PARTENERIAT CU HELLENIC EXCHANGES Sibex vrea să-şi crească de patru ori volumul zilnic

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2014

Sibex vrea să-şi crească de patru ori volumul zilnic

Costurile de tranzacţionare nu se vor modifica timp de un an

Karaiskakis, Hellex: "Deocamdată, ne gândim la creşterea afacerii, nu să cumpărăm o participaţie la Sibex"

AthexClear trebuie autorizată conform regulamentelor europene

Sibex are ambiţii mari, în urma parteneriatului cu Bursa din Atena (Helex Group), propunându-şi să-şi crească de patru ori volumul de tranzacţionare - la aproximativ 10.000 de contracte/zi, la jumătate anului, faţă de o medie de 2.400, în ianuarie, potrivit lui Ovidiu Petru, directorul general al Bursei sibiene.

"Ţintim să depăşim rapid maximele de tranzacţionare din ultimii ani", a spus Ovidiu Petru, ieri, adăugând: "În 2012, volumele erau foarte mari, de 300.000 de contracte pe lună. Ne dorim să depăşim 10.000 de contracte pe zi, până la jumătatea anului".

La începutul lunii februarie, Bursa din Sibiu şi grupul care controlează Bursa din Atena - Hellenic Exchanges Group (Helex) - au semnat un act de cooperare, prin care bursa autohtonă accesează şi serviciile de contraparte centrală ale grecilor.

Regulamentele europene impun ca decontarea tranzacţiilor cu derivate să se facă prin contrapărţi autorizate, cu capital minim de 7,5 milioane de euro, însă bursele noastre nu au reuşit să înainteze proiectul unei CCP locale.

Ovidiu Petru a spus: "Parteneriatul (n.r. cu Hellex) oferă o rezolvare imediată şi corectă legată de discuţiile privind înfiinţarea şi capitalizarea unei CCP româneşti. Beneficiem de serviciile unei CCP cu capital de aproximativ 20 de milioane de euro".

Domnia sa a adăugat că parteneriatul va avea mai multe elemente: "O componentă va fi platforma de tranzacţionare. Platforma ARENA va avea o alternativă viabilă, modernă şi accesibilă în platforma Oasis. Aceasta a fost cumpărată de greci, în 1997, de la Chicago Mercantile Exchange şi a fost îmbunătăţită de atunci.

Bursa din Grecia are volume de tranzacţionare considerabil mai mari decât la noi -volume zilnice de 100 de milioane de euro, pe spot, iar pe derivate 40.000 de contracte pe zi.

De asemenea, piaţa va fi deschisă către noi produse. Brokerii locali vor putea promova serviciul Xnet - care oferă acces la peste 17 pieţe, 2400 de acţiuni, 700 ETF-uri.

În plus, va exista o platfomă comună: Bursa din Atena - Sibex, pe care poate fi accesată piaţa românească alături de produse din Grecia şi Cipru".

Dimitris Karaiskakis, director de operaţiuni al Hellenic Exchanges Group, a declarat că cele două burse au încercat să menţină costurile de tranzacţionare la minim: "Nu sunt costuri suplimentare, participanţii vor avea aceleaşi costuri ca şi până acum. Cele două burse vor suporta costurile cu comunicaţiile".

Potrivit lui Ovidiu Petru, piaţa de capital şi intermediarii nu îşi permit investiţii noi. "Avem o înţelegere de menţinere a costurilor la nivelul actual pentru primele 12 luni. Ulterior, vom reanaliza acest aspect", a spus domnia sa.

Reprezentanţii Sibex se aşteaptă ca parteneriatul să fie funcţional în aproximativ două luni.

Ovidiu Petru a mai spus: "Suntem în procesul de implementare a Oasis. Platforma Eltrans avea foarte multe neajunsuri, iar acum accesul la tranzacţionare va fi mult mai simplu".

Karaiskakis: "Momentan, nu avem discuţii cu BVB despre un parteneriat"

Întrebat dacă a discutat şi cu Bursa de Valori Bucureşti despre un posibil parteneriat, Dimitris Karaiskakis a declarat: "Nu în acest moment. În această perioadă, ne-am concentrat pe parteneriatul cu Sibex".

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a renunţat la segmentul de derivate, din cauza problemei CCP-ului.

Într-un interviu recent pentru ziarul BURSA, CEO-ul BVB a vorbit însă despre un proiect de relansare a pieţei derivatelor la Bucureşti.

Un alt proiect al CCP este în lucru la Banca Naţională, astfel că piaţa noastră s-ar putea trezi, deodată, cu trei contrapărţi.

