Patronatele, nemulţumite de reducerea permiselor de muncă şi de legislaţia de admisie a străinilor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 15 ianuarie 2008

Patronatele, nemulţumite de reducerea permiselor de muncă şi de legislaţia de admisie a străinilor

Patronatele sunt nemulţumite de intenţia Ministerului Muncii de a reduce numărul de permise de muncă pentru străini, în 2008, de la 12.000 la 10.000, dar şi de faptul că procedurile de admisie a străinilor pe piaţa internă a muncii sunt greoaie, a declarat, ieri, directorul executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român, Cristian Pârvan.

Domnia sa consideră că "este inadmisibil" ca ministrul muncii, Paul Păcuraru, să recunoască deficitul de forţă de muncă cu care se confruntă România şi, în acelaşi timp, să diminueze numărul de permise de muncă pentru străini.

"Deşi toată lumea spune că nu sunt muncitori, autorităţile găsesc de cuviinţă să reducă numărul de permise de muncă, ceea ce ni se pare o reacţie de neînţeles. Deşi în 2007 ne-am întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi ai ORI (Oficiul Român pentru Imigrări, n.r.) şi le-am explicat ceea ce am vrea să se schimbe în lege, se pare că este un dialog al surzilor, noi propunem, ei se fac că au înţeles şi fac tot ca ei", a spus Pârvan, citat de NewsIn.

În opinia reprezentantului patronatelor, prin proiectul de hotărâre de Guvern pe care Ministerul Muncii l-a pus în dezbatere publică, CNPR se aştepta să se modifice "procedurile aberante" referitoare la admisia muncitorilor străini pe teritoriul României. Astfel, Pârvan a reclamat faptul că un patron care vrea să angajeze muncitori extracomunitari trebuie să prezinte la ORI CV-urile muncitorilor şi poziţiile pe care le vor ocupa în organigramă, cerinţe care, în opinia sa, sunt "inutile". Totodată, directorul CNPR a mai reclamat şi faptul că activitatea ORI este cu mult îngreunată, pentru că instituţia nu este descentralizată, toată activitatea sa desfăşurându-se la Bucureşti. "Au anunţat la finalul anului că au deschis 13 centre regionale, dar nu sunt pregătiţi şi nu au personalul necesar", a explicat Pârvan.

De asemenea, Pârvan a amintit şi faptul că economia românească va avea pierderi "enorme" din cauza lipsei forţei de muncă. "Sunt multe proiecte de infrastructură, vin banii europeni care vor trebui investiţi, iar noi nu vom putea face nimic din cauza lipsei muncitorilor. Germania a anunţat pierderi de 20 miliarde euro din cauza lipsei forţei de muncă. La noi, cine o să-şi asume pierderile economice generate de lipsa muncitorilor, dacă autorităţile una spun şi alta fac?", a mai arătat Pârvan.

În acelaşi timp, preşedintele Patronatului ACORD (care reuneşte firme de recrutare şi plasare a forţei de muncă), Roxana Prodan, a declarat că reducerea numărului de permise de muncă pentru străini, în 2008, este un lucru "grav", iar explicaţiile autorităţilor potrivit cărora au decis reducerea pentru că anul trecut nu s-au acordat decât jumătate din cele 12.000 de permise sunt "irelevante". Prodan a apreciat că numărul redus de permise distribuite anul trecut s-a datorat desfiinţării Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă şi trecerii activităţii acestuia la ORI, ceea ce a dus la îngreunarea activităţii şi rătăcirea dosarelor. Totodată, preşedintele ACORD a explicat că numărul de permise de muncă repartizate pentru anul 2008 se va epuiza în primele luni ale anului pentru că mai sunt multe dosare restante de anul trecut, care vor fi finalizate în 2008.

"Prin menţinerea legislaţiei actuale, autorităţile încearcă să aibă cât mai puţini străini în grijă, ca să nu aibă probleme. Ei nu se gândesc însă că problemele nu vin de la muncitorii legali, ci de la cei ilegali", a spus Prodan.

Reprezentanta patronatului a adăugat că în toată Europa există deficit de muncitori şi că acesta este acoperit cu forţă de muncă externă, dând exemplul Franţei care a angajat 750.000 de muncitori străini. "Nu înţeleg teama de muncitorii din străinătate. Contrar speculaţiilor, ei nu vin pe bani puţini în România şi chiar dictează salariile pe piaţa muncii. În acelaşi timp, muncitorii străini s-au dovedit a fi stimulativi pentru români, pentru că vin cu altă mentalitate despre ceea ce înseamnă muncă, pe care o transmit şi românilor, care nu sunt atât de serioşi pe cât am vrea noi să fie", a spus Roxana Prodan.

Ministerul Muncii propune aprobarea a 10.000 de autorizaţii de muncă pentru străinii care vor să muncească în România, în acest an, cu 2.000 mai pucine decât anul trecut, ca urmare a faptului că, din permisele aprobate în 2007, s-au acordat mai puţin de jumătate, arată un proiect de hotârâre aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de şanse (MMFES). Proiectul mai prevede şi faptul că MMFES poate elabora programe speciale vizând facilitarea sau restrângerea, după caz, a accesului anumitor categorii profesionale de străini, în funcţie de cerincele de pe piaca muncii. Totodată, în situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de noi autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit prin actul normativ, acesta poate fi suplimentat prin hotărâre de Guvern, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea MMFES.

Nota de fundamentare a proiectului explică diminuarea numărului de permise de muncă faţă de anul trecut prin faptul că, în prezent, Guvernul României elaborează un plan de măsuri privind reîntoarcerea lucrătorilor români din străinătate şi menţinerea lucrătorilor români pe piaţa internă, dar şi prin faptul că, în 2007, au fost eliberate mai puţin de jumătate de permise din numărul alocat.

Potrivit datelor de la Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), aproape 5.000 de cetăceni extracomunitari au primit drept de muncă în România, în 2007, principalele ţări de provenienţă ale muncitorilor străini fiind Turcia (813), Republica Moldova (278) şi China (246), iar domeniile în care s-au angajat cu preponderenţă au fost construcţii, producţie, servicii şi comerţ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb