Parlamentul francez a ratificat protocoalele de aderare ale Suediei şi Finlandei la NATO, printr-un vot în Adunarea Naţională, în urma deciziei istorice a celor două ţări nordice de a renunţa la neutralitate, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, informează news.ro.
Deputaţii francezi au adoptat textul marţi, cu 209 voturi la 46, susţinut de partidele Les Repiblicains (LR, dreapta), Partidului Socialist (PS, centru-stânga) şi ecologişti.
Rassemblement National (RN, extremă dreapta) s-a abţinut, iar La France Insoumise (LFI, strânga radicală) a votat împotrivă.
Suedia şi Finlanda au nevoie de o ratificare în toate cele 30 de state membre NATO, pentru a beneficia de protecţia Articolului 5 al Chartei NATO în cazul unui atac.
Turcia ameninţă să "îngheţe" procesul şi acuză cele două ţări scandinave de faptul că sunt binevoitoare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţii acestuia, pe care Ankara îi consideră organizaţii "teroriste".
Franţa se alătură astfel celor "20 de aliaţi" care au ratificat protocoalele, a anunţat ministrul francez de Externe Catherine Colonna.
Şefa diplomaţiei franceze a subliniat asupra "deciziei istorice şi majore" a Suediei şi Finlandei, a căror "neutralitate constituia până acum un principiu cardinal".
Această "cotitură" are loc după "bulversarea reperelor noastre geoplitice" prin invazia rusă a Ucrainei, recurgerea la "putere", la "forţa brută" şi o "violenţă fără precedent", "atrocităţi, violuri, asasinate şi deportări", a denunţat ea.
NATO înseamnă "apărare colectivă" şi "în niciun caz a fi ofensiv", a subliniat Colonna.
"Pentru NATO este ora trezirii", după "moartea cerebrală" decretată de către preşedintele francez Emmanuel Macron, a declarat preşedintele Comisiei Afacerilor Externe Jean-Louis Bourlanges, de la MoDem (centru).
Aurelien Saintoul de la LFI a denunţat un "proces periculos" prin "suprapunerea NATO" şi Uniunea Europeană (UE).
Laurent Jacobelli de la RN a criticat un "semnal de sfidare a Rusiei" prin acest proces de aderare, care a prezentat NATO drept o "vitrină comercială a complexului militaro-industrial" al Statelor Unite.
LR a susţinut această aderare "legitimă" şi "parteneri" care "contribuie cu regularitate la operaţiuni NATO".
Însă "faptul că Europa Apărării nu este o garanţie a protecţiei suficiente ar trebui să ne îngrijoreze", a subliniat Michèle Tabarot de la LR.
Socialistul Alain David consideră că actualul context geopolitic face această aderare la NATO "necesară". El a criticat "şantajul odios al Turciei" în acest dosar cu privire la kurzi.