Partidă încinsă privind remanierea guvernamentală

MARINESCU GEORGE
Ziarul BURSA #Politică / 22 ianuarie 2019

Preşedintelui Klaus Iohannis îi place tenisul, sport pe care îl practică în timpul verii. Se pare că, de trei luni, a început să îl joace şi în sezonul rece. Doar astfel poate fi catalogată disputa permanentă cu premierul Viorica Dăncilă privind numirea Olguţei Vasilescu şi lui Mircea Drăghici în funcţiile de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de ministru al Transporturilor.

Mingiile servite peste fileu, de la premier la preşedinte, şi returnate cu refuz zgomotos din partea lui Klaus Iohannis, nu sunt de natură a o demoraliza pe Viorica Dăncilă. Şi asta deoarece rezultatul pare previzibil, aşa cum a fost cel din partida de ieri, de la Aus-tralian Open, dintre Serena Williams şi Simona Halep. Victorie pentru Serena. Nu mai contează că a fost în urma a trei seturi, dintre care doar două disputate aprig de Simona, rezultatul este acelaşi.

La fel şi în cazul partidei Dăncilă vs Iohannis privind numirea celor doi miniştri, care, tot ieri, au început un nou set: al patrulea. Premierul, după cele trei refuzuri precedente ale şefului statului, i-a retrimis acestuia solicitarea de numire a Liei Olguţa Vasilescu, în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi a lui Mircea Drăghici, în fruntea Minis-terului Transporturilor. De data aceas-ta, serviciul executat de Dăncilă are mai multă putere, premierul ataşând la solicitare cazierele judiciare ale celor doi candidaţi, cv-urile acestora şi declaraţiile pe propria răspundere că niciunul dintre ei nu se află în incompatibilităţile prevăzute de legea funcţionarilor publici.

Acum mingea servită de premier se află în terenul lui Iohannis. Ce va face preşedintele? Va returna mingea, cu acelaşi refuz neclar, justificat doar de referirea la câteva articole din Constituţie, din legea de organizare şi func-ţionare a Guvernului şi din legea func-ţionarilor publici? Sau va lăsa mingea să cadă defintiv şi va accepta cele două nominalizări?

Din punct de vedere legal, lucrurile sunt clare: atât timp cât nu sunt condamnaţi penal şi nu se află în incompatibilitate, Mircea Drăghici şi Lia Olguţa Vasilescu au tot dreptul să ocupe funcţiile pentru care îi propune prim-ministrul Dăncilă. Un eventual nou refuz al preşedintelui, va îndrepta cele două părţi combatante către arbitrul partidei: Curtea Constituţională a României. Care, dacă ar fi să ne luăm strict după normele legale şi după practica judiciară, va stabili rezultatul scontat la începutul partidei: ghem, set şi meci pentru Viorica Dăncilă. Adică preşedintele Iohannis va fi obligat de CCR - aşa cum a făcut-o şi în cazul revocării lui Kovesi - să îi numească pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici în funcţiile pentru care au fost propuşi.

C-aşa-i în tenis...

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. lui klaus ii place orice numai sa nu faca nimic pentru romani,sa se distreze in continu si sa puna talpi,jalnic presedinte

    Nimic despre competente?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb