Patria Bank în cifre

Valentin M. Ionescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 septembrie 2019

Patria Bank în cifre

Patria Bank este rezultatul fuziunii dintre Banca Comerciala Carpatica S.A. - şi Patria Bank S.A./Nextebank (fost Romexterra). Instituţia este autorizată să desfăşoare operaţiuni bancare şi alte servicii financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderi, autorităţi publice şi persoane fizice. Activitatea de finanţare se focalizează asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi a microîntreprinderilor, urmând în mare măsură viziunea şi politica pe care a avut-o anterior managerul de la Patria Credit (Horia Dragoş Manda), entitate preluată cu câţiva ani în urmă de Nextebank. Cota de piaţă a Patria Bank este de aproximativ 0,8%, dar obiectivele sunt ambiţioase.

Patria Bank este controlată direct de EEAF FINANCIAL SERVICES BV, Amsterdam, care deţine 83,2214% din acţiunile cu drept de vot, iar restul - de persoane fizice (14,5758% din acţiuni cu drept de vot) şi persoane juridice (2,2028% din acţiuni cu drept de vot). Dar, Patria Bank este controlată în cascadă de Emerging Europe Accession Fund Cooperatief U.A., care la rândul său are ca acţionari Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul European de Investiţii (parte din grupul Băncii Europene de Investiţii), DEG - Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft mbH, Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre.

Valoarea de piaţă a băncii (fară o evaluare realizată de auditor) era, la sfârşitul lunii iunie, de 267 milioane lei/56,4 mil euro, cu un factor Tobin Q de 0,97, aproape de valoarea reală de piaţă.

Patria Bank este firma parentală pentru Patria Credit IFN SA, SAI Patria Asset Management SA - pentru 3 fonduri de investiţii, respectiv FDI Patria Stock, FDI Patria Global, FDI Patria Obligaţiuni.

Guvernarea corporativă a băncii pe nivelul al doilea este asigurată de un consiliu de administraţie şi un comitet director, cu o separare deplină între control şi management.

Rezultatele băncii în perioada ianuarie - septembrie 2019

În intervalul ianuarie - septembrie 2019, Patria Bank a continuat o politică de expansiune a creditului, cu o dinamică superioară în zona "persoane juridice", corelativ cu optimizarea cos­turilor infrastructurii de servicii (reducerea numărului de sucursale ale băncii), astfel încât de la o pierdere de 23 milioane lei, înregistrată în semestrul întâi al anului 2018, s-a ajuns la un profit înainte de impozitare de 3,5 milioane de lei (creştere de +4% faţă de prima jumătate a lui 2018), în primele şase luni ale anului acesta şi un venit net bancar de 83,5 milioane lei.

La creditare, pe "segmentul persoane juridice", banca a consolidat cele trei direcţii principale, şi anume:

- IMM şi Small Corporate (IMM/SME);

- Microîntreprinderi (MICRO) şi

- Agribusiness (AGRO).

Pe segmentul Retail, politica de creditare s-a concentrat în zona de "credite ipotecare". Deşi depozitele au scăzut de la circa 3 miliarde lei la 2,66 miliarde lei (-13%), în primul semestru din 2019, volumul creditelor noi însumează 4,8 miliaone euro, în creştere cu 7% comparativ cu semestrul întâi 2018. Portofoliul de credite (valoare netă) a înregistrat o creştere cu 8,4% faţă de iunie 2018, iar ponderea acestora în totalul activelor este de 50,87% (42,2% în primul semestru al lui 2018). Întreprinderile mici şi mijlocii deţin ponderea cea mai mare în structura creditelor acordate de bancă (76,6%). Portofoliul de credite neperformante a înregistrat o scădere de 28% (50 milioane lei). La depozite, situaţia este diferită. Ponderea cea mai mare în structura acestora pe clientelă o au depozitele la termen ale persoanelor fizice (69,15% din total).

În raport cu creditele acordate, concentraţiile de risc sunt pe segmentul firme (79,8%), mai cu seamă în agricultură (24%) şi în mică măsură pe segmentul persoane fizice (20,2%).

La rezultate, situaţia se prezintă astfel. Indicatorul credite brute / depozite atrase la 30 iunie 2019 era de 65% faţă de 57% la 31 decembrie 2018 (medie în sectorul bancar, iunie 2019: 74,69%). Rata de adecvare a capitalului/ Total Capital Ratio este de 15,91%. La indicatorii de profitabilitate, rezultatele interimare arată că ROA/rata rentabilităţii activelor este de 0,09%, comparativ cu -0,01% în decembrie 2018 (la indicatorii agregaţi în tot sectorul bancar, în iunie ROA înregistrează o medie de 1,21%). Eficienţa capitalului/ROE este de 8,48 (ROE ca medie în sistem bancar: 11,28, în iunie 2019), efectul de pârghie este de aproximativ 8,9% (în sectorul bancar, septembrie 2018 - 9,19%), iar rata rentabilităţii activităţii de bază (venituri operaţionale/cheltuieli operaţionale) este de 108,4% (în tot sectorul bancar, în iunie 2019 - 183,90%).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb