PATRONATELE AVERTIZEAZĂ: România, spre colaps economic

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2009

CE verifică Proiectul societăţii naţionale anti-criză

Comisia Europeană (CE) analizea­ză proiectul de depăşire a crizei propus de Uniunea Generală a Indus­triaşilor din România (UGIR 1903) autorităţilor de la Bucureşti, privind înfiinţarea unei societăţi de stat, în domeniul construcţiilor şi al lucrărilor publice, care să utilizeze 75% din forţa de muncă disponibilizată, pe fondul problemelor din economie.

Propunerea UGIR 1903 prevede înfiinţarea unei companii de stat (non-profit) cu scopul diminuării impactului social generat de valul de disponibilizări ce va urma, după cum a relatat, în premieră, recent, ziarul BURSA. Societatea, intitulată suges­tiv, "Compania Naţională pentru mari lucrări de construcţii ce foloseşte forţa de muncă disponibilizată" (CNMLC) ar urma să fie condusă de către patronate şi sindicate şi de către un reprezentant al Guvernului.

Iniţiatorii proiectului propun ca această companie să beneficieze de lucrări publice fără licitaţie, de credite cu dobândă subvenţionată şi de un regim fiscal special, care prevede eliminarea totală sau parţială a taxelor şi impozitelor.

În schimb, compania va avea obligaţia să reinvestească profitul obţinut în propria sa dezvoltare, spre exemplu, în deschiderea de filiale în regiunile unde rata şomajului va depăşi 8%.

Iniţiatorul proiectului, preşedintele executiv al UGIR 1903, Marius Opran (n.r. ce deţine şi func­ţia de reprezentant al României în Comitetul Economic şi Social de la Bruxelles) a anunţat, vineri, că în condiţiile actuale de criză şi de recesiune, oficialii CE nu au identificat probleme de natură concurenţială în proiectul de înfiinţare a CNMLC.

Marius Opran susţine că a discutat cu comisarul pe probleme de ocupare a forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse, cehul Vladimir Spidla, despre acestă problemă, oficialul european solicitând chiar o analiză privind înfiinţarea unor companii similare şi în alte state membre ale UE.

"După ce vom avea acordul în scris din partea Comisiei, ne vom prezenta cu proiectul avizat la Guvern", a adăugat Marius Opran.

Liderul UGIR 1903 a lăsat de înţeles că proiectul se va bucura de sprijinul autorităţilor de la Bruxelles, problema fiind acum "dacă avem conducători capabili să-l aplice", mai ales în condiţiile în care, potrivit spuselor sale, la capitolul şomaj, într-un timp foarte scurt, "România se îndreaptă de la un minim istoric, spre un maxim istoric".

Patronatele vor buget de stat trimestrial

Reprezentanţii UGIR 1903 au explicat că în situaţia actuală de criză în care "România se aproprie de colaps economic", ar fi oportună trecerea pe bugete de stat trimestriale, nu anuale.

Marius Opran a avertizat că este necesară o dinamizare a bugetului de stat, pe trimestre, pentru a face faţă situaţiei actuale, care, conform spuselor sale, tinde spre dezastru.

"Din cauza acestei crize, riscăm să ne pierdem toate libertăţile cetăţeneşti şi să asistăm la o disoluţie a statului de drept", a subliniat Opran.

La rândul său, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a susţinut că trebuie oprită risipa banilor publici, în cazul orodonatorilor de credite care au încasat mai mulţi bani decât a fost necesar.

Corâci a explicat că în acestă situaţie se află ministerele, îndeosebi, cel al Educaţiei, care va primi de la guvernarea Boc 6% din PIB, în condiţiile în care "anul trecut execuţia a fost de 3,8% din PIB".

"Guvernul nostru este singurul din UE care nu a definitivat, nici până în acest moment, un plan anti-criză", au mai spus reprezentanţii UGIR 1903.

Patronatele au mai precizat că vor relua, în cursul acestei săptămâni, discuţiile cu Guvernul pe tema bugetului de stat pentru definitivarea unei forme adecvate situaţiei actuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb