Prin acumularea unor datorii de peste 7 miliarde lei vechi la bugetul de stat, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR-1903) funcţionează în ilegalitate, potrivit opiniei exprimate de conducerea Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR).
Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR, ne-a declarat că structura pe care o reprezintă este dispusă să achite datoria celor de la UGIR-1903, în schimbul cedării, către UNPR, a clădirii în care funcţionează, în prezent, Uniunea Generală a Industriaşilor, respectiv Palatul UGIR. De asemenea, surse din cadrul UNPR ne-au declarat că UNPR a adoptat această poziţie în urma unor declaraţii defăimătoare făcute de conducerea UGIR-1903 la adresa anumitor confederaţii patronale. Recent, preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, susţinea, într-o conferinţă de presă, că în ţara noastră sînt organizate structuri patronale "aşa-zise cu reprezentare naţională" şi că acestea ar trebui eliminate.
Preşedintele UNPR este de părere că "afirmaţiile unor pseudo-patroni, care nu îşi permit să plătească chiria propriului sediu nu au nici o valoare" şi adaugă că "UGIR-1903 se numără printre semnatarii unor propuneri de modificare a legii patronatelor în sensul obţinerii în mod gratuit a unor imobile din patrimoniul statului". De asemenea, conducerea UNPR consideră că numai justiţia poate hotărî dacă o structură patronală este sau nu reprezentativă la nivel naţional, şi nu o altă organizaţie patronală, cu atît mai puţin una cu datorii la bugetul de stat. Marian Petre Miluţ: "O parte din liderii patronilor din ţara noastră au încă o mentalitate de asistaţi sociali. Aceştia au în reflex solicitarea unor beneficii din partea statului şi sînt, în continuare dependenţi de puterea politică. UGIR-1903 rămîne doar la nivel declarativ un patronat reprezentativ, datele financiare ale instituţiei arătînd contrariul".
• UGIR-1903 contrazice afirmaţiile conducerii UNPR
În replică, Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, ne-a declarat că Uniunea are, într-ade-văr o datorie către bugetul de stat, momentan îngheţată şi care face obiectul unui litigiu cu Fiscul. Ioan Cezar Corâci: "Aşteptăm ca justiţia să stabilească cuantumul acestei datorii, după care vom proceda la achitarea ei". Domnia sa apreciază propunerea de achiziţionare a Palatului UGIR, formulată de preşedintele UNPR, drept "un act de japcă, cu care domnul Miluţ este de altfel obişnuit". Ioan Cezar Corâci este de părere că atitudinea UNPR nu reprezintă decît o încercare de a-şi face publicitate şi a caracterizat drept absurdă ideea preşedintelui UNPR de a cumpăra un imobil care valorează cîteva milioane de euro, cu numai 200.000. În încheiere, Ioan Cezar Corâci a ţinut să ne mai spună că UGIR-1903 are putere financiară să se susţină singură şi nu are nevoie de astfel de ajutoare din partea "binevoitorilor".
Spre deosebire de sindicate care acţionează unitar, mişcarea patronală se scindează pe zi ce trece. Atacîndu-se reciproc, patronatele riscă să ajungă să nu mai fie considerate un partener de dialog social credibil şi puternic.