Patriarhul Kirill ameninţă Sinodul Bisericii Ortodoxe Române

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 martie

Patriarhul Kirill (Sursa foto: http://duma.gov.ru/multimedia/photo/83043/)

Patriarhul Kirill (Sursa foto: http://duma.gov.ru/multimedia/photo/83043/)

English Version

Decizia din 29 februarie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la extinderea teritoriului canonic în Republica Moldova şi în fostele teritorii româneşti care aparţin acum de Ucraina, prin întărirea Mitropoliei Basarabiei şi prin înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, a stârnit nemulţumirea patriarhului rus Kirill, apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Astfel, la şedinţa din urmă cu două zile membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, la care a participat şi Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove care are în subordine bisericile care ţin de Patriahia Moscovei, au constatat că hotărârile Sinodului BOR încalcă mau multe canoane ale Sfinţilor Apostoli şi mai multe canoane ale sinoadelor ecumenice II, III, IV, V şi VI, şi-au exprimat dezacordul faţă de deciziile luate de Patriarhia Română şi au ameninţat că punerea în aplicare a deciziei din 29 februarie 2024 va atrage în mod inevitabil consecinţe grave atât pentru relaţiile bilaterale dintre Bisericile Ortodoxe Rusă şi Română, cât şi pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu.

Mai mult, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse consideră că în Republica Moldova nu există cler ortodox român, deoarece toţi preoţii de peste Prut ar fi primit preoţia în Biserica Ortodoxă Rusă pe care nu o pot părăsi fără o scrisoare de eliberare din partea Patriarhiei de la Moscova.

Totodată, reprezentanţii bisericii ruse l-au însărcinat pe mitropolitul Antonie de Volokolamsk, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii, să analizeze în continuare acţiunile Patriarhiei Române în Republica Moldova şi în fostele teritorii româneşti care ţin acum de Ucraina şi să prezinte propuneri în timp util mai marilor bisericii de la Moscova.

Amintim că în 29 februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis binecuvântarea, încurajarea şi susţinerea iniţiativelor comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina. De asemenea membrii Sinodului BOR au reafirmat faptul că toţi clericii ortodocşi români şi păstoriţii lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici şi credincioşi binecuvântaţi, iar orice sancţiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenţei lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă şi neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.

Amintim că în ultimii 24 de ani, problema clericilor români din Republica Moldova şi din Ucraina a constituit un punct nevralgic al relaţiilor dintre Patriarhia Română şi Patriarhia Rusă. Un exemplu de conflict între cei doi patriarhi a fost înregistrat în noiembrie 2007 când în cadrul unor negocieri Patriarhia rusă a cerut părţii române să renunţe la reînfiinţarea a trei eparhii în Republica Moldova. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse au considerat decizia de atunci a Patriarhului Daniel drept "o invazie a teritoriului canonic al patriarhiei Moscovei".

În replică, Patriarhia Română sublinia într-un comunicat de presă că cele două biserici trebuie să găsească împreună o soluţie canonică şi pastorală adecvată complexităţii situaţiei din zonă, pentru apărarea şi promovarea Ortodoxiei şi arăta că "deşi poziţiile privind reactivarea eparhiilor sunt diferite, totuşi s-a căzut de acord asupra necesităţii aprofundării tuturor aspectelor ce pot conduce la clarificarea situaţiei complexe bisericeşti din statul independent Republica Moldova, unde coexistă două tradiţii bisericeşti ortodoxe: cea românească şi cea rusească".

Cert este că, după scandalul din anul 2018 în care Patriarhul Kiril s-a declarat nemulţumit de faptul că Patriarhul ecumenic de la Constantinopol a reunoscut o Biserică Ortodoxă Ucraineană independentă de Biserica Ortodoxă Rusă, se pare că vom asista din nou la o noua schismă în cadrul Ortodoxiei, atât timp cât Patriarhia Română nu va renunţa să apere clerul şi enoriaşii pe care îi are în Republica Moldova şi în fostele teritorii româneşti din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Teme-ti-va de el.Afirma ,sus si tare ,ca e mai agreat ,acolo sus

    1. unde? la sediul kgb de unde-si ia solda?

    NU exista teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei dincoace de Bugul de Sud. A se vedea Capitulatia din 1740 intre Imperiul Otoman si Imperiul Rus. Odata cu ocupatia din 1812 a Moldovei de Est, Moscova si-a impus ilegal canonicitatea asupra teritoriului ocupat. Restul sunt subiecte ce deriva din acest act. Sinodul BOR are dreptate, asa cum a avut si in 1992 la reinfiintarea Mitropoliei Basarabiei.

    1. O biserica autocefala este o biserica nationala si deci este mai greu sa fie biserica misionara. Cand trimiti preoti pentru a asigura o asistenta spirituala credinciosilor care au parasit tara, este doar o atentie exceptionala pentru timpuri speciale.

    Biserica rusă sa-si vadă de enoriașii din Rusia, nu din alte tari.

    Biserica rusă, în spiritul creștin, sa insiste pentru pace, și pentru oprirea agresiunii Rusiei asupra unui stat independent.  

    1. Biserica rusă sa-si vadă de enoriașii din Rusia"

      dar Biserica Ortodoxa Romana poate se se bage in Ucraina,

      ce prostii puteti sa debitati,fratilor crestini 

    No, asta problema. Din cate stiu, noi suntem afiliati bisericii ortodoxe grecesti, de aici si diferentele de calendar fata de biserica lui kiril.

    Kiril e Putin al bisericii. 

    Ii trage Banescu un pamflet de il baga in boala pe Kiril. Si dupa ce ii arata Dani tezaurul BOR, razboiul e castigat de romani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb