Cercetarea dosarelor de securitate este la modă. Politicieni, ziarişti, preoţi şi chiar foşti elevi sunt descoperiţi ca foşti colaboratori ai Securităţii şi blamaţi în ochii opiniei publice. Deşi încă nu există un consens în privinţa argumentelor care îi fac şi blamabili, aceştia ţin capul de afiş al dezbaterii publice din ultima perioadă.
Liderii patronatelor şi sindicatelor din ţara noastră pot fi cercetaţi de CNSAS, după ce Marian Petre Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) a solicitat acest lucru pentru că "societatea simte nevoia curăţirii, cu şase luni înainte de integrarea europeană".
• Patronatele trebuie să fie "curate" pentru că prin ele vor fi rulaţi banii europeni
"După 2007 vor veni fonduri structurale (n.n. aproximativ 30 miliarde euro), iar programele şi proiectele europene vor viza dezvoltarea regională sau instruirea profesională şi vor fi preluate de patronate", ne-a spus Marian Miluţ, preşedintele UNPR. Domnia sa spune că "UE prebuie să ştie dacă aceste persoane sunt credibile sau nu, pentru că oamenii de afaceri europeni nu vor să încheie afaceri cu cei compromişi în vechiul regim", adăugând că "unii conducători de patronate au dobândit averi uriaşe imediat după Revoluţie pentru că au moştenit nişte averi nu se ştie de unde". Exemplele date de domnul Miluţ îi vizează pe George Constantin Păunescu, care are trei hoteluri de top (Intercontinental, Lido şi Rex) obţinute "în mod dubios", pe George Copos şi Dan Voiculescu, precum şi pe Viorel Cataramă care nu este însă preşedintele vreunui patronat. "Este curios cum toţi veneau dintr-un sistem represiv cu un capital uriaş şi apoi au intrat în politică şi au stabilit relaţii de castă în jurul unor puternice grupuri de interese", mai spune preşedintele UNPR.
Ion Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, ne-a spus că "propunerea aceasta a plecat de la un membru UGIR 1903 de acum câteva luni, iar procedura este în curs de atunci. Iniţiativa este foarte bună pentru că persoanele care conduc aceste organizaţii trebuie să dovedească un anumit gen de moralitate".
Şi Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român, crede că "atât timp cât toţi sunt cercetaţi, de ce nu am fi şi noi", adăugând că "UNPR nu a cerut nimic în plus faţă de ceea ce prevede legea". Cei găsiţi ca foşti colaboratori ai Securităţii "trebuie să se dea la o parte", potrivit lui Florian Costache.
• Sindicatele privesc sceptic iniţiativa
"Nu ştiu dacă este necesară această măsură, dar dacă o respingem pare că am avea ceva de ascuns şi am contrazice dezbaterea publică din aceste zile", ne-a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR "Frăţia". Domnia sa crede că "sunt alte zone de cercetat în amănunt, cum ar fi relansarea economiei sau dezvoltarea ţării", iar cei care trebuie verificaţi în primul rând sunt "cei care au în mână frâiele puterii".
Marius Petcu spune că "a ne bate după 16 ani cu fantomele comunismului nu are rost deoarece nu ne ajută cu nimic să aflăm dacă cineva a colaborat sau nu cu fosta Securitate".
Pe de altă parte, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), ne-a spus că "noi împreună cu unele publicaţii am organizat acum vreo trei ani manifestaţii pentru desecretizarea dosarelor, însă conducerea CNSAS de atunci s-a împotrivit". Domnia sa crede că "deschiderea dosarelor în acest moment atât ale politicienilor, cât şi ale jurnaliştilor este o acţiune politică care vizează reducerea credibilităţii unor instituţii ale statului", deşi "cine a făcut poliţie politică trebuie să zboare din funcţiile deţinute". În acest sens, Dumitru Costin crede că dosarul Felix este un exemplu de instrumentare politică a problemei foştilor colaboratori.