Politicienii cu experienţă care şi-au dat seama la timp că nu vor prinde locuri eligibile pe listele partidelor mari (PSD, PNL) au migrat la timp către partide noi, unde au avut porţile larg deschise. Partidul România Unită, condus de Bogdan Diaconu, a avut o campanie furibundă de "transferuri", în special de la PSD, în ultimele trei luni, dar şi pe listele ALDE şi PMP se regăsesc politicieni cu vechime în alte partide.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, copreşedinţii ALDE, care au activat ani buni în PNL şi PC, sunt primii pe listele acestui partid în Capitală, pentru Senat şi Camera Deputaţilor. ALDE propune politicieni foarte cunoscuţi pentru activitatea lor în alte formaţiuni, în special în PNL, pe listele din întreaga ţară. Daniel Barbu, ministru liberal al Culturii în perioada 2012 - 2013, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei în perioada 2014 - 2015, din partea PC, Teodor Meleşcanu, ministru de Externe în perioada 1992-1996, ministru al Apărării Naţionale 2007- 2008, trecut prin foarte multe partide, Varujan Vosganian - ministru al Economiei în perioda 2007- 2008 şi în 2012- 2013, liberal vechi, Graţiela Gavrilescu - ministru liberal al Mediului în perioada 2014 - 2015, Daniel Chiţoiu - ministru liberal al Finanţelor Publice în perioada 2012- 2014, fostul primar al oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, ex-PSD, Andrei Gerea, fost ministru liberal al Economiei, Mircea Banias (PNL) sunt câteva dintre numele cunoscute propuse de ALDE pentru aceste alegeri.
Partidul Mişcarea Populară condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, are de asemenea pe liste politicieni care în trecut au fost aleşi reprezentând alte formaţiuni politice. Fostul consilier prezidenţial Dorel Onaca (PDL), Stan Marius, fost primar al Galaţiului, ales pe listele PNL, trecut ulterior la UNPR, George Cristian Ancuţa, fost consilier judeţean PNL, acum consilier local ales pe listele ALDE, Cornel Sămărtinean, aflat la un moment dat pe un loc neeligibil pe listele PNL, sunt doar câteva exemple. Traian Băsescu a oferit şi o explicaţie pentru alegerile făcute susţinând că "figurile noi" nu au avut succes la alegerile locale: "Va dau un exemplu, chiar din experienţa alegerilor locale. Am ţinut cont de această poveste cu oameni noi, am scos oameni noi în 90% din localităţile unde am avut candidaţi. Oamenii noi, deşi unele localităţi aveau organizaţii destul de puternice, au luat 1 şi 2 procente. Românii se îndreaptă către oameni măcar relativ cunoscuţi, asta e explicaţia mea, nu am alta."
PRU s-a concentrate în special spre politicieni care au activat în PSD, acolo unde au fost colegi cu Bogdan Diaconu. În ultimele trei luni o întreagă serie de parlamentari (senatori şi deputaţi) au fost înregimentaţi în această formaţiune: Alexandru Cordoş (PSD), Marin Burlea (PSD), Mihai Sturzu (PSD), Cristian Rizea (PSD), Sebastian Ghiţă (PSD), Constantin Popa (PPDD, UNPR, PMP), Dorin Petrea (UNPR, PSD, PMP), Răzvan Tănase (PPDD, UNPR, PND), Camelia Khraibani (PSD), Mario Caloianu (PPDD, UNPR, PMP), Marius Manolache (PSD), Daniel Savu (PSD), Ion Eparu (PSD), Dorel Jurcan (PDL)... Gheorghe Nechita, fost primar la Iaşi din partea PSD se va afla şi el pe listele PRU.
Pentru aceste partide principalul obiectiv e reprezentat de trecerea pragului electoral, astfel încât să aibă reprezentanţi în Parlament şi în următoarea legislatură.
Criza de inspiraţie a partidelor nu se manifestă doar în ceea ce priveşte selecţionarea potenţialilor candidaţi ci şi în materie de sloganuri de campanie. Dacă PSD a simţit că poate impresiona electoratul cu sloganul : "Îndrăzneşte să crezi în România", PNL a lovit cu un copy-paste cu o prelungire originală: "Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi". Faptul că "să crezi" este încadrat pe bannerele ambelor partide într-un dreptunghi sporeşte şi mai mult confuzia. Se vor găsi imediat explicaţii savante, legate de nuanţe şi accente, inclusiv de cele puse pe finalul care poate schimba tot înţelesul, dar prima impresie este una neplăcută pentru un privitor neutru.