• Doar 1% dintre agenţii economici au solicitat o amânare la plata datoriilor la bugetul de stat
• Exigenţele prea mari şi lipsa unei campanii de promovare au transformat o facilitate pentru firmele în dificultate într-o măsură exclusivistă, susţin specialiştii
Criza economică i-a afectat pe toţi agenţii economici, însă doar 1% dintre societăţi au reuşit să apeleze la facilitatea acordată de Guvern pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale restante la bugetul de stat.
Exigenţele prea mari şi lipsa unei campanii de promovare au transformat această măsură de sprijin, adresată tuturor societăţilor ajunse în dificultate din cauza crizei, într-o măsură exclusivistă, cu un cerc de beneficiari foarte restrâns, avertizează reprezentanţii patronatelor.
Situaţia face ca din cele peste 790.000 de societăţi (câte sunt în evidenţele Registrului Comerţului), doar 7.109 să reuşească să depună cerere ca să obţină o păsuire pentru plata datoriilor la bugetul de stat.
Datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), furnizate la solicitarea noastră, arată următoarea situaţie: "Numărul agenţilor economici care au depus cereri de amânare la plată a obligaţiilor fiscale restante, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010, este de 7109. Suma totală a obligaţiilor fiscale restante pentru care s-a solicitat amânarea la plată este de 2,377,9 milioane lei. Cererile de amânare la plată respinse au fost în număr de 102, principalul motiv fiind neîndeplinirea uneia sau a mai multora dintre condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2009".
• Patronatele: situaţia este inadmisibilă
Suma de 2,37 milioane de lei pentru care s-a oferit amnistie este nesemnificativă raportat la datoriile companiilor la bugetul de stat.
Reprezentanţii patronatelor consideră că această situaţie este pur şi simplu inadmisibilă.
Dan Matei Agahton, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), ne-a declarat: "Este inadmisibil ca doar 7000 de societăţi să reuşească să obţină amânarea la plata obligaţiilor fiscale restante, în condiţiile în care mai toate societăţile sunt afectate de criză. În opinia mea, de vină că s-a ajuns aici este că nu a fost iniţiată, de către Guvern, sau de către ANAF, o campanie de informare a mediului de afaceri cu privire la această măsură. Avem sute de mii de IMM-uri, câte dintre acestea ştiu însă că ar fi putut să solicite o amânare la plata a datoriilor?".
Reprezentantul ACPR mai susţine că patronatele s-au luptat foarte mult pentru ca de această facilitate să beneficieze toate firmele cu un cazier fiscal curat, dar că, din cauza birocraţiei, şi a faptului că pe parcursul desfăşurării procedurii au apărut noi exigenţe, s-a ajuns la situaţia în care numărul de beneficiari să fie extrem de mic.
• Surprize cu procedurile
Asupra acestui aspect atrage atenţia şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Cristian Pârvan susţine că foarte puţine societăţi au reuşit să obţină o păsuire tocmai din cauza condiţionalităţilor: "Condiţiile puse sunt greu de îndeplinit. Din această cauză doar 1% dintre societăţile existente au reuşit".
Reprezentanţii patronatelor mai susţin că sunt firme care, după ce au solicitat păsuire la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-au trezit cu un control fiscal din partea inspectorilor statului.
În plus, dacă o firmă a reuşit în cele din urmă să obţină o amânare la plata datoriilor, imediat după expirarea termenului, împotriva sa a început procedura de executare dacă nu şi-au achitat imediat datoriile.
Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, ne-a descris un alt caz: "Au fost situaţii în care companii care au depus cerere pentru amânarea la plata a obligaţiilor fiscale s-au trezit, după câteva zile, cu scrioare de la ANAF în care au fost notificaţi pentru plata unor arierate descoperite de inspectorii statului după depunerea cererii. În aceste situaţii, cererile de păsuire au fost anulate. Alte situaţii au fost cele în care sumele au fost calculate graşit şi iarăşi au apărut surprize neplăcute".
• Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii
Toate societăţiile care au cazierul fiscal curat şi care sunt cu declaraţiile fiscale la zi pot să beneficieze, teoretic, de o amânare la plata a obligaţiilor fiscale. Firmele în insolvenţă sunt exceptate de la această măsură. Amânarea la plată nu poate să depăşească termenul de 20 decembrie al anului fiscal în care se acordă. Pentru situaţia prezentată în articol, cererile s-au depus la ANAF în perioada 1 ianuarie 2010-30 iunie 2010. Data limită pentru această facilitate este 20 decembrie 2010.
• Cadrul legal
Cadrul legal pentru aplicarea acestei facilităţi este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare. În competarea sa, a fost adoptată Legea nr. 363/2009.