Ţările membre ale NATO vor continua să sprijine Ucraina pe parcursul acestor luni dificile, a declarat marţi ministrul de externe britanic James Cleverly, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din Alianţa Nord-Atlantică, organizată la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
''Îl vedem pe Vladimir Putin încercând să folosească livrările de energie ca pe o armă chiar de la începutul acestui conflict'', a spus şeful diplomaţiei britanice, potrivit căruia ruşii ţintesc deliberat infrastructura civilă din Ucraina.
La rândul său, ministrul de externe italian Antonio Tajani a subliniat că ''nu există pace fără justiţie pentru poporul ucrainean''.
''Trebuie să lucrăm pentru pace, dar atât timp cât Ucraina este invadată va fi dificil de stat la masa negocierilor. Acum înfrângerea Ucrainei înseamnă capitulare şi aceasta nu înseamnă pace'', a afirmat el.
Oficialul italian s-a angajat că ţara sa va face posibilul pentru a contribui la refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, reţea avariată grav de loviturile cu rachete ale forţelor ruse în ultimele săptămâni.
Şeful diplomaţiei cehe Jan Lipavsky, a cărui ţară asigură până la finalul acestui an preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, s-a arătat optimist cu privire la convenirea unui pachet de ajutor non-letal pentru Ucraina.
O parte a acestui ajutor (combustibili, echipamente medicale, echipament pentru iarnă) a fost deja livrată prin intermediul pachetului de asistenţă al NATO la care ţările aliate pot contribui.
Lipavsky a adăugat că participanţii la reuniunea ministerială a NATO de la Bucureşti vor aborda şi subiectul refacerii stocurilor de arme din unele state membre în urma livrărilor către Ucraina.
Legat de acest aspect, omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a dat asigurări că ''NATO nu rămâne fără tancuri''.
''Aşadar, dacă extindem lista cu ceea ce este trimis în Ucraina, atunci NATO are şansa de a-şi menţine livrările'', a spus Landsbergis la sosirea la Palatul Parlamentului.
Alături de miniştrii de externe din cele 30 de ţări membre ale NATO, secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg şi celelalte înalte oficialităţi politice şi militare ale Alianţei, la reuniunea de marţi şi miercuri din capitala României vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să devină membre depline ale NATO.
La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii de externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2022, 16:04)
Astia ar fi in stare sa ia si pielea propriilor cetateni, ca s-o dea ucrainienilor sa se-ncalzeasca!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2022, 22:54)
Astia stiu ca daca rusii trec de ucrainieni va fi vai si amar de pielea propriilor cetateni!
1.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 30.11.2022, 10:34)
Va fi vai si amar pentru functiile lor.