PARTIDELE DE CENTRU-DREAPTA S-AU ÎNŢELES Acordul de guvernare, pe masa preşedintelui Iohannis

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2020

Acordul de guvernare, pe masa preşedintelui Iohannis

Ludovic Orban, preşedintele PNL, Dan Barna şi Dacian Cioloş, copreşedinţii USRPLUS şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR au semnat, ieri acordul de guvernare şi parteneriat 2020-2024. Cei patru lideri au susţinut, după semnarea documentului, că noua coaliţie de centru-dreapta asigură o stabilitate politică şi că viitorul guvern va fi unul care va demara modernizarea ţării în toate domeniile de activitate.

Ludovic Orban, preşedintele PNL a spus: "Programul de guvernare este finalizat în proporţie de aproape 100%, fiind în faza unor corecţii, finisaje, ce trebuie făcute înainte de a-l prezenta public. Aşteptăm finalizarea constituirii Parlamentului, iar apoi invitaţia preşedintelui României la consultări pentru desemnarea prim-ministrului şi suntem decişi să dăm în cel mai scurt timp un guvern responsabil pentru reformarea sistemelor publice şi care să pună în practică programe care să ducă la creşterea nivelului de trai şi la modernizarea ţării".

"În ultimele două săptămâni, s-a ridicat felul de a face politică în Români (...), vorbim despre un spirit nou care a dus la o muncă serioasă pe programul de guvernare, un document de peste 300 de pagini, care ne dă încrederea că vom avea o guvernare care să facă schimbările necesare pentru modernizarea României. Mai sunt câteva obiective ale USRPLUS care nu şi-au găsit materializare în programul de guvernare, dar pentru care vom găsi soluţii în procedurile parlamentare. Acest acord este rezultatul unui compromis responsabil pentru lunile care urmează. Sperăm că Guvernul va fi învestit până la Crăciun", a precizat Dan Barna.

Copreşedintele USRPLUS, Dacian Cioloş a spus că semnarea acordului reprezintă un moment de cotitură pentru formaţiunea politică din care face parte.

"Această coaliţie poate să fie un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare. Oamenii aşteaptă o perspectivă şi oportunităţi după această criză. De aceea ne asumăm o reformă a statului, a administraţie publice, profesionalizarea şi depolitizarea administraţiei publice, pentru ca apoi să investim în sănătate şi în educaţie. (...) Programul de guvernare va fi un semnal de parteneriat pentru mediul de afaceri, pentru mediul economic care să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea ţării. Ne dorim să guvernăm patru ani, pentru ca după această perioadă cetăţenii să aibă argumente să vină la vot", a spus Dacian Cioloş.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a arătat: "Am format o majoritate parlamentară pentru că ţara are nevoie de stabilitate politică. Opt ani de zile a fost instabilitate politică reflectată prin cele 12 guverne. A venit momentul pentru o stabilitate politică, să existe predictibilitate şi speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună. (...) Deciziile noastre trebuie să fie transparente, eficiente şi cu rezultate. Lumea aşteaptă decizii rapide şi concrete. E nevoie şi de o viziune pe termen mediu şi lung. E nevoie de investiţii, de a stabili un cadru legal şi predictibil pentru investitori şi investiţii".

Conform acordului de guvernare, propunerea pentru premier este Florin Cîţu (PNL), şefia Camerei Deputaţilor ar urma să fie preluată de Ludovic Orban (PNL), iar preşedinţia Senatului de Anca-Dana Dragu (USRPLUS)

Premierul propus de cele trei formaţiuni politice de centru-dreapta, Florin Cîţu a declarat: "Va fi o guvernare stabilă, pe termen lung, care are în centru interesul cetăţenilor. În programul de guvernare sunt proiecte care au început în acest an şi care au fost completate cu alte proiecte de la partenerii de coaliţie. Toate proiectele au ca scop dezvoltarea Românie. Începând cu anul 2021 proiectele care se întind pe mai mulţi ani, vor avea asigurată finanţarea pentru toată perioada de implementare. Sper să avem un guvern învestit cât mai repede, pentru că bugetul pentru anul viitor trebuie făcut, iar proiectele trebuie să aibă finanţare. Sper, până la Crăciun, să avem un guvern".

Avem coaliţie politică de centru-dreapta, care înseamnă o majoritate parlamentară de cel puţin 244 de senatori şi deputaţi, dar calculele pentru învestirea viitorului guvern par complicate din cauza neînţelegerilor apărute între PNL, USRPLUS şi UDMR pe de o parte, şi PSD pe cealaltă parte cu privire la componenţa şi conducerea comisiilor parlamentare prin ale căror furci caudine ar urma să treacă membrii noului Executiv.

Lucian Romaşcanu, liderul grupului senatorilor social-democraţi a declarat, ieri, că negocierile pentru împărţirea funcţiilor de conducere în camerele Parlamentului şi în comisiile permanente sunt blocate, deoarece senatorii şi deputaţii PSD sunt nemulţumiţi de felul cum sunt trataţi de către parlamentarii partidelor de centru-dreapta.

"Din păcate, suntem în situaţia în care a trebuit să întrerupem acele negocieri, pentru că există o abordare deosebit de inflexibilă pe anumite subiecte şi situaţia PSD, aceea de câştigător al alegerilor, merită un tratament corect din partea colegilor de negociere. Suntem în acest moment într-o situaţie de blocaj, aşteptăm o reacţie din partea echipelor de negociere ale coaliţiei de dreapta, să reuşim să ieşim din acest impas pentru binele tuturor. Dacă nu, e foarte posibil să nu avem foarte curând acest Guvern", a spus Lucian Romaşcanu.

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi 136 de senatori. PSD deţine 47 mandate, PNL - 41, Alianţa USR PLUS - 25, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 şi UDMR - 9.

Situaţia în Camera Deputaţilor arată astfel: grupul parlamentar al PSD are 110 membri, cu o pondere de 33,33% din numărul total al deputaţilor, iar grupul PNL are 93 de membri, ponderea sa fiind de 28,18%. USRPLUS are 55 de membri (16,66%), AUR are 33 de deputaţi (10%), UDMR - 21 de deputaţi (6,36%), iar grupul minorităţilor naţionale are 18 membri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb