Parlamentul grec a adoptat astăzi o reformă controversată a pensiilor şi impozitelor, cu votul majorităţii coaliţiei guvernamentale, stânga radicală SYRIZA şi partidul de dreapta naţionalist ANEL (Grecii Independenţi), pe fondul ciocnirilor în timpul serii pe străzile din apropierea Atenei între poliţie şi protestatarii care se opun măsurilor de austeritate, potrivit surselor din presă.
Toate partidele de opoziţie, inclusiv dreapta Noua Democraţie, au votat contra acestui text, contestat de sindicate şi care prevede reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurări, creşterea cotizaţiilor, a taxelor şi impozitării în special pentru venituri medii şi mari.
Cei 153 de membri ai coaliţiei prim-ministrului Alexis Tsipras în parlamentul unicameral de 300 de locuri au votat pentru pachetul de măsuri, în încercarea de a primi mai mulţi bani de la creditorii internaţionali în următoarea tranşă din planul de salvare a ţării.
Miniştrii de finanţe din zona euro urmează să aibă o reuniune astăzi asupra Greciei.
În timp ce parlamentarii dezbăteau legislaţia, sute de manifestanţi au aruncat în haos o demonstraţie paşnică în faţa parlamentului, menţionează sursa citată.
Unii protestatari au aruncat obiecte în poliţişti, iar aceştia au răspuns cu gaze lacrimogene.
Mii de oameni s-au adunat ieri în faţa Parlamentului pentru a protesta contra reducerii pensiilor şi creşterii impozitelor.
Poliţia a estimat la 20.000 numărul participanţilor la protestul paşnic, dar mulţi au fugit când au izbucnit ciocnirile.
Atena şi creditorii ei internaţionali s-au luptat luni de zile pentru a cădea de acord asupra reformelor structurale şi a unor măsuri de reducere a costurilor ce ar permite guvernului lipsit de bani în numerar să primească în continuare ajutor de salvare. Preocupările sunt în creştere în contextul în care Grecia se apropie din nou de faliment.
Votul în parlament a fost devansat de miercuri pentru a întări poziţia ministrului grec de finanţe Euclid Tsakalotos în discuţiile de luni, potrivit unor surse guvernamentale din Atena.
Măsurile de austeritate sunt o condiţie pentru ca statul elen să primească de la creditorii internaţionali o a treia tranşă din pachetul de asistenţă, care se ridică la o sumă totală de până la 86 miliarde de euro, transmit aceleaşi surse.
Fondul Monetar Internaţional, unul dintre creditorii internaţionali, a cerut în plus guvernelor din zona euro să deschidă negocieri cu Grecia pentru reducerea datoriilor, aminteşte DPA.