Opoziţia laburistă şi Guvernul Theresei May nu au reuşit să ajungă la vreun mijloc prin care să se apropie de un acord privind Brexitul, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Patridului Laburist însărcinat cu acest dosar fierbinte, Keir Starmer, relatează Reuters, citat de News.ro.
"Nu am ajuns încă" la un acord, a anunţat Keir Starmer. "Nicio discuţie nu este programată, pentru moment, dar nu am vreo îndoială că situaţia se va schimba luni", a adăugat el.
Negociatori laburişti aşteptau în continuare clarificări din partea Guvermului conservator.
"Mingea este în terenul Guvernului", a subliniat Keir Starmer.
Discuţii între Guvernul May şi Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn au fost lansate miercuri, la iniţiativa premierului britanic.
Pe de altă parte, Theresa May şi-a exprimat speranţa ca discuţiile oficiale cu opoziţia laburistă să se reia luni într-o încercare de a scoate Brexitul din impas, a anunţat o purtătoare de cuvânt a premierului conservator, în urma declaraţiilor lui Starmer.
Conducătoarea laburistă intenţionează să ajungă cât mai rapid posibil la un compromis susceptibil să fie susţinut de o majoritate parlamentară privind acordul retragerii, a adăugat purtătoarea sa de cuvânt, conform News.ro.
May îşi menţine cerinţa ca Regatul Unit care să fie în măsură să-şi definească politica comercială.
Cele două părţi urmează să accepte compromisuri, a apreciat ea.
Theresa May, care poartă negocieri dificile cu opoziţia laburistă, le-a cerut în mod oficial europenilor o amânare a datei Brexitului până la 30 iunie, precizând că plecarea regatului poate avea loc mai devreme, în cazul în care acordul retragerii este ratificat în Parlament.
Această amânare suplimentară ar urma să-i permită să convingă Camera Comunelor să aprobe acordul retragerii negociat de Londra cu Bruxellesul. "Regatul Unit propune ca această perioadă se încheie la 30 iunie 2019", a scris ea în această scrisoare.
În weekend ea şi-a reiterat voinţa ca regatul să părăsească Uniunea cât mai rapid posibil. Ea a notat că regatul are o alternativă clară: să iasă din UE cu un acord sau să nu mai părăsească Uniunea deloc.
Liderii europeni se reunesc miercuri seara într-un summit extraordinar, la Bruxelles, pentru a examina noua cerere de amânare a lui May.
În situaţia actuală şi în lipsa unui acord până atunci, Brexitul este programat să aibă loc vineri.
Negocierile angajate săptămâna trecută cu opoziţia laburistă în vederea ieşirii din impasul Brexitului nu sunt uşoare, a recunoscut luni şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt, îndemnând ambele tabere să evite "liniile roşii".
"Eu nu pot să vă spun dacă am încredere sau nu în aceste discuţii cu Partidul Laburist", a declarat secretarul Foreign Office înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe.
"Nu putem intra în acest discuţii cu linii roşii groase, altfel nu serveşte la nimic discutăm. Însă suntem foarte clari cu privire la tipul de Brexit pe care-l vrem. El este în programul nostru şi l-am afişat", a adăugat el.
Theresa May se întâlneşte mâine cu Angela Merkel la Berlin, dar şi cu Emmanuel Macron la Paris.
Cancelatul german a promis să lupte până în ultimul moment pentru a evita un Brexit fără acord ("no deal"), care îngrijorează mediile de afaceri şi pe numeroşi europeni.
Coeziunea între Cei 27 a fost întotdeauna importantă, de la începutul Brexitului, lansat de Londra în martie 2017, a subliniat luni un purtător de cuvânt al Cancelariei germane, Steffen Seibert, care a precizat că întâlnirea între Merkel şi May se va desfăşura "în acest sens", scrie News.ro.
Potrivit BBC, May ar putea să-i propună luni lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, un proiect în vederea unei rămâneri permanente a Regatului Unit în uniunea vamală europeană după Brexit.
Aceasta ar fi o schimbare majoră a poziţiei premierului conservator, care a exclus în mod constant această opţiune, pentru ca regatul să aibă capacitatea să negocieze singur acorduri comerciale cu ţări terţe.
Aceasta este, însă, una dintre ideile apărate de Partidul Laburist, care a deplâns, în weekend, faptul că tabăra guvernamentală nu a avansat suficient în acest sens.
Guvernul ar intenţiona să propună o lege cu privire la un acord vamal cu UE, cu scopul de a convinge Partidul Laburist să susţină acordul Brexitului, potrivit Sunday Times.
"În cadrul acestui nou plan, premierul va propune să se rescrie proiectul le lege al Guvernului cu privire la retragere în vederea introducerii unei legi privind un aranjament vamal", a dezvăluit publicaţia în weekend.
Theresa May încearcă să convingă Partidul Laburist să susţină acordului Brexitului, după respingerea în Parlament în trei rânduri a acestuia.
Downing Street a refuzat să comenteze aceste informaţii, conform News.ro.
Premierul britanic a apreciat, într-o înregistrare video publicată duminică, gaptul că un acord în negocierile cu privire la Brexit între Guvern şi opoziţia laburistă necesită "compromisuri de "ambele părţi, scrie AFP.
"Sunt multe lucruri asupra cărora sunt în dezacord cu Partidul Laburist, însă privind Brexitul, cred că există anumite puncte asupra cărora ne putem pune de acord", a declarat conducătoarea conservatoare.
""Putem să găsim o soluţie care să ne asigure un acord bun, acceptat de Parlament? Asta necesită compromisuri de ambele părţi", a subliniat May în această înregistrare video de un pic peste două minute, în care este filmată aşezată pe o canapea, la Castelul Chequers (nord-vestul Londrei), reşedinţa de la ţară a premierilor britanici.
Deputaţii britanici au respins în trei rânduri acordul retragerii negociat de Londra şi Bruxelles, iar "nu mi-i imaginez aprobându-l în actuala stare a lucrurilor", a subliniat May.
"De aceea noi căutăm noi metode, o nouă abordare, în vederea ajungerii la un acord în Parlament, iar asta implică discuţii între partide", se justifică şega Guvernului, în contextul în care o parte a taberei sale critică în mod virulent mâna pe care a întins-o opoziţiei.