PAS MARE SPRE SCHENGEN CCR a decis: pachetul de modificare a legilor justiţiei este constituţional

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 10 noiembrie 2022

CCR a decis: pachetul de modificare a legilor justiţiei este constituţional

Curtea Constituţională a României a decis ieri că pachetul de acte normative prin care Parlamentul a modificat legile justiţiei în această toamnă este constituţional şi a decis să respingă ca inadmisibile şi neîntemeiate obiecţiile ridicate de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la legea de organizare judecătorească, statutul magistraţilor şi legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia CCR reprezintă un pas important spre ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ceea ce ar duce la eliminarea oricărei obiecţii cu privire la acceptarea de către Consiliul Uniunii Europene pe Justiţie şi Afaceri Interne a aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. După decizia CCR cele trei acte normative prin care au fost modificate legile justiţiei vor fi trimise spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi în privinţa tuturor obiecţiilor depuse, ceea ce arată că judecătorii Curţii au avut acceeaşi opinie cu privire la speţele respective.

USR a contestat public decizia de ieri a CCR, prin vocea deputatului Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei în guvernul Cîţu.

"CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speţă cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puţin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, îşi arogă puteri pe care nu le are, tranşează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiţiei sunt constituţionale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluţionarea obiecţiilor până la pronunţarea avizului Comisiei de la Veneţia. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia se va da pe 16 noiembrie, timp suficient şi pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV şi aderarea la Schengen. Apoi, în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de noi existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituţionalităţii unor articole din noile legi ale justiţiei", a afirmat Stelian Ion.

Mai mult, USR i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei în forma actuală şi să aştepte pronunţarea Comisiei de la Veneţia.

"Un preşedinte responsabil nu poate încuraja oligarhizarea justiţiei, aşa cum a gândit ministrul Cătălin Predoiu. În caz contrar, se poate crede că preşedintele preferă un sistem judiciar slab, anemic raportat la înfăptuirea actului de justiţie pentru omul de rând, dar puternic ca scut pentru camarila politică iubitoare de BMW-uri şi ca instrument de anihilare a adversarului politic. În mod normal, cu aceste legi nocive care ne aruncă înapoi în perioada neagră a justiţiei comandate de la partid din vremea Năstase-Stănoiu, nu s-ar putea ridica MCV. Iohannis va miza totul pe negocierile politice şi pe jucarea cărţii poziţiei geostrategice a României. Doar aşa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese şi a îndeplinit toate obiectivele din MCV", a mai spus Stelian Ion.

În opinia parlamentarilor AUR, decizia CCR reprezintă o renunţare la suveranitatea României atât timp cât statutul magistraţilor nu prevede sancţionarea acestora în cazul nerespectării deciziilor Curţii Constituţionale şi dă prioritate dreptului Uniunii Europene în faţa dreptului naţional.

Amintim că pachetul de legi ale justiţiei a fost adoptat de Camera Deputaţilor în 4 octombrie, cu 198 de voturi "pentru", 80 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, în timp ce Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat actele normative în 17 octombrie, cu 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 3 abţineri.

Menţionăm că modificarea legilor justiţiei a fost contestată şi de asociaţiile profesionale ale magistraţilor care consideră că o parte din normele adoptate de Parlament nu aduc plusvaloare actelor normative ci menţin situaţia instaurată în perioada 2017-2019 de către guvernarea PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb