbon vor putea fi apoi implementate de Comisie, conform puterilor ce îi vor fi delegate. Reprezentanţii statelor membre trebuie să aprobe formal poziţia în a doua lectură a Parlamentului înainte ca legislaţia să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb