Un proiect de educare în domeniul soluţiilor software pentru afaceri, intitulat Întreprindere simulată a fost lansat de SAP România, subsidiara locală a SAP SE, împreună cu S&T Romania şi în colaborare cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş.
Proiectul are ca scop dezvoltarea competenţelor participanţilor în utilizarea unor sisteme informatice de tip ERP (Enterprise Resource Planning) şi familiarizarea acestora cu mediul real de activitate dintr-o întreprindere, urmând ca, după parcurgerea activităţilor didactice şi de project management, participanţii să deruleze stagii de practică în companii locale.
Proiectul se adresează în special studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din cadrul Universităţii Petru Maior, de la 5 programe de studiu de licenţă: Contabilitate şi Informatică de Gestiune, Finanţe şi Bănci - Contabilitate, Management, Economia Turismului, Comerţului şi Serviciilor şi Facultatea de Inginerie Economică şi Industrială, respectiv 4 programe de masterat: Contabilitate şi Audit, Managementul Afacerilor, Gestiune Financiar Bancară, Managementul Resurselor Umane - dar şi profesorilor universitari şi administratorilor de sisteme IT, în total, în cadrul proiectului, fiind disponibile 180 de locuri.
"Acţionăm astfel încât transferul de la activitatea didactică, desfăşurată în cadrul universităţii, la viaţa activă în mediul de business să se realizeze cu un bagaj de cunoştinţe teoretice la care se adaugă experienţă practică, dobândită în cadrul unor programe precum cel lansat în parteneriat cu SAP şi S&T", a declarat Avram Tripon, manager de proiect din cadrul Universităţii Petru Maior.
În cadrul proiectului, sub îndrumarea specialiştilor SAP şi S&T, participanţii vor avea ocazia să interacţioneze cu sistemul SAP ERP, cel mai des întâlnit sistem informatic la nivel european pentru gestiunea resurselor în cadrul întreprinderilor. Pe lângă participarea la conferinţe şi seminarii introductive, cursanţii vor beneficia în cadrul proiectului şi de materiale informative, precum suporturi de curs, teste de evaluare, prezentări PPT, etc.
"S&T se va ocupa de configurarea sistemului informatic SAP ERP pe platforma HANA, de instruirea cadrelor didactice şi a studenţilor, de identificarea, împreună cu SAP România, a potenţialilor angajatori pentru practica studenţilor şi transferul de know-how pentru noi tehnologii, astfel încât toţi participanţii să interacţioneze cu un sistem similar celor întâlnite în cele mai performante întreprinderi la nivel european şi nu numai", a precizat Anca Ileana, responsabilă de proiect din partea S&T.
Mai mult, participanţii la proiect vor avea ocazia să întâlnească oameni de business locali care deja utilizează soluţiile SAP pentru dezvoltarea unui business performant, printre care dna. Rodica Baciu, manager în cadrul Materom, unul dintre cei mai mari distribuitori de componente auto din România, cu sediul central la Târgu Mureş şi Paul Ilea, director general la Hirschmann România, un important producător de componente auto din ţara noastră, parte a Hirschmann Automotive.
"Ca lider în domeniul soluţiilor software pentru afaceri am considerat că este de datoria noastră să ne implicăm şi mai mult în educarea tinerilor şi prezentarea celor mai inovative tehnologii pentru afaceri", a declarat şi Valentin Tomşa, director general SAP România.
SAP activează pe segmentul soluţiilor software pentru afaceri.
S&T oferă soluţii adaptate necesităţilor clienţilor bazate pe un portofoliu bogat de aplicaţii software, infrastructură hardware şi de comunicaţii, precum şi o gamă completă de servicii de consultanţă, proiectare, implementare de soluţii IT complexe, management de proiect, servicii de suport tehnic si mentenanţă.
Facultatea de Ştiinte Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş are în prezent un număr de peste 1.500 de studenţi repartizaţi pe cele 6 programe de studii, respectiv: Management, Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Contabilitate şi informatică de gestiune, Finanţe şi Bănci, Administraţie publică şi Drept şi 6 programe de masterat: Managementul afacerilor (2 ani), Managementul resurselor umane (2 ani), Contabilitate şi audit (2 ani), Masterat profesional european în administraţia publică (2 ani), Gestiune financiar bancară (2 ani), Instituţii judiciare şi profesii liberale (1 an). În vederea înfăptuirii menirii sale, facultatea noastră se sprijină pe efortul şi aportul celor 60 de cadre didactice titulare, cu experienţă didactică şi ştiinţifică remarcabile şi pe contribuţia cadrelor tinere, dornice de afirmare, cei care reprezintă viitorul acestei facultăţi. Un rol semnificativ îl au colaboratorii specialişti din cadrul instituţiilor şi întreprinderilor mureşene, care prin aportul lor la actul didactic asigură o îmbinare armonioasă între învăţământ şi activitatea economico - socială.