PARLAMENTUL ŞI-A DEPĂŞIT COMPETENŢELE CCR: "Înfiinţarea Fondului Suveran, neconstituţională"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 iulie 2018

CCR: "Înfiinţarea Fondului Suveran, neconstituţională"

Curtea Constituţională a stabilit, ieri, că legea Fondului Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este neconstituţională. Practic, prin decizia Curţii, întreg programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE primeşte o lovitură foarte dură în domeniul inves­tiţiilor, pentru care majoritatea parlamentară dorea cons­tituirea acestui fond. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

CCR s-a pronunţat pe obiecţiile de constituţionalitate formulate în legătură cu Fondul Suveran de către peşedintele Klaus Iohannis şi de parlamentarii PNL, USR şi PMP. Şeful statului a susţinut că înfiinţarea unui astfel de fond trebuie decisă de guvern şi nu prin lege aprobată de Parlament.

În obiecţia ridicată, referindu-se la decizia CCR nr. 777/2017, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat: "În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit că exercitarea arbitrară de către Parlament a competenţei sale de legiferare, prin adoptarea de legi în domenii ce revin în exclusivitate în competenţa decizională a autorităţilor administrative concretizată în acte normative cu caracter infralegal (administrativ), încalcă şi dispoziţiile art. 61 alin. (1) din Constituţie, cu riscul de a transforma legiuitorul în autoritate publică executivă".

În motivarea sesizării, preşedintele a susţinut că FSDI va funcţiona fără să se supună vreunei norme prudenţiale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară sau de alt for statal care să-i controleze soliditatea, deşi patrimoniul său va include societăţi de interes strategic.

În acelaşi document, Klaus Iohannis arată că soluţia legislativă privind capitalul social al FSDI în valoare de 9.000.000.000 lei şi includerea în cadrul Fondului a unor companii ce în ultimii ani au înregistrat pierderi (de exemplu: CFR, Poşta Română, CE Oltenia) este de natură să afecteze interesul naţional în activitatea economică.

Grupul de parlamentari ai PNL a susţinut că introducerea de către Camera Deputaţilor, faţă de forma adoptată de Senat, a încă zece societăţi cu capital de stat, dintre care patru nu se aflau nici măcar în forma iniţială a proiectului de lege, este o încălcare constituţională în privinţa procesului legislativ.

Grupul de deputaţi ai USR, PMP şi neafiliaţi a susţinut că legea are diferenţe mari în privinţa formei adoptate la Camera Deputaţilor spre deosebire de Senat şi că acest fond trebuia înfiinţat de guvern şi nicidecum de Parlament.

Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a primit votul final în 6 iunie, în Camera Deputaţilor, care este for decizional cu privire la acest act normativ. Prin legea respectivă, 33 de companii şi societăţi cu capital integral de stat şi capital majoritar de stat au fost trecute în patrimoniul acestui fond, care urma să aibă un capital total de 9 miliarde lei.

După decizia CCR, opoziţia politică are de gând să facă orice pentru împiedicarea înfiinţării fondului. PNL a anunţat că, dacă guvernul Dăncilă va înfiinţa Fondul Suveran prin HG, va ataca în instanţa de contencios adminis­trativ orice act normativ iniţiat în acest sens.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb