Pas mic pentru un viitor "big brother"

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 16 iunie 2020

Pas mic pentru un viitor "big brother"

Combaterea pandemiei de coronavirus reprezintă un bun prilej pentru extinderea controlului aupra libertăţii de mişcare a cetăţenilor. Totul se face, cel puţin teoretic, pentru binele oamenilor, dar unele măsuri pot fi foarte periculoase pe termen lung. Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat că aplicaţia pentru smartphone-uri de urmărire a contactelor persoanelor infectate cu noul coronavirus este gata să fie lansată. După amânări pentru a se asigura că tehnologia bluetooth va funcţiona la distanţa corectă, guvernul a anunţat că aplicaţia va fi un instrument esenţial pentru a ajuta la evitarea unui al doilea val de infecţii.

"Va fi lansată în această săptămână", a spus Spahn la postul de televiziune ARD. Aplicaţia foloseşte sistemul bluetooth pentru a depista şi contacta persoanele care riscă să fie infectate cu coronavirus şi nu se bazează pe o bază de date centralizată. Deutsche Telekom şi compania de software SAP sunt implicate în acest proiect. Italia a lansat o aplicaţie similară în urmă cu o săptămână. Spahn a cerut oamenilor care vor să plece în vacanţă după relaxarea, de luni, a controlului la frontierele europene, să fie precaute şi să se întrebe dacă e chiar necesar să călătorească. "Avem nevoie de un echilibru corect", a spus Spahn, adăugând că focarele de infecţii recente din Germania, apărute după adunări publice şşi slujbe religioase, au provocat răspândirea rapidă a virusului. Datorită testărilor în masă, sistemului de sănătate solid şi a măsurilor restrictive adoptate la jumătatea lunii martie, Germania a menţinut numărul deceselor provocate de boala COVID-19 la un nivel relativ scăzut comparativ cu alte ţări, în pofida numărului mare de cazuri.

În Italia, aplicaţia "Immuni' pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate cu noul coronavirus şi oprirea răspândirii acestuia a fost descărcată de 500.000 de persoane în primele 24 de ore. Aplicaţia "a fost apreciată pentru simplitatea sa şi cetăţenii i-au înţeles utilitatea", a comentat ministrul pentru inovaţie, Paola Pisano. Aplicaţia "Immuni' a fost realizată de firma Bending Spoons din Milano, cu sprijinul unui centru medical, şi respectă regulile enunţate de Uniunea Europeană, potrivit guvernului italian. Ea se bazează pe tehnologia bluetooth, nu pe geolocalizare. Fiecare este liber să o descarce şi dispune de control asupra datelor personale, care vor fi stocate doar pe telefonul mobil. Dacă un utilizator descoperă că este pozitiv la noul coronavirus, el este cel care îşi trimite datele către un server, care caută în memorie pentru a-i găsi contactele prin bluetooth şi a-i avertiza pe aceia susceptibili să-l fi întâlnit.

În acest moment nimeni nu contestă utilitatea acestor aplicaţii, dar mulţi specialişti în tehnologie vorbesc despre posibile pericole ulterioare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa este

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb