Patria Bank (simbol bursier PBK) a raportat pentru anul 2017 o pierdere netă de 42 milioane de lei faţă de nivelul bugetat de 20 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Conform documentului, abaterea de la buget este cauzată, în principal, de întârzieri în materializarea unor tranzacţii importante de executare şi recuperare din expuneri neperformante, ca urmare a complexităţii şi aspectelor juridice implicate, şi care sunt estimate a se finaliza în 2018.
În comunicat se precizează că anul 2017 a reprezentat pentru Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, un exerciţiu financiar în care cele două bănci au funcţionat separat 4 luni anterior fuziunii şi 8 luni împreună ca bancă fuzionată.
Banca menţionează că îşi propune să îmbunătăţească performanţa financiară şi se aşteaptă să devină profitabilă în 2018, pe măsură ce va reuşi plasarea eficientă a lichidităţii excedentare (aflată la un nivel de peste 700 milioane de lei) şi care din motive strategice a fost menţinută pe parcursul anului 2017, realizând obiectivele de creştere organică şi achiziţii strategice, obiective care consideră că vor oferi investitorilor încredere în bancă şi vor stimula participarea la operaţiunile viitoare ale băncii pe piaţa de capital.
Conform rezultatelor financiare preliminare ale băncii la 8 luni după fuziune, venitul total din exploatare de 142,5 milioane de lei este cu 7,8% sub nivelul bugetat, în principal din cauza nerealizării plasamentului unei porţiuni din lichiditatea excedentară printr-o achiziţie de portofoliu.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din exploatare înregistrează o scădere de 30% pe fondul diminuării veniturilor din portofoliul de titluri de stat, influenţată de scăderea nivelului dobânzilor pe piaţă, precum şi ajustărilor favorabile de valoare justă a portofoliului de credite al Băncii Comerciale Carpatica mai mici în 2017 în comparaţie cu 2016 şi în condiţiile unor minime scăderi ale veniturilor din comisioane, pe fondul reducerii reţelei de agenţii cu 27 de unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile operaţionale sunt în sumă de 165 milioane de lei şi au înregistrat o scădere cu 2,9% faţă de nivelul bugetat, datorită procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii şi al optimizării reţelei de unităţi teritoriale.
Acţionarii Patria Bank au fost convocaţi, pe 12 martie, să decidă majorarea capitalului social cu maxim 60,53 milioane de lei, la 287,66 milioane de lei, inclusiv prin conversia unui împrumut de 4,35 milioane de euro, acordat băncii de EEAF Financial Services, în 2016.
EEAF Financial Services BV este acţionarul majoritar al Patria Bank, cu un procent de 76,2%, în timp ce Ilie Carabulea are un pachet de 10,8%.
EEAF Financial Services BV este un fond de capital privat administrat de Axxess Capital, ai cărui principali investitori sunt instituţii precum BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii) şi alte instituţii importante la nivel european.
Majorarea capitalului Patria Bank se realizează pentru susţinerea planurilor de dezvoltare ale băncii, conform convocatorului AGA.
La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea renunţase la controlul Băncii Carpatica (BCC), după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (devenită Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).
Ulterior, Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea rămăsese, anterior fuziunii, cu un pachet de 18,46% din acţiunile BCC.
1. opinie
(mesaj trimis de humgum în data de 20.02.2018, 12:43)
In principiu, cam asta vor raporta de acum inainte, pierderi din ce in ce mai duble. Succes in ramura !
1.1. chestie (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de jica în data de 20.02.2018, 12:45)
Eventual externalizarea creditelor neperformante prin vanzare direct in Targul Obor ! O solutie de analizat
2. fără titlu
(mesaj trimis de Shut în data de 24.02.2018, 13:07)
Mai adaugati si pierderile de la R Agro Falciu, domnilor pseudo manageri. It s only a start....