Partidele separatiste par să fi câştigat duminică suficiente voturi pentru a-şi păstra majoritatea locurilor în Parlamentul regional din Catalonia, potrivit unui sondaj publicat de postul TV 3 după închiderea urnelor de vot, transmite Reuters, citat de News.
Chiar dacă rezultatele oficiale vor confirma acest rezultat, este improbabil ca acesta să duce la o repetare a declaraţiei de independenţă faţă de Spania care a avut loc în 2017.
Tensiunile au scăzut între timp, iar majoritatea alegătorilor sunt mai îngrijoraţi de pandemia de coronavirus decât de independenţă.
Dacă rezultatele oficiale vor confirma sondajul de opinie, cel mai probabil scenariu ar fi ca principalele două partide separatiste să formeze din nou o coaliţie de guvernare.
Dar, dacă partidul separatist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va obţine de această dată mai multe locuri decât partidul mai radical Junts, acest lucru ar putea întări stabilitatea guvernului Spaniei.
ERC a oferit voturi de importanţă majoră socialiştilor din Parlamentul Spaniei, în schimbul discuţiilor referitoare la conflictul politic catalan.
Partidele pro-independenţă "vor câştiga" în această seară, a declarat Sergi Sabria, oficial parlamentar important al ERC.
Potrivit sondajului, ERC va obţine 36-38 de locuri în parlamentul regional cu 135 de locuri, în timp ce partidul pro-independenţă de centru-dreapta Junts va primi 30-33 de voturi.
Partidul separatist de extremă-stânga CUP va obţine 7 locuri.
Partidul socialist va atrage mai multe voturi decât oricare alt partid, dar va fi în urma ERC în privinţa numărului de locuri, cu 34-36 de parlamentari regionali, nereuşind să dizloce partidele separatiste.
Partidul de extremă-dreapta Vox ar urma să fie cel mai votat partid conservator, cu 5,95 din voturi, înaintea Partidului Popular, principalul partid conservator din Spania, şi formaţiunea de centru-dreapta Ciudadanos.
Vox ar urma să primească 6-7 parlamentari, obţinând locuri în Parlamentul regional al Cataloniei pentru prima oară. Vox este al treilea mare partidul în Parlamentul Spaniei.
La ora 18:00, ora locală, prezenţa la vot era de 46,02%, cu 22 de puncte procentuale mai scăzută faţă de 2017, din cauza pandemiei.
Sondajul de opinie a fost realizat telefonic în rândul a 8.000 de persoane, pe tot parcursul campaniei, numărul de apeluri crescând pe măsură ce s-a apropiat ziua alegerilor.