Casa Română de Compensaţie, tot mai aproape de desfiinţare

Odată cu accesarea serviciilor CCP-ului grec, Casa Română de Compensaţie rămâne în aer.

"Dacă nu se ajunge la capitalul cerut de EMIR (n.r. regulamentul privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii), CRC se va închide", a spus Ovidiu Petru.

La finalul lunii ianuarie, acţionarii Casei Române de Compensaţie au decis să nu desfiinţeze instituţia, după ce această propunere fusese făcută de casa de brokeraj Swiss Capital.

Un alt hop pentru Sibex ar putea fi chiar autorizarea CCP-ului grecesc, conform regulamentelor europene.

Directorul general al Sibex a spus că toate poziţiile CRC vor merge pe AthexClear. Potrivit domniei sale, în acest moment, se aşteaptă autorizarea AthexClear de către EMIR.

Reprezentanţii Sibex spun că acest aviz va veni până la data limită prevăzută de Regulamentul pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr.3/2013.

Aceştia ne-au mai precizat că, până la data autorizării ATHEXClear conform EMIR, SIBEX va funcţiona în continuare pe actuala infrastructură post-tranzacţionare a CRC, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Bravo Sibex!

    3-0 la listari contra BVB, 

    1-0 la derivate contra BVB, pe 2014 

    si la mai mare! 

    Sa nu-l deranjati pe polonezul Sobolovsky, ca e la concurs sa intre la televiziunea poloneza in consiliul de administratie, mai este in vreo 4 prin Polonia. Cand Dumnezeu sa mai aiba timp si de locul lui de munca de la Bursa Bucuresti?

    Oricum emitenti nu poate sa aduca, pentru ca nu stie romaneste, pe la Banca Nationala cam enerveaza, cu CNVM nu are dialog ca nu e dorit, prin ziare apare cu filozofii ieftine ca sa se faca si el activ, despre barierele pietei - ce sa mai vorbim-sunt adunate de la niste avocati si puse sub sigla Bursei. Are si o reusita: s-a aliat cu Beze, probabil ca se aseamana pe undeva. 

    1. E mult peste Arena de la BVB.

      3-0 la listari si volum ZERO ABSOLUT. E buna asta. E ca si cum ai castga un meci dar nu ai face si puncte.

      Cat despre CRC, era de asteptat ca managerul actual de la Sibex sa nu fie capabil sa rezolve problema.  

    1-0 la tehnologie cu bvb

    1-0 cu piata FOREX prin serviciul xnet 

    Ce mai urmeaza...? 

    Se vede clar ca au prins o gura de aer si au mai scapat de capuse...

    De vina insa nu este polo ci Mai degraba cei care l au adus. Eu cred ca ei acum in aga trebuiie maturati urgent. Si adusi uni ca la sibex. Asta nu sta decat prin Afara. Si din inferior si a ales cei Mai incompetenti salariati. Incredibil. Unii spun ca recent a Mai adus un Ceh pe langa poloneza. Romanii nu Mai sunt buni!

    1. Vad ca FP pleaca la Londra. Veste proasta pt BVB. Polonezii Lolek si Bolek cred ca nu prea au inteles cum sta treaba cu "hub-ul regional"si cu crucisatorul. Poate hub inseamna altceva in poloneza.

      Hub inseamna Sibex

    Vai de bursele de la romalica. SIBEX si BVB nu exista.

    Care-i Frumoasa si care-i Bestia ? 

    Care dintre ele isi creste volumul de 4 ori: 

    1) daca UNA n-o inghite pe CEALALTA ? 

    2) ci impart amandoua: FIX ceea ce le lipseste ?  

    1. ........... mult mai rau este ca sa-i suporti pe ticniti-smintiti ! 

      ......... pentru gambleri nu exista bucurie: 

      1) nici inainte; 

      si 

      2) nici dupa, 

      joc - in_ceptie - ci exista doar suferinta ! 

      ....... agricultura si/sau zootehnie.  

      Si daca si meseria este prea grea pentru voi, atunci apucati-va de: 

      urmarit cate o turma de reni aflata in trans_humanta.  

      Dansati cu lupii ! 

    .... te asimilez unui TRAFICANT de DROGURI ??? 

    Pentru ca: 

    1) in loc ca sa-i gonesti pe oameni de langa ISPITELE DREAQULUI; 

    2) matale urmaresti ca sa te imobgatesti din suferinta 

    - dependenta - 

    altora ! 

    1. .... nu esti ! 

      Va face Sibex 10000 de contracte cand revin eu la butoane, si tranzactionez iar eu cu mine...

      Bey ti-ai luat pastilele astazi?Incredibil ce poti debita!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb